Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιμένουν οι «οργισμένοι πολίτες» στην Ισπανία, για άλλη μία νύχτα στις πλατείες

Επιμένουν οι «οργισμένοι πολίτες» στην Ισπανία, για άλλη μία νύχτα στις πλατείες

Ραντεβού στη πλατεία Πουέρτα δελ Σολ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ισπανίας έδωσαν το Σάββατο για άλλη μία ημέρα χιλιάδες Ισπανοί, κυρίως νέοι, σε διαμαρτυρία για την ανεργία και τα μέτρα λιτότητας, την παραμονή μάλιστα των περιφερειακών εκλογών στη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν από το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ραντεβού στη πλατεία Πουέρτα δελ Σολ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ισπανίας έδωσαν το Σάββατο για άλλη μία ημέρα χιλιάδες Ισπανοί, κυρίως νέοι, σε διαμαρτυρία για την ανεργία και τα μέτρα λιτότητας, την παραμονή μάλιστα των περιφερειακών εκλογών στη χώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν από το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, αν και ο αριθμός τους αναμενόταν να αυξηθεί σημαντικά όσο έπεφτε το βράδυ, όπως συνέβαινε και τις προηγούμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα ανάλογες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν μεταξύ άλλων στη Βαρκελώνη, το Μπιλμπάο και τη Σεβίλη. Το Facebook και το Twitter για άλλη μία φορά βοήθησαν στο περάσει σε περισσότερους το μήνυμα και να οργανωθούν οι διαδηλωτές.

Την Παρασκευή, σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι κατέκλυσαν την πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη.

Οι περισσότεροι είναι νέοι –φυσικά δεν λείπουν και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ακόμα και συνταξιούχοι– που βλέπουν να τους πιέζει ασφυκτικά αφενός η λιτότητα λόγω της οικονομικής κρίσης και αφετέρου η ανεργία που επίσημα ξεπερνά το 21% και στους νεότερους ανθρώπους φτάνει ακόμα και το 45%.

Ζητούν αληθινή δημοκρατία και όχι απλώς ελευθερία για τους τραπεζίτες και απορρίπτουν τα κόμματα («εναλλάσσονται δύο με τους εκλογικούς νόμους που τους βολεύουν») και τα μέσα ενημέρωσης. «Δεν σας μιλάμε αν είστε από ισπανικό μέσο» είπε διαδηλωτής στο δημοσιογράφο του Guardian. Αλλά και τα ισπανικά μέσα αρχικά αγνόησαν μάλλον επιδεικτικά το διογκούμενο κύμα των κινητοποιήσεων.

Στο ερώτημα αν η αραβική άνοιξη έρχεται και στην Ευρώπη, πολλοί διαδηλωτές απαντούν καταφατικά, υπογραμμίζοντας (όπως επισημαίνει ένας από αυτούς στο Guardian) ότι μπορεί να μην ρισκάρουν τις ζωές τους όπως οι Άραβες, αλλά τουλάχιστον εμπνέονται από τις διαμαρτυρίες τους.

Αν και αρχικά είχε προσπαθήσει να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, λόγω και της λήξης της προεκλογικής περιόδου, η αστυνομία δηλώνει τώρα ότι δεν θα εμποδίσει τους διαδηλωτές και δεν διατηρεί κοντά τους δυνάμεις αστυνομικών. Από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο δηλώνει ότι κατανοεί τους διαδηλωτές

Εντωμεταξύ, την Κυριακή οι Ισπανοί θα κληθούν στις κάλπες για να εκλέξουν δημοτικά συμβούλια και 13 από τις 17 περιφερειακές διοικήσεις της χώρας.

Οι Σοσιαλιστές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα υποχωρήσουν σημαντικά πληρώνοντας την κακή κατάσταση της οικονομίας. Πάντως, αναφέρει το Reuters, οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι οι διαδηλώσεις θα επηρεάσουν σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024