Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απορρίπτει το ΝΑΤΟ την πρόταση Καντάφι για κατάπαυση του πυρός

Απορρίπτει το ΝΑΤΟ την πρόταση Καντάφι για κατάπαυση του πυρός

Άμεση και αρνητική ήταν η απάντηση του ΝΑΤΟ στη δήλωση του Μουαμάρ Καντάφι ότι είναι έτοιμος να διατάξει κατάπαυση του πυρός, αρκεί να κάνει το ίδιο και η Συμμαχία. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι όσο απειλούνται οι άμαχοι, οι επιδρομές κατά των καθεστωτικών δυνάμεων στη Λιβύη θα συνεχιστούν. «Θέλουμε πράξεις, όχι λόγια» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του αξιωματούχου.

Άμεση και αρνητική ήταν η απάντηση του ΝΑΤΟ στη δήλωση του Μουαμάρ Καντάφι ότι είναι έτοιμος να διατάξει κατάπαυση του πυρός, αρκεί να κάνει το ίδιο και η Συμμαχία. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι όσο απειλούνται οι άμαχοι, οι επιδρομές κατά των καθεστωτικών δυνάμεων στη Λιβύη θα συνεχιστούν.

«Θέλουμε πράξεις, όχι λόγια» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του αξιωματούχου, που υπογράμμισε:

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις έως ότου τερματιστούν οι επιθέσεις κατά αμάχων, έως ότου επιστρέψουν στις βάσεις τους τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι και έως ότου εξασφαλιστεί η πλήρης και ασφαλής παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη».

Ο ίδιος αμφισβήτησε τις προθέσεις του καθεστώτος, τονίζοντας ότι και στο παρελθόν είχε ανακοινωθεί η εκεχειρία, αλλά παρόλα αυτά οι επιθέσεις κατά πόλεων και αμάχων συνεχίστηκαν.

«Η ανακήρυξη της εκεχειρίας πρέπει να είναι αξιόπιστη και επαληθεύσιμη» υπογράμμισε. Αρνήθηκε, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν η Συμμαχία θα προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του Λίβυου ηγέτη, σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι τέτοιο.

Νωρίτερα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Λίβυος ηγέτης παρ’ όλο που άφησε «ανοιχτή την πόρτα» για διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, επανέλαβε ότι κανείς δεν μπορεί να τον εξαναγκάσει να φύγει από τη χώρα του. «Είμαστε έτοιμοι για κατάπαυση του πυρός, αρκεί αυτό να μην αφορά μόνο τη μια πλευρά» είπε.

«Είμαστε οι πρώτοι που θα αποδεχθούμε μια ανακωχή των εχθροπραξιών και είμαστε οι πρώτοι που θα την εφαρμόσουμε, αλλά η επιδρομή των Σταυροφόρων του ΝΑΤΟ δεν έχει σταματήσει ακόμα» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να φύγει από τη Λιβύη: «Δεν φεύγω. Κανείς δεν μπορεί να με εξαναγκάσει να φύγω από τη χώρα μου και κανείς δεν μπορεί να μου πει να μην πολεμάω για αυτήν».

Πάντως, επιχείρησε έναν διπλωματικό ελιγμό, προσκαλώντας τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές της Συμμαχίας.

«Εμείς δεν τους επιτεθήκαμε, ούτε διασχίσαμε τη θάλασσα. Γιατί τότε μας επιτίθενται;» επισήμανε ο Λίβυος ηγέτης.

Επίσης, κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ σε διαπραγματεύσεις και έστειλε μήνυμα προς τις δυτικές κυβερνήσεις, λέγοντας ότι αν είναι το πετρέλαιο που τους ενδιαφέρει τότε είναι έτοιμος να επαναδιαπραγματευθεί τα συμβόλαια με τις δυτικές εταιρείες πετρελαίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024