Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Στο έλεος του Καντάφι η Μιζουράτα, βομβαρδισμοί και ανθρωπιστική κρίση

Λουτρό αίματος και ανθρωπιστικό δράμα στη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. Το καθεστώς επαναλαμβάνει τη Δευτέρα τις επιθέσεις με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού, 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο σφυροκόπημα της Κυριακής, ενώ άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους αντάρτες. Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί και 3.000 τραυματίες τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απομάκρυνε 1.000 μετανάστες από τη Μιζουράτα· η Βρετανία θα βοηθήσει για την απομάκρυνση άλλων 5.000. ΝΑΤΟϊκές επιδρομές στην πόλη Αλ-Αζιζίγια κοντά στην Τρίπολη.

Λουτρό αίματος και ανθρωπιστικό δράμα στη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. Το καθεστώς επαναλαμβάνει τη Δευτέρα τις επιθέσεις με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού, 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο σφυροκόπημα της Κυριακής, ενώ άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους αντάρτες. Περισσότεροι από 1.000 οι νεκροί και 3.000 τραυματίες τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα στρατεύματα του Καντάφι επιτίθενται και στην πόλη Αντζαμπίγια, το προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην πρώτη γραμμή του ανατολικού μετώπου.

ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη εξαπολύουν, εν τω μεταξύ, επιδρομές στην πόλη Αλ-Αζιζίγια, βορειοδυτικά της Τρίπολης, όπως τουλάχιστον μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, πλοίο που μεταφέρει έναν Λίβυο συνταγματάρχη του υπουργείου Εσωτερικών και άλλα 19 άτομα που διέφυγαν από τη Λιβύη έφθασε σε λιμάνι της νότιας Τυνησίας. Στο πλοίο επέβαιναν επίσης ένας λοχαγός και ένας στρατιώτης του υπουργείου Εσωτερικών.

Απελπιστική η κατάσταση στη Μιζουράτα

Η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, βομβαρδίστηκε ξανά το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν στο νέο βομβαρδισμό, σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν τώρα τη Μιζουράτα. Χτυπούν με ρουκέτες και οβίδες την ανατολική πλευρά» δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters.

Ο ίδιος ανέφερε ότι 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς της Κυριακής εναντίον της πολιορκημένης πόλης. Περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που φθάνουν από την παραλιακή πόλη, τη μόνη πόλη της δυτικής Λιβύης που βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων.

Η Μιζουράτα (σε απόσταση 200 χλμ ανατολικά της Τρίπολης) βρίσκεται στο έλεος των κανταφικών δυνάμεων από τα τέλη Φεβρουαρίου, μετρώντας περισσότερους από 1.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες από επιδρομές και συγκρούσεις, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου της πόλης.

Από την περασμένη εβδομάδα ο γιατρός δηλώνει ότι διαπιστώνει σοβαρά τραύματα που έχουν προκληθεί από βόμβες διασποράς, όπλα που είναι απαγορευμένα και για χρήση των οποίων κατηγορούνται οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών και την οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η πόλη έχει βυθιστεί σε ανθρωπιστική κρίση. Όσοι καταφέρνουν να διαφύγουν αναφέρουν ότι οι συνθήκες στη Μιζουράτα είναι απελπιστικές.

Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση απομάκρυνε τη Δευτέρα μέσω θαλάσσης σχεδόν 1.000 ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στο λιμάνι της Μιζουράτα. Στην πλειοψηφία τους είναι μετανάστες -650 από τη Γκάνα, αλλά και Φιλιππινέζοι και Ουκρανοί.

Η Βρετανία ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι θα βοηθήσει για την απομάκρυνση άλλων 5.000 μεταναστών που έχουν παγιδευτεί στην πόλη. Θα δοθούν χρήματα για να ναυλωθούν πλοία που θα απομακρύνουν τους μετανάστες, καθώς και την παροχή ιατρικών προμηθειών.

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι εξαπέλυσαν, εν τω μεταξύ, μία ακόμη σφοδρή επίθεση κατά της πόλης Αντζαμπίγια στο ανατολικό μέτωπο.

Μπροστά σε αδιέξοδο

Την Κυριακή έκλεισε ένας μήνας από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων των δυνάμεων της Δύσης στη Λιβύη κατ’ εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων. Η κατάσταση ένα μήνα μετά δείχνει να έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, πολιτικό και στρατιωτικό.

Οι αντάρτες δεν μπορούν να πάρουν την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων μιας και είναι ανοργάνωτοι και πλημμελώς εξοπλισμένοι, ενώ οι Δυτικοί επιμένουν στη δέσμευση να μην αποστείλουν χερσαίες δυνάμεις, παρόλο που κάθε μέρα γίνεται και πιο αντιληπτό ότι μόνο ο αεροπορικός αποκλεισμός και οι επιλεκτικοί βομβαρδισμοί δεν αρκούν για να κάμψουν στρατιωτικά το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Για πρώτη φορά την Κυριακή η Γαλλία δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο οι επιδρομές των δυτικών συμμάχων στη Λιβύη να εξελιχθούν σε επιχείρηση διαρκείας. Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Αλέν Ζιπέ -που είχε καλέσει για ένα νέο, «διευρυμένο», ψήφισμα του ΟΗΕ- να δηλώνει πως η πολυπλοκότητα της κατάστασης δείχνει πως ο πόλεμος μπορεί να είναι μακρύς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024