Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Οι αντικαθεστωτικοί «πήραν το πάνω χέρι» στη Λιβύη, διαπιστώνει ο ΟΗΕ

Αντιστροφή του σκηνικού της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη διαπιστώνει ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις πολιτικές υποθέσεις, που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως πλέον οι αντικαθεστωτικοί έχουν πάρει το προβάδισμα -έστω και «επισφαλές». Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης πως η εικόνα που υπάρχει φαίνεται ότι επιβεβαιώνει πως οι μάχες πλησιάζουν την Τρίπολη. Η εκτίμηση έρχεται την ώρα που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Καντάφι, του γιου του και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αντιστροφή του σκηνικού της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη διαπιστώνει ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις πολιτικές υποθέσεις, που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως πλέον οι αντικαθεστωτικοί έχουν πάρει το προβάδισμα -έστω και «επισφαλές».
Ο δεύτερος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Λιν Πάσκοου ανέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα πως «εάν και δεν έχουμε λεπτομερή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στο έδαφος της Λιβύης, είναι ξεκάθαρο πως η πρωτοβουλία κινήσεων βρίσκεται, αν και επισφαλώς, στην πλευρά των αντικαθεστωτικών, οι οποίοι κατά περιπτώσεις υποστηρίζονται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ».
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει δημόσια πως το ρεύμα έχει αντιστραφεί σε βάρος των δυνάμεων που στηρίζουν τον Καντάφι, τρεις μήνες έπειτα από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων.
Ο Λιν Πάσκοου ανέφερε επίσης πως η εικόνα επιβεβαιώνει πως οι μάχες πλησιάζουν την Τρίπολη. Η διαπίστωση του Πάσκοου επιβεβαιώνει και τις αναφορές των ξένων ανταποκριτών στη χώρα, που σχηματίζουν την εικόνα πως οι συγκρούσεις πλησιάζουν το «προπύργιο» του Μουαμάρ Καντάφι.
Πλήγματα από παντού
Η εκτίμηση έρχεται την ώρα που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Καντάφι, του γιου του και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Την είδηση υποδέχθηκαν θερμά και οι αντικαθεστωτικοί, όχι μόνο για την τεράστια διπλωματική της σημασία όσο και για στρατηγικούς λόγους: «Το ένταλμα θα επιταχύνει την πτώση του Καντάφι», ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος του Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών από τη Βεγγάζη, σημειώνοντας πως οι Λίβυοι αισθάνονται δικαιωμένοι από την απόφαση της Χάγης.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Καντάφι στενεύει τα περιθώρια κινήσεών του -και ίσως γυρίσει «μπούμερανγκ», αποτρέποντας τον Λίβυο ηγέτη από το να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα.
«Ο Καντάφι εξαρχής δεν σκόπευε να φύγει από τη Λιβύη» σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, λέγοντας πως ο Λίβυος ηγέτης «προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να κρατήσει τις θέσεις του για όσο μπορεί».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024