Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατηγορίες απόπειρας βιασμού απαγγέλθηκαν στον Ντομινίκ Στρος-Καν

Κατηγορίες απόπειρας βιασμού απαγγέλθηκαν στον Ντομινίκ Στρος-Καν

Κατηγορίες απόπειρας βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης και ομηρίας απαγγέλθηκαν στον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν από τις Αρχές της Νέας Υόρκης, έπειτα από καταγγελία 32χρονης καμαριέρας στο ξενοδοχείο Sofitel του Μανχάταν. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα παρουσιαστεί τις επόμενες ώρες ενώπιον δικαστηρίου, στο οποίο θα δηλώσει αθώος. Ο Ντ.Στρος-Καν τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο JFK λίγο πριν φύγει για την Ευρώπη. Αμηχανία στη Γαλλία, ενώ στάση αναμονής τηρούν φίλοι και αντίπαλοί του.

Κατηγορίες απόπειρας βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης και ομηρίας απαγγέλθηκαν στον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν από τις Αρχές της Νέας Υόρκης, έπειτα από καταγγελία 32χρονης καμαριέρας στο ξενοδοχείο Sofitel του Μανχάταν.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ κρατείται στο αστυνομικό τμήμα του Χάρλεμ και θα παρουσιαστεί τις επόμενες ώρες ενώπιον δικαστηρίου, στο οποίο, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, θα δηλώσει αθώος. Ο εισαγγελέας αναμένεται να ζητήσει τη συνέχιση της κράτησης του Στρος-Καν, αποφυλάκιση με την καταβολή εγγύησης θα επιδιώξουν οι συνήγοροί του.

Στο πλευρό του έχει τη σύζυγό του, δημοσιογράφο Αν Σινκλέρ, η οποία δήλωσε πως δεν πιστεύει τις κατηγορίες «ούτε για ένα δευτερόλεπτο». «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η αθωότητά του θα αποδειχτεί», γράφει η Σινκλέρ σε μια σύντομη ανακοίνωση της και απευθύνει έκκληση «για ευπρέπεια και αυτοσυγκράτηση».

Συνεργάτες του Ντομινίκ Στρος-Καν καταγγέλλουν εκστρατεία δυφήμησης και σκευωρία. Οι κατηγορίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών, σύμφωνα με τη νομοθεσία της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ένας εκ των συνηγόρων του επικεφαλής του ΔΝΤ, ο Ουίλιαμ Τέιλορ, δήλωσε ότι ο πελάτης του «είναι καλά», αφότου τον επισκέφθηκε στο τμήμα όπου κρατείται. «Τον είδαμε, είναι καλά, και θα είμαστε μαζί του στο δικαστήριο αργότερα» δήλωσε χωρίς να προβεί σε κανένα άλλο σχόλιο.

Toν Στρος-Καν επισκέφθηκε και ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν, γνωστός δικηγόρος της Νέας Υόρκης, που εκπροσωπεί επίσης τον επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο Ντ.Στρος-Καν τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο JFK ενώ επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ευρώπη, έχοντας προγραμματίσει να συναντηθεί αργότερα την Κυριακή με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Στην ατζέντα της συζήτησής τους θα ήταν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά, όπως ήταν φυσικό, η συνάντηση ακυρώθηκε.

Η 32χρονη υποστηρίζει πως, ενώ καθάριζε τη σουίτα που έμενε ο Ντομινίκ Στρος-Καν στο ξενοδοχείο Sofitel, ο Γάλλος αξιωματούχος βγήκε από το μπάνιο γυμνός, την βρήκε στο φουαγέ της σουίτας, την οδήγησε με τη βία στο υπνοδωμάτιο, κλείδωσε, και της επιτέθηκε σεξουαλικά. Η ίδια ωστόσο, όπως υποστηρίζει, κατάφερε να διαφύγει.

Μετά το καταγγελθέν περιστατικό, ο Ντομινίκ Στρος-Καν έφυγε από το ξενοδοχείο και πήγε στο αεροδρόμιο. Η αμερικανική αστυνομία τον συνέλαβε ενώ είχε ήδη επιβιβαστεί στην πτήση του προς το Παρίσι, μόλις δέκα λεπτά πριν την απογείωση, όπως αναφέρει το Reuters.

Η διεύθυνση του ξενοδοχείου ανακοίνωσε πως η Νεοϋρκέζα καμαριέρα εργάζεται στο Sofitel εδώ και τρία έτη και ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του.

«Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η υπάλληλός μας εργάζεται στο Sofitel New York επί τρία χρόνια και ήταν απόλυτα ικανοποιητική όσον αφορά την εργασία και τη συμπεριφορά της» αναφέρει ο διευθυντής Χόρχε Τίτο σε ανακοινωσή του που εστάλη από το γραφείο στο Παρίσι της εταιρείας Accor που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο.

Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες, λόγω των τρεχουσών νομικών διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται ότι θεωρείτο σχεδόν σίγουρο πως ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα έθετε υποψηφιότητα για τη γαλλική προεδρία με τους Σοσιαλιστές το 2012. Βουλευτές του (αντίπαλου) κόμματος του Νικολά Σαρκοζί ανέφεραν χαρακτηριστικά πως η εξέλιξη στη Νέα Υόρκη αλλάζει «εντελώς την τράπουλα» των επόμενων προεδρικών εκλογών.

Ροζ σκάνδαλο… από το πουθενά

Η υπόθεση έχει κάνει, όπως ήταν αναμενόμενο, το γύρο του κόσμου και βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας. Οι συνήγοροι του Στρος-Καν υπογραμμίζουν ότι το θέμα δεν πρέπει να καταλήξει «δημοσιογραφικό τσίρκο», τονίζοντας πως πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί εάν οι κατηγορίες έχουν βάση -αφήνοντας αιχμές για πιθανό πόλεμο λάσπης.

Τον Ντομινίκ Στρος-Καν επισκέφθηκε στο χώρο που κρατείται ο Φιλίπ Λαλιό, ο Γάλλος γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη «στο πλαίσιο της προξενικής προστασίας», όπως ανακοίνωσε το Γαλλικό ΥΠΕΞ. «Είμαστε και θα παραμείνουμε σε επαφή με το ΔΝΤ και τις αμερικανικές αρχές» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έχει διπλωματική ασυλία με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά όπως αναφέρει η γαλλική Monde, οι επικεφαλής διεθνών οργανισμών έχουν προστασία «που πλησιάζει εκείνη των διπλωματών ή των αρχηγών κρατών» -κάτι που το γαλλικό ΥΠΕΞ εξετάζει για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σε μία λιτή του ανακοίνωση, το ΔΝΤ ανέφερε παρέπεμψε στο δικηγόρο του Στρος-Καν για κάθε σχόλια σημειώνοντας πως το Ταμείο παραμένει «σε πλήρη λειτουργία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος αξιωματούχος βρίσκεται στο επίκεντρο «ροζ» κριτικής: Τον Οκτώβριο του 2008 είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τη «λανθασμένη κρίση» του σε ερωτική σχέση με υφιστάμενή του οικονομολόγο στο ΔΝΤ.

Κατά την τότε εσωτερική έρευνα αποδείχτηκε πως στην υπόθεση εκείνη δεν είχε καταχραστεί τη θέση του ούτε είχε παρενοχλήσει την οικονομολόγο.

Είχε απολογηθεί στους εργαζόμενους στο Ταμείο, τη γυναίκα με την οποία είχε τη σχέση, Πιρόσκα Νάγκι, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής του ΔΝΤ, καθώς και στη σύζυγό του, τη γνωστή τηλεοπτική δημοσιογράφο Αν Σινκλέρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024