Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οσάμα μπιν Λάντεν, ο «Νο1» καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο

Οσάμα μπιν Λάντεν, ο «Νο1» καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν έγινε το πρόσωπο της παγκόσμιας επικαιρότητας στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ σκότωσαν 3.000 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλους. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, ο Σαουδάραβας τρομοκράτης έγινε ένας από τους πιο μισητούς ανθρώπους στον κόσμο.

Μητροπούλου Ειρήνη

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν έγινε το πρόσωπο της παγκόσμιας επικαιρότητας στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ σκότωσαν 3.000 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες χιλιάδες άλλους. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, ο Σαουδάραβας τρομοκράτης έγινε ένας από τους πιο μισητούς ανθρώπους στον κόσμο.

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν γεννήθηκε το 1957. Ήταν το 17ο από τα 52 παιδιά του Μοχάμεντ μπιν Λάντεν, εκατομμυριούχου μεγιστάνα των κατασκευών. Ο θάνατος του πατέρα του σε συντριβή ελικοπτέρου το 1968 τού χάρισε μια περιουσία εκατομμυρίων δολαρίων, αν και το ποσό ήταν μικρότερο από τα 250 εκατ. δολάρια που συνήθως του αποδίδονταν.

Στο πλευρό των μουτζαχεντίν

Ενώ σπούδαζε πολιτικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Τζέντα, ο Μπιν Λάντεν άρχισε να έχει επαφές με ισλαμιστές καθηγητές και φοιτητές. Πίστευε ότι το φονταμενταλιστικό Ισλάμ μπορούσε να γίνει το αντίβαρο στην παρακμή της Δύσης.

Όπως μεταδίδει το BBC, η εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 1979 άλλαξε τη ζωή του για πάντα. Εντάχθηκε στον αντικομμουνιστικό αγώνα και εγκαταστάθηκε στο Αφγανιστάν, όπου πολέμησε επί μία δεκαετία στο πλευρό των μουτζαχεντίν.

Ειδικοί στον τομέα των πληροφοριών πιστεύουν ότι η CIA έπαιξε ενεργητικό ρόλο στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των μουτζαχεντίν, συμπεριλαμβανομένου του Μπιν Λάντεν. Το τέλος του πολέμου έφερε την μεγάλη αλλαγή στην ιδεολογία του.

Το μίσος του για τη Μόσχα μετατράπηκε σε μίσος για τις ΗΠΑ όταν 300.000 Αμερικανοί στρατιώτες, ανάμεσά τους και γυναίκες, απέκτησαν βάσεις στη Σαουδική Αραβία, τόπο των δύο πιο ιερών χώρων του Ισλάμ, στη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου κατά του Ιράκ, το 1991. Ο Μπιν Λάντεν ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση για αυτή την βλασφημία.

Ήταν ο υπ’ αριθμόν 1 ύποπτος πίσω από την βομβιστική επίθεση στο Ναϊρόμπι. Μαζί με πολλούς συντρόφους μουτζαχεντίν μετέδωσε τις πολεμικές γνώσεις και τον ισλαμιστικό ζήλο σε αντί – αμερικανικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.

Οι αμερικανικές πιέσεις τού στέρησαν την παραμονή στη Σαουδική Αραβία -η οποία του αφαίρεσε την υπηκοότητα το 1994- και ο Μπιν Λάντεν επέστρεψε στο Αφγανιστάν τον Ιανουάριο του 1996.
Η χώρα, σε κατάσταση αναρχίας, φιλοξενούσε διάφορες οργανώσεις ισλαμιστών, ανάμεσά τους τους φονταμενταλιστές Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την Καμπούλ εννέα μήνες αργότερα.

Αν και γεωγραφικώς περιορισμένη, η περιουσία του Μπιν Λάντεν αυξανόταν συνεχώς χάρη σε παγκόσμιες επενδύσεις που του επέτρεπαν να χρηματοδοτεί και να ελέγχει μια σειρά από διεθνείς συμμαχίες ανταρτών μέσω του δικτύου της Αλ Κάιντα.

Τον Φεβρουάριο του 1998, εξέδωσε έναν φετβά εκ μέρους του Παγκοσμίου Μετώπου για τον Τζιχάντ (σ.σ. ιερό πόλεμο) Κατά των Εβραίων και των Σιωνιστών, λέγοντας ότι η δολοφονία Αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν μουσουλμανικό καθήκον. Έξι μήνες αργότερα, δύο βόμβες συγκλόνισαν τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία με 224 νεκρούς και 5.000 τραυματίες. Θεωρήθηκε, μαζί με 16 συντρόφους του, ο «εγκέφαλος» πίσω από τις επιθέσεις.

Ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν στόχο το σύμβολο του αμερικανικού καπιταλισμού στο Μανχάταν. Από εκείνη την ημέρα, ο Μπιν Λάντεν έγινε το μεγάλο αγκάθι στο πλευρό της Αμερικής. Σύμβολο της ισλαμιστικής αντίστασης στις ΗΠΑ, ήταν πρώτος στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους του FBI, επικηρυγμένος για 25 εκατ. δολάρια.

Οι ΗΠΑ έριξαν 75 πυραύλους Κρουζ σε έξι στρατόπεδα εκπαίδευσης στο ανατολικό Αφγανιστάν, σε μια αποτυχημένη απόπειρα να τον σκοτώσουν. «Σκοτώνω πάντα Αμερικανούς επειδή μάς σκοτώνουν. Όταν κάνουμε επιθέσεις σε Αμερικανούς, δεν κάνουμε κακό σε άλλους« είχε πει. Αλλά στις επιθέσεις στην Κένυα και την Τανζανία, οι περισσότεροι νεκροί ήταν Αφρικανοί, όχι Αμερικάνοι.
Με την αλαζονεία που του έδινε η τεράστια περιουσία του, ο Μπιν Λάντεν προσέφερε εκατομμύρια στην κυβέρνηση του Καζακστάν για να αγοράσει ένα δικό του τακτικό πυρηνικό όπλο.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ είχαν στείλει τάγματα δολοφονίας στο κατόπι του. Μετά ήρθαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Αεροπειρατές κατέλαβαν δύο αεροπλάνα και τα έριξαν επάνω στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπιν Λάντεν ζήτησε από όλους τους μουσουλμάνους να κάνουν πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ. Ένα άλλο αεροπλάνο χτύπησε το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον και ένα τέταρτο συνετρίβη σε ένα χωράφι στην Πενσιλβάνια. Συνολικά, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, οι οποίες οδήγησαν στην επιχείρηση των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.

Καταφύγιο στο Πακιστάν

Εκείνη την εποχή, κάποιοι πίστευαν ότι ο Μπιν Λάντεν είχε σκοτωθεί στις μάχες στις σπηλιές της Τόρα Μπόρα. Στην πραγματικότητα είχε περάσει τα σύνορα προς το Πακιστάν, μία χώρα στην οποία πολλοί τον λάτρευαν σαν είδωλο. Τον Φεβρουάριο του 2003 ένα ηχητικό μήνυμα με τη φωνή του Μπιν Λάντεν εστάλη στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Η φωνή μιλούσε για την επικείμενη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ: «Αυτός ο πόλεμος των σταυροφόρων αφορά, πρωτίστως και κυρίως, όλους τους μουσουλμάνους, ανεξαρτήτως του αν θα παραμείνει στην εξουσία το σοσιαλιστικό κόμμα του Σαντάμ. Όλοι οι μουσουλμάνοι, ιδίως οι Ιρακινοί, πρέπει να κηρύξουν ιερό πόλεμο». Ειδικοί στις ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φωνή ήταν του Μπιν Λάντεν.

Το κυνήγι πήρε δραματική τροπή με την σύλληψη στο Πακιστάν, το 2003, του Χαλίντ Σείχ Μοχάμεντ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Αλ Κάιντα. Φάνηκε τότε ότι ο κλοιός έσφιγγε γύρω από τον ίδιον τον Μπιν Λάντεν. Ο στρατός του Πακιστάν έκανε μια μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψή του στα σύνορα με το Αφγανιστάν από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 2004. Αλλά ένα χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος του Πακιστάν αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τα ίχνη του Μπιν Λάντεν είχαν χαθεί.

Οι εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, με ηχητικά μηνύματα και πιο σπάνια με βίντεο, ήταν προσεκτικά υπολογισμένες για να επηρεάζουν την κοινή γνώμη στη Δύση. Ένα τέτοιο βίντεο κυκλοφόρησε το 2004 -τη χρονιά των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη- και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Ένα δεύτερο μεταδόθηκε στην έκτη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, για να διαλύσει τις φήμες ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν νεκρός.

Για τους οπαδούς του, ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν ένας μαχητής για την ελευθερία εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ και όχι, όπως για τους περισσότερους στη Δύση, ένας τρομοκράτης που έβαψε τα χέρια του στο αίμα χιλιάδων ανθρώπων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024