Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυροβολεί πολίτες και καταλαμβάνει πόλεις ο στρατός της Συρίας

Πυροβολεί πολίτες και καταλαμβάνει πόλεις ο στρατός της Συρίας

Στην άγρια καταστολή του αντικυβερνητικού κινήματος επιμένει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αψηφώντας εκκλήσεις, προειδοποιήσεις και πιέσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Στρατιώτες άνοιξαν κατά πληροφορίες πυρ σε βάρος διαδηλωτών στην παραθαλάσσια πόλη Μπανιάς την Παρασκευή, με αδιευκρίνιστο για την ώρα αριθμό θυμάτων· ένας νεκρός και στο Χαλέπι, για πρώτη φορά από την αρχή της εξέγερσης. Στρατεύματα κατέλαβαν, εν τω μεταξύ, άλλη μία πόλη στη βορειοδυτική Συρία, 45 χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες.

Στην άγρια καταστολή του αντικυβερνητικού κινήματος επιμένει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, αψηφώντας εκκλήσεις, προειδοποιήσεις και πιέσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Στρατιώτες άνοιξαν κατά πληροφορίες πυρ σε βάρος διαδηλωτών στην παραθαλάσσια πόλη Μπανιάς την Παρασκευή, προκαλώντας αδιευκρίνιστο για την ώρα αριθμό θυμάτων. Πυροβολισμοί και μαρτυρίες για νεκρό στο Χαλέπι, για πρώτη φορά από την αρχή της εξέγερσης. Στρατεύματα κατέλαβαν, εν τω μεταξύ, άλλη μία πόλη στη βορειοδυτική Συρία, 45 χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες.

Ο επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελαραχμάν δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν τυφλά κατά διαδηλωτών στην πόλη Μπανιάς, τους κυνηγούσαν και φώναζαν στους κατοίκους να μην βγαίνουν στα μπαλκόνια.

Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για συνολικά 16 νεκρούς σε όλη τη χώρα την Παρασκευή. Μεταξύ τους ένας στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου μέχρι σήμερα οι διαδηλώσεις ήταν σχετικά λίγες.

Χιλιάδες Σύροι βγήκαν και πάλι στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής σε πολλές πόλεις της χώρας για να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος, που καταστέλλει με βαναυσότητα το πρωτοφανές κίνημα αμφισβήτησης της μπααθικής εξουσίας.

Συριακά στρατεύματα με άρματα μάχης και την υποστήριξη ελικοπτέρων κατέλαβαν τα ξημερώματα της Παρασκευής άλλη μία πόλη στη βορειοδυτική Συρία, την Μααράτ αλ-Νούμαν, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Πολλοί από τους πολίτες της Μααράτ αλ-Νούμαν, μία πόλη 100.000 κατοίκων, έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους, εξαιτίας των επιχειρήσεων του στρατού «κατά εξτρεμιστών» στη βορειοανατολική επαρχία Ιντίμπ, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, που έχει προκαλέσει προσφυγικό κύμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πόλη Μααράτ αλ-Νούμαν τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο του στρατού. Συριακές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή κατά πληροφορίες γύρω από την Χαν-Σεϊχούν, επίσης στο βορρά.

Περισσότεροι από 1.400 Σύροι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί, πολλοί από τους οποίους ήταν άοπλοι πολίτες, και έως και 10.000 έχουν τεθεί υπό κράτηση αφότου άρχισε η καταστολή στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς το καθεστώς της Συρίας «να σταματήσει να σκοτώνει ανθρώπους»

«Καλώ και πάλι τον πρόεδρο Άσαντ και τις αρχές της Συρίας να σταματήσουν να σκοτώνουν ανθρώπους, να ξεκινήσουν έναν ευρύ διάλογο και να λάβουν θαρραλέα μέτρα προτού να είναι πολύ αργά» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Οι διεθνείς πιέσεις εντείνονται με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να δηλώνει την Παρασκευή, κατόπιν συνάντησης με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ότι συμφώνησαν να προωθήσουν ισχυρότερες κυρώσεις σε βάρος της Συρίας.

«Η Γαλλία, χέρι-χέρι με τη Γερμανία, ζητεί την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά των συριακών αρχών που διαπράττουν αφόρητες και απαράδεκτες ενέργειες και καταστολή εναντίον του συριακού λαού» δήλωσε ο Σαρκοζί σε συνέντευξη Τύπου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φογκ Ράσμουσεν καταδίκασε την «διαβόητη» καταστολή των διαδηλώσεων από πλευράς των αρχών της Συρίας, υπογράμμισε όμως ότι η συμμαχία δεν θα αναλάβει δράση στη χώρα.

Αντίθετα με την περίπτωση της Λιβύης δεν υπάρχει εντολή του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ούτε υποστήριξη από χώρες της περιφέρειας για μια τέτοια επιχείρηση, δήλωσε ο Ράσμουσεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

Ο ίδιος κάλεσε τις συριακές αρχές να «ανταποκριθούν στις θεμιτές προσδοκίες του λαού» της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024