Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιέσεις από την Ευρώπη προς τον Στρος-Καν για να επανεξετάσει τη θέση του

Πιέσεις από την Ευρώπη προς τον Στρος-Καν για να επανεξετάσει τη θέση του

Παρά την στήριξη που απολαμβάνει δημόσια το Ταμείο, από την Ευρώπη ήρθαν τα πρώτα μηνύματα προς τον Ντομινίκ Στρος-Καν ζητώντας από τον (άγνωστο για πόσο ακόμη) διευθυντή του ΔΝΤ να επανεξετάσει τη θέση του ως προς την παραμονή του στην ηγεσία του οργανισμού. Την ίδια ώρα οι δικηγόροι του καταβάλλουν προσπάθειες να αλλάξουν την υπερασπιστική γραμμή του πελάτη τους τονίζοντας ότι υπήρχε συναίνεση της καμαριέρας. To ΔΝΤ υπενθυμίζει, από την πλευρά του, ότι ο γενικός διευθυντής του –έγκλειστος πλέον στις ποινικές φυλακές Ράικερς στη Νέα Υόρκη περιμένοντας τη νέα δικάσιμο της Παρασκευής– δεν έχει ασυλία στις ΗΠΑ.

Παρά την στήριξη που απολαμβάνει δημόσια το Ταμείο, από την Ευρώπη ήρθαν τα πρώτα μηνύματα προς τον Ντομινίκ Στρος-Καν ζητώντας από τον διευθυντή του ΔΝΤ να επανεξετάσει τη θέση του ως προς την παραμονή του στην ηγεσία του οργανισμού. Την ίδια ώρα οι δικηγόροι του καταβάλλουν προσπάθειες να αλλάξουν την υπερασπιστική γραμμή του πελάτη τους τονίζοντας ότι υπήρχε συναίνεση της καμαριέρας.

Την Τρίτη, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ κάλεσε τον Στρος-Καν να εξετάσει αν πλήττει το Ταμείο, ενώ και η Ισπανίδα υπουργός δήλωσε τη στήριξή της στο θύμα της επίθεσης για να προσθέσει ότι η παραίτηση είναι δική του απόφαση που πρέπει να λάβει.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, στήριξε το θεσμό αλλά απέφυγε να πάρει θέσει για το αν ο διάδοχος του Στρος-Καν, αν προκύψει διαδικασία εκλογής, πρέπει ή όχι να είναι Ευρωπαίος. Για την ώρα, ένας Αμερικανός ο Τζον Λίπσκι εκτελεί χρέη διευθυντή, έχοντας πιθανότητες ανάδειξης στην ηγεσία του Ταμείου.

Παρεμβαίνοντας στο ζήτημα, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να προέρχεται από αναδυόμενη οικονομία.

«Πιστεύουμε ότι η Ινδία κι η Βραζιλία θα ήταν καλές επιλογές. Όμως επίσης πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα θελήσει να συντηρήσει έναν ‘περιορισμό έκφρασης’ σε όλα όσα αφορούν την ανωτέρω θέση, επομένως δε σχεδιάζουμε να πιέσουμε για το θέμα επί του παρόντος», είπε στο Reuters κυβερνητική πηγή που διατήρησε την ανωνυμία της.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι «εάν προκύψει θέμα αντικατάστασης του Στρος-Καν, τότε δύσκολα ένας Ευρωπαίος να εμποδιστεί να αναλάβει το αξίωμα».

Παράλληλα, στο ΔΝΤ, μετά την εμπλοκή του Στρος-Καν στο σεξουαλικό σκάνδαλο, επιβεβαιώνουν πλέον ότι ο (άγνωστο για πόσο ακόμη) γενικός διευθυντής του Ταμείου δεν απολαμβάνει καμία ασυλία που θα τον προστάτευε από την δίωξη.

«Η ασυλία του γενικού διευθυντή είναι περιορισμένη και δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Αν και το καταστατικό του ΔΝΤ (άρθρο ΙΧ, εδάφιο 8) προβλέπει ασυλία για τους ξένους υπαλλήλους του, αυτή αφορά «τις πράξεις στις οποίες προέβησαν κατά την άσκηση των επίσημων καθηκόντων τους, εκτός και αν το Ταμείο παραιτηθεί αυτής της ασυλίας».

Προς αλλαγή γραμμής;

Ήδη κατά την ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας ο συνήγορος υπεράσπισης του Στρος-Καν, Μπέντζαμιν Μπράφμαν, εξέφρασε ενώπιον του δικαστηρίου την πεποίθησή του ότι «τα στοιχεία δεν θα συνηγορήσουν σε βίαιη συνεύρεση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και πηγή κοντά στους δικηγόρους του Στρος-Καν που ανέφερε ότι «ενδεχομένως να υπήρξε συναίνεση».

Το κατηγορητήριο εναντίον του μέχρι πρότινος ισχυρού άνδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ιδιαιτέρως βαρύ και ενδέχεται να τον στείλει στη φυλακή μέχρι και 25 χρόνια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Γάλλος πολιτικός κατηγορείται για κακουργηματική σεξουαλική πράξη πρώτου βαθμού, απόπειρα βιασμού πρώτου βαθμού, σεξουαλική κακοποίηση πρώτου βαθμού, παράνομη ομηρία δευτέρου βαθμού, σεξουαλική κακοποίηση τρίτου βαθμού και βίαιη επαφή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024