Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Συναίνεση» υπόσχεται ο Ερντογάν μετά τη σαρωτική νίκη του στις εκλογές

«Συναίνεση» υπόσχεται ο Ερντογάν μετά τη σαρωτική νίκη του στις εκλογές

Δημιουργία νέου Συντάγματος μέσα από «συναίνεση και διαπραγμάτευση» υποσχέθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκέντρωσε το 49,90% των ψήφων και εξασφάλισε 325 έδρες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπαινίχθηκε τον ρόλο που θέλει να παίξει η χώρα του ως «φωνή της Δύσης» στην Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η Βοσνία, ο Λίβανος, η Συρία και οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ωφεληθούν από τη νίκη του. Τον Ερντογάν συνεχάρη η ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Δημιουργία νέου Συντάγματος μέσα από «συναίνεση και διαπραγμάτευση» υποσχέθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκέντρωσε το 49,90% των ψήφων και εξασφάλισε 325 έδρες.

Δεν κατάφερε, όμως να επιτύχει τον στόχο του, που ήταν να συγκεντρώσει τα τρία πέμπτα των εδρών στην Εθνοσυνέλευση (τουλάχιστον 330 στις 550) ή τα δύο τρίτα (367 έδρες), κάτι που θα του εξασφάλιζε μεγάλα περιθώρια αλλαγών του Συντάγματος.

«Ο λαός μάς έδωσε το μήνυμα να φτιάξουμε ένα νέο Σύνταγμα μέσα από συναίνεση και διαπραγμάτευση» είπε στο πλήθος των υποστηρικτών του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη νίκη του, προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί για αυτό με την αντιπολίτευση.

«Θα επιδιώξουμε τη συναίνεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, κόμματα εκτός Κοινοβουλίου, μέσα ενημέρωσης, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκούς, με οποιονδήποτε έχει να πει κάτι» είπε.

Το AKP και τα άλλα κόμματα θα ετοιμάσουν ένα Σύνταγμα «πολιτών, ένα ελεύθερο Σύνταγμα που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη της κοινωνίας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπαινίχθηκε τον ρόλο που θέλει να παίξει η χώρα του ως «φωνή της Δύσης» στην Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η Βοσνία, ο Λίβανος, η Συρία και οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ωφεληθούν από τη νίκη του.

«Πιστέψτε με, το Σαράγεβο νίκησε σήμερα όσο και η Κωνσταντινούπολη, η Βηρυτός νίκησε τόσο όσο και η Σμύρνη, η Δαμασκός νίκησε όσο και η Άγκυρα, η Ραμάλα, το Ναμπλούς, το Τζενίν, η Δυτική Όχθη, η Ιερουσαλήμ νίκησαν όσο και το Ντιγιάρμπακιρ» είπε.

Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια πολίτες -τα 2/3 του πληθυσμού της Τουρκίας- είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η προσέλευση στις κάλπες έφτασε το 84,5%.

Στην Εθνοσυνέλευση θα αντιπροσωπεύονται ακόμη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP) που συγκεντρώνει το 25,9% και το εθνικιστικό MHP (Γκρίζοι Λύκοι) με 13%. Στο 6,6% είναι το συνολικό ποσοστό των ανεξάρτητων υποψηφίων, όλα τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωσαν λιγότερα από 1,2% και μένουν εκτός βουλής.

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της κατανομής των εδρών, τα αποτελέσματα δίνουν στο AKP 325 έδρες έναντι 341, στο CHP 135 από 112, στο MHP 54 από 71. Οι βουλευτές εκλέγονται με λίστα προτίμησης.

Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, κατά κύριο λόγο Κούρδοι, θα είναι στη νέα βουλή 36 από 26, αποσπώντας έδρες και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα.

Πρωτιά του AKP στις περιφέρειες

Το κυβερνών κόμμα κέρδισε στις περισσότερες από τις επαρχίες της Τουρκίας, με μεγάλα ποσοστά στις επαρχίες στη Μαύρη Θάλασσα (Τραπεζούντα, Σαμψούντα και Σινώπη) όπως και στις περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ερντογάν εκλέχτηκε δήμαρχος το 1994.

Το CHP επικράτησε στη Σμύρνη, στο Αϊδίνι, στα Μούγλα (απέναντι από τα Δωδεκάνησα) και στην ανατολική Θράκη, δηλαδή στην Αδριανούπολη, στις Σαράντα Εκκλησιές (Κιρκλαρελί) και τη Ραιδεστό (Τεκίρνταγ), πλην της Κωνσταντινούπολης. Κέρδισε ακόμη την επαρχία Τούνζελι, στα ανατολικά, τόπο καταγωγής του προέδρου του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσαντάρογλου.

Οι Γκρίζοι Λύκοι κέρδισαν στην περιφέρεια του Ιγκντίρ στην ανατολική Τουρκία, με δεύτερο, μπροστά από το AKP, ανεξάρτητο υποψήφιο.

Επιπλέον, έχουν εκλεγεί και τέσσερις βουλευτές που έχουν κατηγορηθεί για την ανάμιξη τους στην υπόθεση Εργκένεκον και βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στις φυλακές της Σηλυβρίας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη του Κουρδιστάν, επικράτησε μεν το AKP αλλά κατάφεραν να εκλεγούν σαν ανεξάρτητοι έξι Κούρδοι, μεταξύ τους η Λεϊλά Ζάνα (βραβευμένη με το βραβείο Ζαχάρωφ της ΕΕ), η Εμινέ Αϊνά, ο Σεραφετίν Ελτσί και ο Χατίπ Ντιτσλέ.

Ο περιορισμός της δύναμης των εξωκοινοβουλευτικών μικρών κομμάτων, θεωρείται ότι είναι ο λόγος της αύξησης της εκλογικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Συγκεκριμένα, το μόνο κόμμα που συγκέντρωσε ποσοστό πάνω από το 1% είναι το φιλοϊσλαμικό Κόμμα Ευτυχίας (1,24%). Το σύνολο της εκλογικής δύναμης των κομμάτων που δεν ξεπέρασαν το 10% και είναι εκτός βουλής περιορίστηκε στο 4,54%. Το ίδιο ποσοστό στις εκλογές του 2007 ήταν 13,05%.

Στη νέα σύνθεση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης εκπροσωπούνται οι γυναίκες σε ποσοστό 14%. Έχουν εκλεγεί συνολικά 78 γυναίκες επί συνόλου 550 βουλευτών.

Συγχαρητήρια της ΕΕ με το «βλέμμα» στην ένταξη

Τον Ερντογάν συνεχάρη η ΕΕ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρησαν τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.

«Σας συγχαίρουμε για τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν στις 12 Ιουνίου» αναφέρουν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Το αποτέλεσμα (των εκλογών) ανοίγει το δρόμο σε μια ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας, όπως και σε έναν εκσυγχρονισμό της χώρας, στην κατεύθυνση των ευρωπαϊκών αξιών και προδιαγραφών» προσθέτουν.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η περίοδος που ξεκινάει προσφέρει νέες δυνατότητες για νέες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας πάνω σε ένα νέο Σύνταγμα στο πλαίσιο της ευρύτερης δυνατής διαβούλευσης και σε ένα πνεύμα διαλόγου και συμβιβασμού, και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών μελών της ΕΕ» επισημαίνουν οι Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο.

Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα δώσει επίσης μια νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, προσθέτουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024