Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπερδιπλάσιος από τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των νεκρών κατά την εξέγερση στην Αίγυπτο

Υπερδιπλάσιος από τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των νεκρών κατά την εξέγερση στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 846 άνθρωποι, ανάμεσά τους 26 αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εξέγερσης στην Αίγυπτο, που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ο αριθμός αυτός, ο οποίος προέκυψε έπειτα από έρευνα ειδικής επιτροπής, είναι υπερδιπλάσιος απ' αυτόν (365) που ανέφεραν ώς τώρα τα επίσημα στοιχεία. Στην έκθεση που συνέταξε η ερευνητική επιτροπή, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κατηγορούνται για υπερβολική χρήση βίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Τουλάχιστον 846 άνθρωποι, ανάμεσά τους 26 αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εξέγερσης στην Αίγυπτο, που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ο αριθμός αυτός, ο οποίος προέκυψε έπειτα από έρευνα ειδικής επιτροπής, είναι υπερδιπλάσιος απ’ αυτόν (365) που ανέφεραν ώς τώρα τα επίσημα στοιχεία.

Στην έκθεση που συνέταξε η ερευνητική επιτροπή, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κατηγορούνται για υπερβολική χρήση βίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις άρχισαν στις 25 Ιανουαρίου -αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος στην Τυνησία- και διήρκεσαν περίπου τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με το BBC, στο πλαίσιο της έρευνας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, ανακρίθηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν.

Ο Σουλεϊμάν ήταν ο άνθρωπος που ορίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, σε μία ύστατη προσπάθεια του Χόσνι Μουμπάρακ να κάμψει τις αντιδράσεις των διαδηλωτών και να παραμείνει στην εξουσία. Η προσπάθεια απέτυχε και στις 11 Φεβρουαρίου ο επί 30 έτη πρόεδρος της Αιγύπτου παραιτήθηκε.

Σε ανακοίνωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα αναφέρεται πως ο Ομάρ Σουλεϊμάν ανακρίθηκε «σε σχέση με τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες πληροφοριών για τα γεγονότα της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου, για το θάνατο διαδηλωτών που μετείχανσε ειρηνικές διαδηλώσεις και για την περιουσία του πρώην προέδρου και της οικογένειάς του».

Υπενθυμίζεται πως ο Χόσνι Μουμπάρακ τελεί υπό κράτηση στο διεθνές νοσοκομείο του Σαρμ ελ Σέιχ και αναμένεται να ανακριθεί αναφορικά με τις κατηγορίες του θανάτου αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και της κατάχρησης εξουσίας.

Κατηγορίες αντιμετωπίζουν και οι δύο γιοι του Γκαμάλ και Αλαά και βρίσκονται υπό κράτηση στη φυλακή Τόρα, στο Κάιρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024