Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ κατέστρεψε συγκρότημα γραφείων του Καντάφι

Αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ κατέστρεψε συγκρότημα γραφείων του Καντάφι

Αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ ισοπέδωσε κτίριο εντός του συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζία που χρησιμοποιούσε ο Μουαμάρ Καντάφι για υπουργικές και άλλες συναντήσεις, με την εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης να κάνει λόγο για απόπειρα δολοφονίας του λίβυου ηγέτη. Τις επικρίσεις της επαναλαμβάνει εντονότερα η Μόσχα, λέγοντας πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας «δεν προβλέπει τέτοια πλήγματα». Νωρίτερα ισχυρές εκρήξεις ταρακούνησαν το κέντρο της Τρίπολης. Για τουλάχιστον 30 νεκρούς από επιθέσεις με πυραύλους στην Μιζουράτα κάνουν λόγο αυτόπτες μάρτυρες.

Αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ ισοπέδωσε κτίριο εντός του συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζία του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι τα ξημερώματα της Δευτέρας, με την εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησής του να κάνει λόγο για απόπειρα δολοφονίας του.

Στην επιδρομή έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα, ενώ σημαντικές ζημιές υπέστησαν δύο κτίρια στο συγκρότημα. Ο ίδιος ο Καντάφι «είναι καλά, υγιής και σε καλή διάθεση», ανέφερε η κυβέρνηση «καθησυχάζοντας» τους Λίβυους ενώ μεταδόθηκαν και πλάνα του Λίβυου ηγέτη.

Νωρίτερα, δημοσιογράφοι είχαν μεταφερθεί στο χώρο της επιδρομής με ευθύνη της κυβέρνησης, όπου η εκπρόσωπος Τύπου που τους συνόδευε είπε πως ο Καντάφι χρησιμοποιούσε το κτίριο για υπουργικές και άλλες συναντήσεις.

Στην επιδρομή, σύμφωνα με την ίδια, 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 15 σοβαρά και ότι ορισμένοι αγνοούνται μετά την επίθεση.

Ισχυρές εκρήξεις είχαν ταρακουνήσει το πρωί και το κέντρο της Τρίπολης, ενώ αεροσκάφη συνεχίζουν να πετούν πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της λιβυκής πρωτεύουσας, όπου από την Παρασκευή έχουν ενταθεί οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς διακόπηκε προσωρινά η εκπομπή τριών λιβυκών τηλεοπτικών σταθμών στην Τρίπολη. Και τα τρία δίκτυα ήταν ξανά στον αέρα μέσα σε περίπου μισή ώρα.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων με πυραύλους στη Μιζουράτα, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

«Σημειώθηκε σφοδρός βομβαρδισμός κατοικημένων περιοχών. Στα νοσοκομεία φθάνουν καμμένα πτώματα» δήλωσε ο Αχμεντ αλ-Κάντι, μηχανικός, ο οποίος εργάζεται για ραδιοφωνικό σταθμό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Μιζουράτα.

Η Μόσχα επανέλαβε τις επικρίσεις της στις επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων μετά την επιδρομή στο κτίριο που χρησιμοποιούσε η κυβένρηση Καντάφι, λέγοντας πως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν καλύπτει τέτοιου είδους πλήγματα.

Στην Αιθιοπία ο λίβυος ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ, ο λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Άμπντελ Άτι αλ Ομπέιντι κατευθύνεται στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας για να συζητήσει περί ενός σχεδίου ειρήνευσης στη χώρα του με την Αφρικανική Ένωση.

Η Τρίπολη είχε αποδεχτεί μία ειρηνευτική πρόταση που είχε καταρτίσει η Αφρικανική Ένωση νωρίτερα τον Απρίλιο, ωστόσο οι αντικαθεστωτικοί την απέρριψαν, καθώς δεν προέβλεπε την απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία διαμηνύουν ότι η εκστρατεία των αεροπορικών πληγμάτων που διεξάγουν εδώ κι ένα μήνα δεν θα τελειώσει ώσπου ο Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ δήλωσε ότι το Μαρόκο συμμετέχει στις ειρηνευτικές προσπάθειες και ότι η κυβέρνηση του Καντάφι βρίσκεται παράλληλα σε επαφές με τη Ρωσία, την Ελλάδα, την Τουρκία και κυβερνήσεις κρατών της Λατινικής Αμερικής για να υπάρξει ένα αποδεκτό ειρηνευτικό σχέδιο.

«Τις αμέσως προσεχείς ημέρες και εβδομάδες εντείνουμε τις ειρηνικές μας προσπάθειες. Υποστηρίζουμε την ελληνική, την τουρκική, την αφρικανική και τις λατινοαμερικάνικες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες» δήλωσε ο Ιμπραχίμ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Έχουμε ελπίδες ότι τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες μια με δύο εβδομάδες, οι ειρηνευτικές προτάσεις … θα λάβουν μορφή και θα αναγκάσουν το NATO να τις αποδεχθεί διότι το NATO πρέπει να καταλάβει ότι αν πράγματι θέλει ειρήνη και Δημοκρατία στη Λιβύη θα όφειλε να σταματήσει να βομβαρδίζει και να αρχίσει να μας μιλά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης.

Σοκαριστικά στοιχεία

Εν τω μεταξύ, σοκαριστικές είναι οι ανακοινώσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save The Children, σύμφωνα με την οποία παιδιά έχουν υποστεί σεξουαλικές επιθέσεις στη διάρκεια των συγκρούσεων στη Λιβύη.

Η ΜΚΟ ανέφερε ότι πήρε συνεντεύξεις από σχεδόν 300 παιδιά σε έξι στρατόπεδα προσφύγων στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους Βεγγάζη και άκουσε αναφορές περί βιασμών και φόνων μέσα στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στη Ρας Λανούφ, στην Ατζνταμπίγια και στην Μιζουράτα.

Ο Μάικλ Μαρτ, ο οποίος συνέθεσε τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, ανέφερε ότι οι οικογένειες και τα παιδιά μίλησαν περί «στρατιωτών» που προέβησαν σε τέτοιες επιθέσεις, όμως η οργάνωση δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει σε ποια παράταξη ανήκουν.

Ο Μαρτ σημείωσε ότι οι αναφορές περί σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιών είναι ανεπιβεβαίωτες αλλά επίμονες. «Οι διηγήσεις είναι παρόμοιες στα στρατόπεδα. Είμαι πεπεισμένος ότι έχουν συμβεί», δήλωσε.

Ορισμένα παιδιά είπαν ότι είδαν τους πατέρες τους να δολοφονούνται και τις μητέρες τους να βιάζονται πριν υποστούν βάρβαρους ξυλοδαρμούς, ανέφερε η ΜΚΟ.

Μόσχα: «Δεν έχουν νομιμοποίηση οι επιδρομές»

Η Ρωσία, που έχει επανειλημμένα επικρίνει τις επιχειρήσεις των δυτικών συμμάχων στη Λιβύη, επανέλαβε εντονότερα την αντίθεσή της μετά την επιδρομή στο συγκρότημα των γραφείων του Καντάφι, ζητώντας να σταματήσει το ΝΑΤΟ τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών στη Λιβύη επειδή δεν προβλέπεται από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, «το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ δεν προέβλεπε πάρα πολλά από αυτά, που τώρα γίνονται στον αέρα. Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σημαίνει ότι η λιβυκή αεροπορία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της, όμως δεν προβλέπει τα χτυπήματα εναντίον στόχων στο έδαφος».

«Και φυσικά το ψήφισμα δεν προβλέπει να επιλέγονται ως στόχος εγκαταστάσεις πολιτικής χρήσης ή χωρίς καμία σχέση με στρατιωτικές δομές και οι πληροφορίες ότι παρόμοιες υποδομές δέχονται τα αεροπορικά χτυπήματα του ΝΑΤΟ υπάρχουν παρ’ όλ’ αυτά» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.

Μιλώντας στην πρωτεύουσα της Ν.Οσετίας Τσχινβάλι, ο κ. Λαβρόφ είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία-Νόβοστι, ότι οι ενέργειες των δυτικών χωρών που ωθούν τους αντιπολιτευόμενους στις χώρες της Μ.Ανατολής να αρνούνται τις διαπραγματεύσεις «αποτελούν πρόσκληση σε σειρά εμφυλίων πολέμων, γι’ αυτό και η ανεύθυνη χρήση βίας εναντίον του αμάχου πληθυσμού, όπως και οι ανεύθυνες εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για βοήθεια από το εξωτερικό πρέπει να αποκλειστούν».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις συγκρούσεις στη Λιβύη ο κ. Λαβρόφ είπε ότι «προκαλεί επιφυλάξεις το γεγονός ότι η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης απορρίφθηκε τόσο γρήγορα, οπότε γεννώνται αναπόφευκτα υποψίες ότι η αδιαλλαξία τροφοδοτείται από το γεγονός ότι τα κράτη της Δύσης και του ΝΑΤΟ, που ανέλαβαν να υλοποιήσουν κατά το δοκούν το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, έχουν ταχθεί στο πλευρό των εξεργεθέντων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024