Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχία για τη χρήση βομβών διασποράς από τις δυνάμεις του Καντάφι στη Μιζουράτα

Ανησυχία για τη χρήση βομβών διασποράς από τις δυνάμεις του Καντάφι στη Μιζουράτα

Για χρήση βομβών διασποράς, οι οποίες έχουν απαγορευτεί σε πάνω από 100 χώρες, κατηγορούνται οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι. Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στη Μιζουράτα «θέτοντας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο τους αμάχους». Η Τρίπολη, ωστόσο, διαψεύδει τον ισχυρισμό αυτό. Αντιαεροπορικά πυρά και εκρήξεις το βράδυ του Σαββάτου στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Αντιαεροπορικά πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν από το βόρειο, βορειο-ανατολικό τμήμα της Τρίπολης το βράδυ του Σαββάτου.

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι κατηγορούνται για χρήση βομβών διασποράς, οι οποίες έχουν απαγορευτεί σε πάνω από 100 χώρες.

Συγκεκριμένα, το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Καντάφι χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Μιζουράτα, «θέτοντας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο τους αμάχους».

Οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν επιθέσεις με όλμους σε κατοικημένες περιοχές της Μιζουράτα και ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων, Γκεμάλ Σαλέμ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έβαλαν στο στόχαστρό τους ένα εργοστάσιο γαλακτοκομικών και ένα άλλο που παρασκευάζει μαγειρικό λάδι. Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η Τρίπολη, ωστόσο, διαψεύδει τον ισχυρισμό της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και των αντικαθεστωτικών.

«Τους προκαλώ να το αποδείξουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως δεν έχει ενημερωθεί περί της χρήσεως βομβών διασποράς από τις δυνάμεις του Καντάφι κατά των εξεγερμένων, αλλά τόνισε πως «δεν εκπλήσσεται για ό,τι μπορούν να κάνουν ο συνταγματάρχης Καντάφι και οι δυνάμεις του».

«Αυτή είναι μία ανησυχητική πληροφορία και είναι ένας από τους λόγους που οι μάχες στη Μιζουράτα είναι τόσο δυσχερείς, διότι διεξάγεται σε στενά, μέσα σε οικιστικές ζώνες και παρουσιάζει πλήθος προκλήσεις για το ΝΑΤΟ και την λιβυκή αντιπολίτευση», τόνισε η Χ.Κλίντον μετά το πέρας της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι κατέγραψε τουλάχιστον τρεις εκρήξεις βομβών διασποράς στη συνοικία ελ Σαουάχντα της παραθαλάσσιας πόλης τη νύχτα της 14ης Απριλίου.

«Είναι φρικιαστικό το ότι η Λιβύη χρησιμοποιεί όπλα αυτού του είδους» ανέφερε ο Στιβ Γκους, διευθυντής ενός τμήματος του Παρατηρητηρίου, το οποίο παρακολουθεί συστηματικά τη χρήση τέτοιων όπλων.

«Ερευνητές επιθεώρησαν τα απομεινάρια ενός βομβιδίου και πήραν συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες σύμφωνα με τους οποίους υπήρξαν άλλα τουλάχιστον δύο πλήγματα με όλμους διασποράς» σημείωσε το Παρατηρητήριο στο ανακοινωθέν του, που δημοσίευσε στον ιστότοπό του.

Τα συγκεκριμένα βλήματα «θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τους αμάχους, τόσο στην διάρκεια των επιθέσεων, λόγω του ότι εξαιτίας της φύσης τους πλήττουν τους πάντες χωρίς διακρίσεις, όσο και κατόπιν, λόγω των πολύ επικίνδυνων βομβιδίων που έχουν διασπαρεί και δεν έχουν εκραγεί» ανέφερε ο Γκους.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα βλήματα διασποράς που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Καντάφι είναι όλμοι ισπανικής κατασκευής MAT-120. Οι συγκεκριμένοι όλμοι 120 χιλιοστών ανοίγουν στον αέρα και διασπείρουν 21 βομβίδια σε μεγάλη έκταση. Η οργάνωση αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα καταφέρει να εξακριβώσει εάν έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί άμαχοι στην Μιζουράτα από τα βλήματα αυτά.

Εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιούνται όπλα διασποράς από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο Ιμπραχίμ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι, όμως, απέρριψε την κατηγορία. «Αν χρησιμοποιούσαμε τέτοιες βόμβες οι αποδείξεις θα παρέμεναν εκεί για μέρες και εβδομάδες… και ξέρουμε πολύ καλά ότι η διεθνής κοινότητα θα έρθει μαζικά στη χώρα μας σύντομα. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι που θα μας ενοχοποιούσε ακόμα κι αν ήμασταν εγκληματίες» είπε.

Η Λιβύη έχει προσκαλέσει την UNICEF να στείλει μια ομάδα να επισκεφθεί την Μιζουράτα, ενώ σήμερα Σάββατο στην πόλη έφτασε ομάδα του Ερυθρού Σταυρού για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη εξαπέλυσαν επίθεση με 100 ρουκέτες τύπου Grad στη Μιζουράτα.

Κυβερνητικές δυνάμεις πολιορκούν την Μιζουράτα για πάνω από έξι εβδομάδες. Εκατοντάδες άμαχοι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί και οι εξεγερμένοι προειδοποιούν ότι πρόκειται να γίνει μαζική σφαγή εάν το NATO δεν κλιμακώσει τις αεροπορικές του επιδρομές.

Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι η πλειοψηφία των χωρών διεθνώς έχει απαγορεύσει τη χρήση όπλων διασποράς όπως ορίζει η σχετική Συνθήκη, που κατέστη δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου το 2010. Η Λιβύη όμως δεν την έχει κυρώσει, πρόσθεσε, καλώντας την Τρίπολη «να σταματήσει αμέσως» να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους όπλα.

Παράλληλα, ιατρική πηγή ανέφερε ότι έξι νεκροί και 20 τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης με ρουκέτες που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών σε περιοχή μεταξύ της Ατζνταμπίγια και της Μπρέγκα, στα ανατολικά της Λιβύης.

Γερμανία: Παγώνει 6 δισ. δολάρια σε κρατικούς πόρους

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία πάγωσε έξι δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικούς πόρους της Λιβύης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Spiegel.

Το ποσό αυτό αναφέρεται σε υπόμνημα που συνέταξε ο υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος ζητεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι, που έχουν κατασχεθεί στην Ευρώπη, να μεταφερθούν στα Ηνωμένα Έθνη.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να χρηματοδοτήσουν τις αποστολές ανθρωπιστικού υλικού βοηθώντας έτσι τον δοκιμαζόμενο λαό ολόκληρης της Λιβύης» έγραψε ο Μπρούντερλε.

Ο υπουργός φέρεται ότι τάσσεται υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλίας από την ΕΕ να μεταφερθούν τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης σε ειδικό ταμείο των Ηνωμένων Εθνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024