Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτη η Εθνική Συμμαχία, ποσοστά-έκπληξη για τους Αληθινούς Φινλανδούς

Πρώτη η Εθνική Συμμαχία, ποσοστά-έκπληξη για τους Αληθινούς Φινλανδούς

Οι Φινλανδοί ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στα πλάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας από τη χρεοκοπία εξαιτίας του δημοσιονομικού της χρέους, ωθώντας το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών σε κρίσιμο ρόλο στο νέο Kοινοβούλιο, που προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Εθνική Συμμαχία, δεύτεροι ήλθαν οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ θεαματική άνοδο κατέγραψαν τα ποσοστά της εθνικιστικής δεξιάς, των Αληθινών Φινλανδών που κέρδισαν 39 έδρες.

Οι Φινλανδοί ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στα πλάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας από τη χρεοκοπία εξαιτίας του δημοσιονομικού της χρέους, ωθώντας το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών σε κρίσιμο ρόλο στο νέο Kοινοβούλιο, που προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Εθνική Συμμαχία (20,4%) που καταλαμβάνει 44 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο, δεύτεροι ήλθαν οι Σοσιαλδημοκράτες (19,1% και 42 έδρες), ενώ θεαματική άνοδο κατέγραψαν τα ποσοστά της εθνικιστικής δεξιάς, του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών (19%) που κέρδισαν 39 έδρες. Το κόμμα του Κέντρου, της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι ήλθε τέταρτο, με ποσοστό 15,8% και 35 έδρες.

Η Εθνική Συμμαχία καλείται τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γίρκι Κατάινεν αναμένεται να είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

«Αυτό είναι μια πολύ-πολύ μεγάλη ανατροπή στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι μια πολύ-πολύ μεγάλη αλλαγή. Αυτό αλλάζει πλέον το περιεχόμενο της φινλανδικής πολιτικής» δήλωσε ο Γιαν Σούντμπεργκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.

Την ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν αλλαγές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, περιλαμβανομένου και του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας, οι Αληθινοί Φινλανδοί απορρίπτουν συνολικά τις προτάσεις. Μία «εχθρική» φινλανδική κυβέρνηση θέτει σε άμεσο κίνδυνο την οικονομική διάσωση της Λισαβόνας.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, το φινλανδικό Κοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα της ΕΕ για διάθεση οικονομικού πακέτου διάσωσης από το χρέος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει σχέδια που προβλέπουν τη χορήγηση βοήθειας από τις οικονομίες των άλλων χωρών, για τη στήριξη της πορτογαλικής οικονομίας και τη σταθεροποίηση της θέσης της στις διεθνείς αγορές.

Η εκτόξευση της δύναμης των λαϊκιστών Αληθινών Φινλανδών υποδεικνύει τη διογκούμενη αντίθεση του εκλογικού σώματος στις αποφάσεις της ΕΕ, να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος μερικών αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και τώρα της Πορτογαλίας.

Πάνω στο θέμα αυτό ο ηγέτης των Αληθινών Φινλανδών, Τίμο Σόινι έχει τοποθετηθεί λέγοντας ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να αλλάξουν οι όροι του προγράμματος διάσωσης της Πορτογαλίας.

«Το πακέτο βοηθείας που υπάρχει, δε νομίζω ότι θα παραμείνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόινι σε συνέντευξή του στη φιλανδική τηλεόραση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024