Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βομβαρδίζεται η πόλη Ζιντάν από τις δυνάμεις του Καντάφι, ισχυρές εκρήξεις στην Τρίπολη

Βομβαρδίζεται η πόλη Ζιντάν από τις δυνάμεις του Καντάφι, ισχυρές εκρήξεις στην Τρίπολη

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο κέντρο της Τρίπολης, ενώ μαχητικά αεροσκάφη υπερίπτανται πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης. Βομβαρδίζουν την πόλη Ζιντάν οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη που την πολιορκούν ασφυκτικά. «Δεν είναι σκοπός μας να σκοτώσουμε τον Καντάφι» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ. «Στοχεύουμε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Τρίπολη» πρόσθεσε.

Αναστασιάδης Τάσος

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο κέντρο της Τρίπολης, ενώ μαχητικά αεροσκάφη υπερίπτανται πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι εκρήξεις ήταν τρεις, ήταν ασυνήθιστα ισχυρές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα έχει βληθεί συστοιχία πυροβολικού, που αποτελούσε τμήμα της αντιαεροπορικής θωράκισης της πόλης.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση με ρουκέτες εναντίον των ανταρτών στη πόλη Ζιντάν.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, ο στρατός του Καντάφι βομβάρδισε με περισσότερες από 40 ρουκέτες τύπου Γκραντ την πόλη που βρίσκεται υπό των έλεγχο των αντικαθεστωτικών σχεδόν από την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη.

«Ο βομβαρδισμός έγινε σε δύο κύματα» είπε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο Ρόιτερς. «Η τελευταία συστοιχία των ρουκετών εξερράγη πριν από λίγα λεπτά. Μόλις τώρα ακούσαμε το θόρυβο από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που πετάνε από πάνω μας» πρόσθεσε.

Ένας Λίβυος οδηγός ασθενοφόρου από τη Ζιντάν, ο οποίος πέρασε τα σύνορα με την Τυνησία την Τρίτη, ανέφερε ότι η πόλη βρίσκεται πλέον υπό τον ασφυκτικό κλοιό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Στο μεταξύ, έληξε τα μεσάνυχτα το τελεσίγραφο της λιβυκής κυβέρνησης προς τους αντικαθεστωτικούς στην πόλη Μιζουράτα να παραδοθούν για να τους δοθεί αμνηστία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Κάιμ.

«Η αμνηστία…τελειώνει» είπε χαρακτηριστικά ο Κάιμ, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως το υπουργείο Δικαιοσύνης «θα παρατείνει την διορία για μια ημέρα, ίσως δύο, αφού υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τους κατοίκους της Μιζουράτα».

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ ανακοίνωσε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης προσφέρει αμνηστία στους αντικαθεστωτικούς της Μιζουράτα που θα παραδώσουν τα όπλα.

Την πρόταση αυτή αρνήθηκαν οι αντάρτες που βρίσκονται στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τονίζοντας πως «δεν παραδίδονται, θα νικήσουν ή θα πεθάνουν».

Γαλλία: «Δεν είναι σκοπός μας να σκοτώσουμε τον Καντάφι»

Στόχος της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη «δεν είναι να σκοτωθεί ο Καντάφι», αλλά να αποδυναμωθεί ο μηχανισμός καταστολής του και να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν οι επιδρομές του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

«Στόχος μας δεν είναι να σκοτώσουμε τον Καντάφι» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, χαρακτηρίζοντας ως «παράπλευρη απώλεια» το θάνατο ενός από τους γιους του λίβυου ηγέτη, στη διάρκεια ΝΑΤΟικού βομβαρδισμού.

«Στοχεύουμε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Τρίπολη» πρόσθεσε ο Ζιπέ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε σε τέλμα στη Λιβύη» υπογράμμισε επίσης ο γάλλος υπουργός. «Σε διάστημα επτά εβδομάδων δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτελμάτωση, ελπίζω ότι αυτό δεν θα κρατήσει περισσότερες από μερικές εβδομάδες ή το πολύ μερικούς μήνες, όμως είναι πρόωρο να μιλάμε για αποτελμάτωση» είπε χαρακτηριστικά.

«Συνεχίζουμε τα χτυπήματα για να αποδυναμώσουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες του Καντάφι και ταυτόχρονα αναζητούμε έναν τρόπο για να προωθήσουμε μια πολιτική λύση» διευκρίνισε ο Ζιπέ.

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση αναζητώντας τα μέσα που θα οδηγήσουν σε μια πραγματική και όχι πλαστή εκεχειρία, όπως έχει προτείνει ο Καντάφι που θέλει να διασφαλίσει τις θέσεις του, με κίνδυνο τον διαχωρισμό της Λιβύης σε Ανατολική και Δυτική» υπογράμμισε.

Μια «πραγματική κατάπαυση του πυρός» μεταφράζεται σε «αποχώρηση των στρατευμάτων του Καντάφι από τις πόλεις που έχουν καταλάβει» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής «της διάσκεψης των φίλων της Λιβύης», που πρότεινε την Τρίτη ο πρόεδρος Σαρκοζί, ο γάλλος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Βασικός μας σκοπός είναι να θέσουμε σε κίνηση ένα μηχανισμό χρηματοδότησης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, κάτι που δεν είναι εύκολο» κατέληξε ο Ζιπέ.

«Ο Καντάφι είναι ακόμα ζωντανός»

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, που έχει μέρες να εμφανιστεί δημόσια, είναι ζωντανός, δήλωσε ο διευθυντής της CIA σε συνέντευξή του στο NBC.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ακόμα ζει» τόνισε ο Πανέτα.

Ο Καντάφι έχει να εμφανιστεί δημόσια από το Σάββατο όταν ΝΑΤΟικός πύραυλος έπληξε κατοικία του στην Τρίπολη. Λίβυοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ο Καντάφι επέζησε της επίθεσης, στην οποία όμως σκοτώθηκαν ο μικρότερος γιος του και τρία εγγόνια του.

Το ΝΑΤΟ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες πως ο Σαΐφ αλ-Αράμπ Καντάφι σκοτώθηκε.

Διαψεύσεις για λογαριασμούς του Καντάφι στην Ελβετία

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Μουαμάρ Καντάφι δεν διατηρεί προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικά ιδρύματα και κατά συνέπεια οποιαδήποτε χρηματική συναλλαγή, που τυχόν πραγματοποιήθηκε στη χώρα των Άλπεων, οφείλεται σε δραστηριότητες του ξένου επενδυτικού βραχίονα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα, ότι ανακάλυψε έπειτα από έλεγχο, το ποσό των 360 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (418,4 εκατομμύρια δολάρια), που είναι πιθανό να αποτελούν παράνομο περιουσιακό στοιχείο που συνδέεται με τον ίδιο τον Καντάφι και την οικογένειά του, ή με τον κύκλο του.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Κχαλέντ Καίμ, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης είχε καταθέσεις ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Τα χρήματα που βρίσκονται κατατεθειμένα στο εξωτερικό αποτελούν τμήμα του επενδυτικού πακέτου της κυβέρνησης στην αλλοδαπή», υποστήριξε στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Καίμ. «Αν υπάρχει έστω και ένα ευρώ που να ανήκει προσωπικά στον ηγέτη μας, είστε ελεύθεροι να το πάρετε και να το δώσετε σε όποιον θέλετε», επεσήμανε ο Λίβυος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024