Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τραυματίας και εκτός Τρίπολης ο Καντάφι» εκτιμά η Ιταλία

«Τραυματίας και εκτός Τρίπολης ο Καντάφι» εκτιμά η Ιταλία

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είναι πιθανόν ότι έχει τραυματιστεί και ότι βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα Τρίπολη, ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, επικαλούμενος την μαρτυρία του καθολικού επισκόπου στη Λιβύη. Άμεση διάψευση από τη Λιβύη, «είναι ανοησίες».

Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είναι πιθανόν ότι έχει τραυματιστεί και ότι πολύ πιθανόν βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα Τρίπολη, ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

Όπως διευκρίνισε, αυτό του το μετέφερε ο Τζιοβάνι Μαρτινέλι, καθολικός επίσκοπος στην Τρίπολη. «Τείνω να θεωρήσω αξιόπιστα τα λόγια του επισκόπου», είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνόδου.

Πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες για την τύχη του Καντάφι αυτή τη στιγμή» ενώ επισήμανε ότι «η διεθνής πίεση φαίνεται ότι προκάλεσε την απόφαση [του Καντάφι] να αναζητήσει καταφύγιο σε ασφαλές μέρος».

«Η Λιβύη είναι μεγάλη χώρα, γεμάτη ερημικές εκτάσεις», είπε ακόμη.

Ο Καντάφι, κατά τον Ιταλό αξιωματούχο, φέρεται να τραυματίστηκε σε ΝΑΤΟϊκή επιδρομή.

Τις δηλώσεις έσπευσε αμέσως να διαψεύσει η κυβέρνηση της Λιβύης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μούσα Ιμπραήμ, τηλεφώνησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya και αρνήθηκε ότι ο Λίβυος ηγέτης είναι τραυματισμένος.

«Είναι ανοησίες», τόνισε, «[ο Καντάφι] κυβερνά τη χώρα, δεν έχει τραυματιστεί καθόλου».

Σημειώνεται ότι και τις προηγούμενες ημέρες φημολογούνταν ότι ο Καντάφι έχει σκοτωθεί σε αεροπορική επιδρομή. Είχε προηγηθεί ένα μακρύ διάστημα απουσίας του Καντάφι, χωρίς δημόσιες εμφανίσεις.

Πάντως μέσα στην εβδομάδα εμφανίστηκε ο Καντάφι στην λιβυκή τηλεόραση να συναντιέται με ηγέτες φυλών. Ο Ιταλός υπουργός αμφισβήτησε ότι τα πλάνα ήταν πρόσφατα και ότι γυρίστηκαν στην Τρίπολη.

Σφοδροί βομβαρδισμοί

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι μεγάλος αριθμός πολιτών σκοτώθηκε σε ΝΑΤΟϊκή επιδρομή στην πόλη Μπρέγκα, μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Λιβύης. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί Jamahiriya και Al-Libya έκαναν λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς και 40 τραυματίες. Ισχυρή έκρηξη το μεσημέρι της Παρασκευής και στην Τρίπολη.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί Jamahiriya και Al-Libya μετέδωσαν ότι η επίθεση σημειώθηκε σε ξενώνα της πόλης που βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη. Έκαναν λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς και 40 τραυματίες και ανέφεραν ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν κληρικοί που είχαν συγκεντρωθεί για μια θρησκευτική εκδήλωση.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επέκρινε με ιδιαίτερη δριμύτητα τις επιχειρήσεις του NATO στη Λιβύη, λέγοντας ότι τα αεροσκάφη της συμμαχίας πλήττουν πολιτικούς στόχους παραβιάζοντας τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών.

«Υπάρχουν υπερβολικά πολλές παραβιάσεις της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ.Λαβρόφ σε Ρώσους δημοσιογράφους στην διάρκεια επίσκεψής του στο Καζακστάν. «Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα», πρόσθεσε.

Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι τα νέα κύματα των αεροπορικών επιδρομών έπληξαν νοσοκομεία και διπλωματικές αποστολές κατά λάθος, καθώς και πολιτικές εγκαταστάσεις οι οποίες σύμφωνα με την Μόσχα είναι εκτός των θεμιτών στόχων βάσει των κανόνων που έθετε η απόφαση του ΟΗΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024