Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Ρωσία έτοιμη να μεσολαβήσει για την «έξοδο» Καντάφι

Η Ρωσία έτοιμη να μεσολαβήσει για την «έξοδο» Καντάφι

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της G8, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για την απομάκρυνση του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία. «Ο Καντάφι πρέπει να φύγει» λέει ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί δηλώνουν από τη Ντοβίλ της Γαλλίας αποφασισμένοι «να τελειώσουν τη δουλειά» στη Λιβύη. Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις πρόκειται να συμμετάσχουν βρετανικά και γαλλικά ελικόπτερα. Σε νοσοκομεία της Τρίπολης κρύβεται ο Καντάφι, εκτιμά η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της G8, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για την απομάκρυνση του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία. Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί δηλώνουν την ίδια στιγμή από τη Ντοβίλ της Γαλλίας αποφασισμένοι «να τελειώσουν τη δουλειά» στη Λιβύη. Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις πρόκειται να συμμετάσχουν βρετανικά και γαλλικά ελικόπτερα. Αυτομόλησε ο πρεσβευτής της Λιβύης στην ΕΕ, αναζωπυρώθηκαν οι μάχες στη Μιζουράτα. Σε νοσοκομεία της Τρίπολης κρύβεται ο Καντάφι, εκτιμά η Ντάουνινγκ Στριτ…

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στη Ντοβίλ της Γαλλίας, o Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε ανοικτά τον Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί, σημειώνοντας επίσης πως η Μόσχα δεν θα του προσφέρει άσυλο. Ως απεσταλμένος του Κρεμλίνου στη Βεγγάζη θα παέι ο βουλευτής Μιχαήλ Μαργκέλοφ, που θα έχει συνομιλίες με τους αντικαθεστωτικούς.

Νωρίτερα, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει πως η Ρωσία έχει εταίρους στο «στρατόπεδο» του Μουαμάρ Καντάφι με τους οποίους μπορεί να διαπραγματευτεί την «έξοδό» του.

Με την εσωτερική σύγκρουση στη Λιβύη να λαμβάνει διαστάσεις εμφυλίου, ο Μεντβέντεφ τόνισε επίσης τη θέση της Ρωσίας πως η Λιβύη πρέπει να παραμείνει ενιαία και αδιάσπαστη.

Ομπάμα-Σαρκοζί: «Θα τελειώσουμε τη δουλειά»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Γάλλος ομόλογός του, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσαν την Παρασκευή αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, μέχρι να επιλυθεί η κρίση στη χώρα. «Συμφωνούμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να τελειώσουμε τη δουλειά» δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα, μετά από συνάντηση με τον Ν.Σαρκοζί, στο περιθώριο της G8.

«Συμφωνήσαμε ότι έχουμε κάνει πρόοδο στην επιχείρηση στη Λιβύη, αλλά η εκπλήρωση της απόφασης του ΟΗΕ για προστασία των αμάχων δεν μπορεί να ισχύσει όσο ο (Μουαμάρ) Καντάφι παραμένει στην Λιβύη και κατευθύνει τις δυνάμεις του σε πράξεις βίας κατά του λιβυκού λαού» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ενημέρωση δημοσιογράφων στη Ντοβίλ της Γαλλίας.

«Είμαστε σύμφωνοι στην αποφασιστικότητά μας να τελειώσουμε τη δουλειά» πρόσθεσε.

Ο Μουαμάρ Καντάφι, διευκρίνισε ο Νικολά Σαρκοζί, έχει ακόμα την επιλογή να παραμείνει στη Λιβύη αλλά πρέπει να παραιτηθεί και να διατάξει τις δυνάμεις του να τερματίσουν τις μάχες. «Δεν λέμε ότι ο Καντάφι πρέπει να εξοριστεί. Πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία και όσο πιο γρήγορα το κάνει, τόσο μεγαλύτερες επιλογές θα έχει» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι επαναστάτες, πρόσθεσε, «έχουν κάνει πραγματική πρόοδο» κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ελικόπτερα στέλνουν Γαλλία, Βρετανία

Ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βόρειο Αφρική δήλωσε ότι στην επιχείρηση στη Λιβύη θα συμμετάσχουν «το συντομότερο δυνατόν» βρετανικά και γαλλικά ελικόπτερα. Σε νοσοκομεία της Τρίπολης κρύβεται ο Καντάφι, εκτιμά εν τω μεταξύ η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις, αμέσως μόλις είναι έτοιμα» δήλωσε ο αντιστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρντ.

Η Βρετανία έδωσε «πράσινο φως» στις πτήσεις μαχητικών ελικοπτέρων του στρατού πάνω από τη Λιβύη, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ενέκρινε την αποστολή ελικοπτέρων Απάτσι.

Η Γαλλία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει μαχητικά ελικόπτερα για επιχειρήσεις πάνω από το Λιβυκό έδαφος, στο πλαίσιο της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή φέρνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά την εμπλοκή της Συμμαχίας σε χερσαίες επιχειρήσεις κατά των στρατευμάτων του καθεστώτος.

Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας εκτιμούν ότι ο Μουαμάρ Καντάφι κρύβεται σε νοσοκομεία της Τρίπολης, πιστεύοντας ότι εκεί θα είναι ασφαλής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024