Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η περιπέτεια του Στρος-Καν αλλάζει (;) το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία

Η περιπέτεια του Στρος-Καν αλλάζει (;) το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία

Μια εντελώς διαφορετική μέρα ξημέρωσε στη Γαλλία με το άκουσμα της σύλληψης του Ντομινίκ Στρος-Καν, τουλάχιστον όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2012. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρείτο φαβορί για το χρίσμα των σοσιαλιστών, τώρα όμως οι προοπτικές περιορίζονται. Η γαλλική κυβέρνηση ζητά από όλους «σύνεση» στην αντιμετώπιση του θέματος, ενώ στις τάξεις των σοσιαλιστών είναι έκδηλη η αμηχανία. Οι δύο κυρίες του κόμματος -Ομπρί και Ρουαγιάλ- τού αναγνωρίζουν το τεκμήριο της αθωότητας, ενώ μια άλλη κυρία -η Μαρίν Λεπέν- τον χαρακτηρίζει «καμένο χαρτί»...

Μια εντελώς διαφορετική μέρα ξημέρωσε στη Γαλλία με το άκουσμα της σύλληψης του Ντομινίκ Στρος-Καν, τουλάχιστον όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρείτο φαβορί για το χρίσμα των σοσιαλιστών. Δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή εμφάνιζαν τον Στρος-Καν ως τον επικρατέστερο νικητή των εσωκομματικών του ερχόμενου φθινοπώρου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της Parisien, ο Ντομινίκ Στρος-Καν (DSK για τους Γάλλους) είναι ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον Νικολά Σαρκοζί στην προεδρία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας…

Και όλα αυτά, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την περίφημη αποκάλυψη της φωτογραφίας του Στρος-Καν να επιβιβάζεται σε μια πολυτελέστατη Porsche.

Σημειώνεται ότι το 2008, ο διευθυντής του ΔΝΤ είχε αντιμετωπίσει τα πυρά ακόμα και του ίδιου του Διεθνούς Οργανισμού για μια εξωσυζική σχέση που διατηρούσε με συνάδελφό του από την Ουγγαρία.

Τώρα όμως οι προοπτικές περιορίζονται και ουδείς μπορεί πλέον να προβλέψει με βεβαιότητα πόσο διάστημα θα κρατήσει η διαδικασία με την άσκηση ποινικής δίωξης.

Δηλώσεις στο Παρίσι

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε το μεσημέρι στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2: «Πρέπει να είμαστε άκρως συνετοί στις αναλύσεις και τα σχόλιά μας. Η γαλλική κυβέρνηση σέβεται δυο απλές αρχές: της διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί στις ΗΠΑ από τη Δικαιοσύνη και βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας και το σεβασμό του τεκμηρίου αθωώτητας».

Ο Μπαρουέν απέφυγε να κάνει περαιτέρω σχόλιο.

Νωρίς το πρωί της Κυρθιακής, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, είχε δηλώσει ότι ο Στρος-Καν είναι πλέον «καμένο χαρτί».

Από το κόμμα (UMP) του Νικολά Σαρκοζί έγιναν μεμονωμένες δηλώσεις βουλευτών. O Μπερνάρ Ντεμπρέ τόνισε ότι ο Στρος-Καν «ταπείνωσε το ΔΝΤ και τη Γαλλία».

Ένας άλλος βουλευτής, ο Ρενό Μισελιέ, είπε ότι η εξέλιξη αλλάζει τελείως τα δεδομένα.

Στις τάξεις των Σοσιαλιστών επικρατεί αμηχανία. Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία δήλωσε στο Radio 1: «Αυτή τη στιγμή οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα δεν έχει ύπερασπιστεί τον εαυτό του για τα όσα του αποδίδονται.»

Για το κατά πόσο το θέμα θα επηρεάσει τις εσωκομματικές εκλογές, η Ρουαγιάλ κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα.

Η πρώτη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, δεν έκρυψε την αμηχανία της: «Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία» αναγνώρισε.

«Είναι σημαντικό να του αναγνωρίσουμε το τεκμήριο της αθώοτητας» συνέχισε, καλώντας το κόμμα να επιδείξει ενότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024