Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απομακρύνεται το προσωπικό του ΟΗΕ από την Τρίπολη μετά από επιθέσεις στο κτίριό του

Απομακρύνεται το προσωπικό του ΟΗΕ από την Τρίπολη μετά από επιθέσεις στο κτίριό του

Σε απομάκρυνση του προσωπικού του από την Τρίπολη προχωρά ο ΟΗΕ, καθώς το πλήθος προκάλεσε ζημιές στο κτίριο αντιδρώντας στην είδηση για το θάνατο ενός από τους γιους του Καντάφι σε επιδρομή του ΝΑΤΟ. Τον Λίβυο πρέσβη απέλασε το Λονδίνο μετά τις αναφορές για σημαντικές ζημιές στο κτίριο της βρετανικής πρεσβείας. Φωτιά και στο κτίριο της ιταλικής πρεσβείας, για «ελεεινή επίθεση βανδάλων» κάνει λόγο η Ρώμη.

Σε απομάκρυνση του προσωπικού του από την Τρίπολη προχωρά ο ΟΗΕ, καθώς ο όχλος προκάλεσε ζημιές στο κτίριο αντιδρώντας στην είδηση για το θάνατο ενός από τους γιους του Καντάφι σε επιδρομή του ΝΑΤΟ. Τον Λίβυο πρέσβη απέλασε το Λονδίνο μετά τις αναφορές για σημαντικές ζημιές στο κτίριο της βρετανικής πρεσβείας, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ζημιές σε άλλα κτίρια διπλωματικών αποστολών.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την Κυριακή πως το προσωπικό στη Λιβύη προετοίμαζεται για την αποχώρηση του έπειτα από τις ταραχές στην Τρίπολη.

Tο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επίσης διορία 24 ωρών στον Λίβυο πρέσβη να εγκαταλείψει τη Βρετανία, έπειτα από τις ζημιές που προκάλεσε η επίθεση του όχλου στη βρετανική πρεσβεία.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Γουίλιαμ Χέιγκ ανέφερε πως το καθεστώς του Καντάφι παραβίασε τη Συμφωνία της Βιέννης, καθώς δεν προστατεύτηκαν τα κτίρια των διπλωματικών αποστολών. Ο Γ.Χέιγκ καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις και στα υπόλοιπα κτίρια των ξένων αποστολών.

Οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις έχουν απομακρύνει ήδη το διπλωματικό τους προσωπικό από τη Λιβύη την περίοδο που ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης αναφορές πως φωτιά έπιασε και το κτίριο της ιταλικής πρεσβείας στην Τρίπολη.

Η Ρώμη καταδίκασε με εντονότατη διπλωματική γλώσσα τα περιστατικά, με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για «ελεεινή επίθεση βανδάλων», επισημαίνοντας επίσης την υποχρέωση της Τρίπολης να προστατεύσει τα κτίρια των ξένων αποστολών.

Η είδηση ότι ο νεότερος από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι, Σαίφ αλ-Άραμπ, και τρία από τα εγγόνια του έχασαν τη ζωή τους όταν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έπληξαν κτίριο στην Τρίπολη πυροδότησε οργισμένες διαδηλώσεις στην Τρίπολη, που κινήθηκαν κυρίως εναντίον των κτιρίων των ξένων διπλωματικών αποστολών.

Στο κτίριο την ώρα της επίθεσης, σύμφωνα πάντα με τη λιβυκή κυβέρνηση, βρισκόταν και ο ίδιος ο Καντάφι, χωρίς όμως να τραυματιστεί. Το ΝΑΤΟ αρνείται ότι ο στόχος της επιδρομής ήταν ο Καντάφι ή μέλη της οικογένειάς του, επιμένοντας πως οι στόχοι των επιχειρήσεων είναι μόνο στρατιωτικής φύσης.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις στους αντικαθεστωτικούς

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του Καντάφι προσπαθούν να προωθηθούν στην πόλη Ζιντάν, στα νοτιοδυτικά της λιβυκής πρωτεύουσας, επιτιθέμενοι στις εκεί θέσεις των αντικαθεστωτικών.

Όπως ανέφεραν αντικαθεστωτικοί στο Reuters, οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν με πυράλους στο Ζιντάν: «Ο στρατός προσπαθεί να προωθηθεί από τα ανατολικά. Από τις πρώτες πρωινές ώρες ρίχνουν στην τύχη πυραύλους και βλήματα όλμων στην πόλη» ανέφερε κάτοικος στο πρακτορείο.

Συγκρύσεις αναφέρονται και στην περιοχή αλ-Ραγιάινα, στα ανατολικά της Ζιντάν.

Παράλληλα, και την Κυριακή οι επιθέσεις των δυνάεμρων του Καντάφι «πέρασαν» και τα σύνορα με την Τυνησία: Πυρά έφτασαν στα περίχωρα της μεθοριακής πόλης Ντεχίμπα, στην τυνησιακή πλευρά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024