Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκτός με τιμές στην Κίνα ο καταζητούμενος για γενοκτονία πρόεδρος του Σουδάν

Δεκτός με τιμές στην Κίνα ο καταζητούμενος για γενοκτονία πρόεδρος του Σουδάν

O πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ -σε βάρος του οποίου έχουν εκδοθεί δύο εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας- έγινε δεκτός με τιμές την Τετάρτη στο Πεκίνο από τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο, παρά τις επικρίσεις των ΗΠΑ και οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η επίσκεψη αυτή είναι ύβρις στα θύματα των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Νταρφούρ» δηλώνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

O πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ -σε βάρος του οποίου έχουν εκδοθεί δύο εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας- έγινε δεκτός με τιμές την Τετάρτη στο Πεκίνο από τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο, παρά τις επικρίσεις των ΗΠΑ και οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά τη μεγαλοπρεπή τελετή υποδοχής στο Μεγάλο Μέγαρο του Λαού ο Χου είπε στον Αλ-Μπασίρ ότι ελπίζει πως οι επαφές τους στην κινεζική πρωτεύουσα θα συμβάλουν στην ενίσχυση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Κύριε αλ-Μπασίρ, είστε ένας καλεσμένος που έρχεστε από μακριά. Σας καλωσορίζουμε» δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο Σουδανός ηγέτης, από την πλευρά του, αποκάλεσε τον Χου «αδελφό και φίλο», ευχαριστώντας τον για τη θερμή υποδοχή που τού επιφυλάχτηκε στο Πεκίνο όταν έφθασε την Τρίτη, με μια ημέρα καθυστέρηση από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, καθώς το αεροσκάφος του για άγνωστο λόγο έκανε μεταβολή προς την Τεχεράνη ενώ πετούσε πάνω από το Τουρκμενιστάν.

Την Τρίτη, η Κίνα και το Σουδάν υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη της συνεργασίας τους στον πετρελαϊκό τομέα, παρουσία του Αλ-Μπασίρ και αρκετών υπουργών, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρώτου πετρελαιοπαραγωγού ομίλου της Κίνας, του China National Petroleum Corp (CNPC) που δεν αναφέρει καμιά λεπτομέρεια για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Μια τελετή υπογραφής αρκετών συμφωνιών μεταξύ των αρχηγών των κρατών της Κίνας και του Σουδάν αναμένεται αργότερα την Τετάρτη.

Το Πεκίνο διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το Σουδάν, πρώτο προορισμό των κινεζικών επενδύσεων στην Αφρική και τρίτο εμπορικό εταίρο της Κίνας στην ήπειρο.

Η Κίνα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι καθώς δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου΄Δικαστηρίου δεν είναι υποχρεωμένη να εκδώσει τον Αλ-Μπασίρ. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη Δευτέρα την αποδοκιμασία τους για την επίσκεψη στο Πεκίνο του Σουδανού προέδρου.

Σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), η επίσκεψη αυτή είναι «ύβρις στα θύματα των αποτρόπαιων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο Νταρφούρ», ενώ η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι η Κίνα γίνεται ένας ασφαλής τόπος για ανθρώπους που βαρύνονται με υποψίες για γενοκτονία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024