Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H κοινωνική ανάφλεξη στην Ελλάδα στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας

H κοινωνική ανάφλεξη στην Ελλάδα στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας

Με έκτακτα τηλεγραφήματα, πρωτοσέλιδα άρθρα και συνεχή ροή καλύπτουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δικτυακοί τόπων ξένων μέσων και τα τηλεοπτικά δίκτυα τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Εκτενής αναφορά στη γενική απεργία, τις κινητοποιήσεις κόντρα στα νέα μέτρα λιτότητας που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και τις πολιτικές εξελίξεις. Τα πρακτορεία μεταφέρουν τα συνθήματα των διαδηλωτών: «Κλέφτες, προδότες. Πού πήγαν τα λεφτά; Τα μέτρα οδηγούν σε ανεργία, πείνα και φτώχεια»...

Με έκτακτα τηλεγραφήματα, πρωτοσέλιδα άρθρα και συνεχή ροή καλύπτουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δικτυακοί τόπων ξένων μέσων και τα τηλεοπτικά δίκτυα τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Εκτενής αναφορά στη γενική απεργία, τις κινητοποιήσεις κόντρα στα νέα μέτρα λιτότητας που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και τις πολιτικές εξελίξεις. Τα πρακτορεία μεταφέρουν τα συνθήματα των διαδηλωτών: «Κλέφτες, προδότες. Πού πήγαν τα λεφτά; Τα μέτρα οδηγούν σε ανεργία, πείνα και φτώχεια»…

«Οι Έλληνες διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία» ήταν ο τίτλος του κεντρικού άρθρου στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης του BBC.

Το βρετανικό δίκτυο μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί στην Αθήνα, τις διαδηλώσεις, τα συνθήματα, τα δακρυγόνα, την παράλυση εξαιτίας της γενικής απεργίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αναφέρεται στην υποβάθμιση από τη Standard & Poor’s, αλλά και τον κίνδυνο εσωκομματικής ανταρσίας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Αργότερα αντικατέστησε την είδηση με την πρόταση του πρωθυπουργού για κυβέρνηση συνεργασίας.

Πρώτο θέμα είναι οι εξελίξεις και η κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα στο δίκτυο Sky News, που μεταδίδει εικόνες από τα επεισόδια που ξέσπασαν στην Αθήνα, καθώς και στο δικτυακό τόπο του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Ζωντανά πλάνα από την Ελλάδα μεταδίδουν διαρκώς το BBC, το αμερικανικό δίκτυο CNN, καθώς και το αραβόφωνο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera.

Στα βίαια επεισόδια εστίασε ο Guardian, αναμεταδίδοντας το Associated Press, ενώ άρθρο του Κώστα Δουζίνα (καθηγητή στο Λονδίνο) περιγράφει τις κινητοποιήσεις των Αγανκτισμένων σαν «Δημοκρατία στην πράξη».

Με αναφορές στην απεργία, τις αντιδράσεις στα μέτρα λιτότητας και την χαμηλή δημοτικότητα της κυβέρνηση το άρθρο των New York Times. Στο ίδιο κλίμ ακαι οι Los Angeles Times, με φωτογραφία των διαδηλωτών που προσπαθούν να ρίξουν το φράχτη έξω από τη Βουλή.

O γερμανικός Spiegel κάνει εκτενή αναφορά τόσο στις ελληνικές απεργίες όσο και στα επεισόδια στο Σύνταγμα, περιγράφοντάς τα αρχικά ως συγκρούσεις αντιεξουσιαστών με την αστυνομία και έπειτα με ακροδεξιούς. Με τον τίτλο «η Ελλάδα σε πολιτικό χάος» περιγράφουν οι γερμανικοί Financial Times τις εξελίξεις στην Αθήνα, λέγοντας πως οι μεν πολίτες εναντιώνονται μαζικά στα μέτρα λιτότητας την στιγμή που τα πολιτικά κόμματα εμφανίζονται να συζητούν «κυβέρνηση ενότητας».

«Οι Έλληνες στέλνουν έναν καταστροφικό μήνυμα» γράφει η Welt, τονίζοντας πως «στην Ελλάδα όλοι φέρουν μερίδιο ευθύνης για το ελληνικό χρέος, τόσο οι πολιτικοί όσο και τα συνδικάτα που αγνοούν την πραγματικότητα και οι πολίτες χωρίς κριτική σκέψη».

«Νέα απεργία παραλύει την Αθήνα» γράφει στο σχετικό της άρθρο η ισπανική εφημερίδα El Mundo, η οποία έχει στο πρωτοσέλιδό της αντίστοιχες εξελίξεις στην Ισπανία, όπου χιλιάδες Καταλανοί «Αγανακτισμένοι» έχουν αποκλείσει το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου να εμποδίσουν την ψήφιση πακέτου περικοπών, το οποίο κατέθεσε η τοπική κυβέρνηση.

Για τις κινητοποιήσεις κόντρα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα γράφει η El Pais, φιλοξενώντας φωτογραφίες από τις συμπλοκές.

Τα γαλλικά ειδησεογραφικά μέσα καταγράφουν εκτενώς τις εξελίξεις στην Ελλάδα, στη σκιά της προειδοποίησης του οίκου Moody’s για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τριών κορυφαίων γαλλικών τραπεζών -της BNP Paribas, της Credit Agricole και της Societe Generale- λόγω της έκθεσής τους στην ελληνική κρίση χρέους.

Liberation, Figaro και Monde μεταφέρουν το κλίμα από την Αθήνα σε συνδυασμό με τις καυτές πολιτικές εξελίξεις. Τις εξελίξεις στη χώρα καταγράφει λεπτό προς λεπτό το ειδησεογραφικό δίκτυο France 24 μέσω live blog στο πρωτοσέλιδό του.

«Ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται με την αντιπολίτευση» επισημαίνει στο πρώτο θέμα ο Monde μιλώντας για έντονες διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση για να σηκώσουν το βάρος μίας πολιτικής λιτότητας. Καλύπτει ακόμα και τα πρωινά επεισόδια.

Οι εξελίξεις βρίσκονται και στο πρωτοσέλιδο του δικτυακού τύπου της τουρκικής Hurriyet με τίτλο «Μυρίζει μπαρούτι η Ελλάδα».

«Η Ελλάδα στην πλατεία κόντρα στη λιτότητα, η αβεβαιότητα για τη βοήθεια βυθίζει τις αγορές» γράφει στο δικτυακό της τόπο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, δίνοντας φωτογραφικό ρεπορτάζ και εικόνα από τα γεγονότα στην Αθήνα.

«Κλέφτες, προδότες», «Πού πήγαν τα λεφτά;» είναι τα κυρίαρχα συνθήματα που αναμεταδίδει το Reuters από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος. «Τα μέτρα δεν οδηγούν πουθενά. Οδηγούν μόνο στην ανεργία, τη φτώχεια και την πείνα» λέει στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ένας 60χρονος συνταξιούχος από την πλατεία Συντάγματος. Συνεχής κάλυψη των γεγονότων και από το αμερικανικό Associated Press.

Βίαια τροπή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις λέει το CNN, καλύπτοντας τις επιπτώσεις των μέτρων στους εργαζόμενους και περιγράφοντας τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024