Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιλιάδες Νούβιοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στο Σουδάν, θύματα νέου πολέμου

Χιλιάδες Νούβιοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στο Σουδάν, θύματα νέου πολέμου

Τεταμένη και περίπλοκη παραμένει η κατάσταση στο Σουδάν όπου, λίγο πριν από την ανεξαρτητοποίηση του νότιου τμήματος, η χώρα βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα του εμφύλιου πολέμου με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και καταγγελίες εθνοκαθάρσεων σε βάρος των Νούβιων ώστε να ομοιογενοποιηθεί το Σουδάν, λίγο πριν από την ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν.

Τεταμένη και περίπλοκη παραμένει η κατάσταση στο Σουδάν όπου, λίγο πριν από την ανεξαρτητοποίηση του νότιου τμήματος, η χώρα βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα του εμφύλιου πολέμου με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και καταγγελίες εθνοκαθάρσεων σε βάρος των Νούβιων.

Στις αρχές Ιουνίου ο στρατός του Σουδάν κινήθηκε στα εδάφη τους με σκοπό τον αφοπλισμό τους, γρήγορα όμως ξέσπασαν οδομαχίες και συγκρούσεις ενώ παρενέβησαν και δυνάμεις που πρόσκεινται στο Νότιο Σουδάν, το οποίο ανακηρύσσεται ανεξάρτητο στις 9 Ιουλίου.

Η επαρχία Κορντόφαν όπου κατά κύριο λόγο ζουν οι 2,5 εκατομμύρια Νούβιοι θα παραμείνει στην επικράτεια του Σουδάν.

Πολλοί Νούβιοι είχαν πολεμήσει με τους αντάρτες του Νότου κατά τη διάρκεια του πολυετούς εμφύλιου πολέμου, επισημαίνει ο Observer. Προσθέτει δε ότι στην ετοιμόρροπη σήμερα ειρηνευτική συμφωνία δεν γινόταν λόγος για την ισχυρή αριθμητικά και οπλισμένη δύναμη των 30.000 Νούβιων που μετείχαν στον εμφύλιο.

Φαίνεται πλέον ότι η σύρραξη που ξέσπασε μέσα στον Ιούνιο είναι η αφορμή για εκκαθάριση της ζώνης όπου κατοικούν με πολιτιστικά και φυλετικά κριτήρια.

Ο πληθυσμός στο βόρειο Σουδάν είναι κατά κύριο λόγο αραβικός και μουσουλμανικός, αντίθετα, οι Νούβιοι είναι ένας αρχαίος αφρικανικός λαός ο οποίος για πολλά χρόνια κατήγγειλε ότι η γλώσσα και ο πολιτισμός του περιθωριοποιούνταν.

Τις τελευταίες εβδομάδες περίπου 500.000 Νούβιοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην επαρχία και κινούνται προς το (μελλοντικό) Νότιο Σουδάν.

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του καταγγέλλει περιστατικά παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, λεηλασίες, συλλήψεις και διώξεις και μιλά για μεγάλη στρατιωτική παρουσία που επιδιώκει να εκδιώξει ακόμα και τα στελέχη του ΟΗΕ. Οι ίδιοι οι Νούβιοι καταγγέλλουν χιλιάδες εξαφανίσεις.

Προειδοποιεί ακόμα ο ΟΗΕ για μία διογκούμενη ανθρωπιστική κρίση σε μία ήδη πολύπαθη ζώνη όπου οι δυνάμεις του Σουδάν αρνούνται σε οχήματα που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια την πρόσβαση στην περιοχή.

Επιπλέον συνεχίζονται οι προσπάθειες για πολιτική επίλυση του ζητήματος. Αν και η αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι πέτυχε κατάπαυση του πυρός, το Χαρτούμ συνεχίζει την προσπάθεια ομογενοποίησης του κράτους του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024