Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλείνει έως το 2022 όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς η Γερμανία

Κλείνει έως το 2022 όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς η Γερμανία

Την απόφαση να κλείσει όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς έως το 2022 έλαβε η Γερμανία, μετά και την τεράστια πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα. Ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος, Νόρμπερτ Ρότγκεν ανακοίνωσε ότι επτά παλιοί αντιδραστήρες καθώς και το πυρηνικό εργοστάσιο Κρουέμελ δεν θα επαναλειτουργήσουν. Άλλοι έξι θα απενεργοποιηθούν έως το 2021 και ακόμη τρεις έως το 2022. Με την υλοποίηση αυτής της απόφασης, η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα που διακόπτει τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφός της.

Το 2022 θα κλείσει όλους τους πυρηνικούς της σταθμούς η Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με την υλοποίηση αυτής της απόφασης, η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα που διακόπτει τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο έδαφός της.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Νόρμπερτ Ρότγκεν έπειτα από σύσκεψη του κυβερνώντος κόμματος που κράτησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Είχε προηγηθεί η σύσταση επιτροπής από την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να διερευνήσει αυτό το ζήτημα μετά και την τεράστια καταστροφή στο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι επτά παλιοί αντιδραστήρες καθώς και το πυρηνικό εργοστάσιο Κρουέμελ δεν θα επαναλειτουργήσουν. Ακόμη άλλοι έξι θα απενεργοποιηθούν έως το 2021 και ακόμη τρεις έως το 2022.

Η Γερμανία διαθέτει 17 αντιδραστήρες στο έδαφός της, μεταξύ των οποίων οκτώ δεν είναι πλέον συνδεδεμένοι με το δίκτυο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το σύστημα τροφοδοσίας σε ενέργεια πρέπει και μπορεί να τροποποιηθεί ριζικά» δήλωσε τη Δευτέρα στον γερμανικό Τύπο η Άνγκελα Μέρκελ.

«Το σύστημα τροφοδοσίας σε ενέργεια πρέπει και μπορεί να τροποποιηθεί ριζικά», δηλώνει σήμερα στον γερμανικό Τύπο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Τον Μάρτιο η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει ότι «όσο πιο νωρίς βγούμε από την πυρηνική ενέργεια, τόσο το καλύτερο».

Η πυρηνική βιομηχανία έχει αντιδράσει εκτιμώντας ότι ένα πρόωρο κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στη βιομηχανία της Γερμανίας.

Αμέσως μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, πολλές αντι-πυρηνικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στη Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση-συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, είχε αποφασίσει να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς μέχρι το 2021.

Ωστόσο, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο η Γερμανίδα καγκελάριος εγκατέλειψε αυτά τα σχέδια, ανακοινώνοντας ότι θα παρατείνει τη ζωή των γερμανικών πυρηνικών αντιδραστήρων κατά 12 χρόνια.

Η απόφαση της Γερμανίας αποτελεί, ουσιαστικά, επιστροφή στο χρονοδιάγραμμα που είχε ορισθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών/Πρασίνων.

Οι Πράσινοι, η δημοτικότητα των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, επιμένουν στην ανάγκη προσφυγής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση του άνθρακα.

«Το θέμα δεν είναι μόνο να γνωρίζω πώς βγαίνω από την πυρηνική ενέργεια, αλλά με ποια ταχύτητα και με ποια φιλοδοξία εισέρχομαι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δήλωσε η συμπροεδρεύουσα των Πρασίνων, Κλάουντια Ροτ.

Μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, η Άνγκελα Μέρκελ διέκοψε αμέσως τη λειτουργία των παλαιότερων πυρηνικών αντιδραστήρων και ξεκίνησε την επεξεργασία σχεδίων για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.

Αυτή η αναδίπλωση είχε ερμηνευθεί τότε ως τυχοδιωκτικός ελιγμός και δεν εμπόδισε την ήττα των Συντηρητικών στις 27 Μαρτίου στο κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, έπειτα από 50 χρόνια, από τους Πράσινους, οι οποίοι ανέλαβαν για πρώτη φορά τα ηνία μιας τοπικής κυβέρνησης.

Η Γερμανία θα πρέπει να βρει μέχρι το τέλος του 2022 με ποιόν τρόπο θα καλύψει το 22% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, που σήμερα καλύπτεται από τους πυρηνικούς σταθμούς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μέρκελ θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πανίσχυρο γερμανικό πυρηνικό λόμπι, που δεν διστάζει να επισείσει την απειλή γιγάντιων μπλακ-άουτ, κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία, χώρα μέλος της Ομάδας των 8, εγκατέλειψε την πυρηνική ενέργεια στο 2007 κατόπιν δημοψηφίσματος, μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ελβετία δεσμεύθηκε επίσης να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2034.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024