Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μάχη ενάντια στον χρόνο» για τους αμάχους της Λιβύης

«Μάχη ενάντια στον χρόνο» για τους αμάχους της Λιβύης

Το αίτημά τους να αποχωρήσει ο Λίβυος ηγέτης σύντομα από την εξουσία εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην διάσκεψη της Ομάδας Επαφής για την Λιβύη. Παράλληλα, υποσχέθηκαν οικονομική στήριξη στους αντικαθεστωτικούς, ενώ η Ιταλία δηλώνει ότι δεν έχει «πλέον» σχέσεις με την δυτική Λιβύη. «Δίνουμε μάχη ενάντια στον χρόνο» λέει ο πρίγκιπας του Κατάρ για τους αμάχους. Εντατικοποίηση των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων ζητούν οι αντάρτες. Στη Λευκωσία ο ΥΠΕΞ της Λιβύης. Εκρήξεις στην Τρίπολη, αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στις πόλεις Μιζουράτα, Αλ-Αζιζίγια και Σύρτη.

Στελλάκη Αγγελική

Το αίτημά τους να αποχωρίσει ο Μουαμάρ Καντάφι από την εξουσία, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών που συμμετείχαν στη διάσκεψη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στην Ντόχα του Κατάρ. Παράλληλα, υποσχέθηκαν οικονομική στήριξη στους αντικαθεστωτικούς.

Με την διάσκεψη οι αντικαθεστωτικοί αποσκοπούσαν σε διεθνή αναγνώριση και οικονομική βοήθεια, ενώ ζήτησαν από το ΝΑΤΟ να εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις του.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη (περίπου 20 χώρες, περιφερειακοί και διεθνείς οργανισμοί) αποφάσισαν να δημιουργηθεί ένας Προσωρινός Οικονομικός Μηχανισμός που θα παρέχει χρήματα για τις ανάγκες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη Λιβύη.

Νωρίτερα, ο πρίγκιπας του Κατάρ δήλωσε ότι δίνεται «μάχη ενάντια στον χρόνο» για να δοθεί βοήθεια στους αμάχους της Λιβύης, τονίζοντας ότι κάθε μέρα που περνάει υπάρχουν όλο και περισσότερα θύματα.

Στην Κύπρο ο ΥΠΕΞ της Λιβύης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντελατί Ομπέιντι, επισκέπτεται την Τετάρτη την Κύπρο, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού.

«Η επίσκεψη γίνεται με δική του πρωτοβουλία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Στέφανος Στεφάνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη επισκεφθεί την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μάλτα.

«Πρέπει να ακούσουμε τι έχει να πει» δήλωσε ο κ. Στεφάνου.

«Εντατικοποίηση» των επιδρομών

Ο «υπουργός Εξωτερικών» του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης Άλι αλ Ισάουι ζήτησε από το ΝΑΤΟ να εντατικοποιήσει τις αεροπορικές του επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη προστασία για τους αμάχους» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Ντόχα.

«Θέλουμε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τεθωρακισμένων και των σημείων απ’ όπου εκτοξεύονται πύραυλοι» από το στρατό που παραμένει πιστός στον Καντάφι, πρόσθεσε ο αλ Ισάουι.

Δήλωσε, επίσης, ότι ο εξοπλισμός δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των ανταρτών.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία προέτρεψε το ΝΑΤΟ να συνεχίσει τις στρατιωτικές πιέσεις στον Μουαμάρ Καντάφι.

«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: ο Καντάφι πρέπει να φύγει, αλλά χρειαζόμαστε και πολιτική λύση» δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ. «Πρέπει να διατηρήσουμε τη στρατιωτική πίεση, για να πείσουμε τον Καντάφι ότι δεν υπάρχει άλλη λύση» δήλωσε.

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρώμη δεν έχει πια σχέσεις με τη δυτική Λιβύη.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ιταλικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Ιταλία επιθυμεί να εφοδιαστούν με όπλα οι λιβυκές αντικαθεστωτικές δυνάμεις. «Πρέπει να παράσχουμε όλα τα δυνατά μέσα για την άμυνά τους» δήλωσε ο Μαουρίτσιο Μασάρι, εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιτρέπει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη για την προστασία των αμάχων, «δεν απαγορεύει τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών».

Ο Μ.Μασάρι δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην Ντόχα, ωστόσο, τόνισε ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση.

Το θέμα του εξοπλισμού των ανταρτών έχει διχάσει τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη. Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Στίβεν Βανάκερε, για παράδειγμα, δήλωσε ότι η απόφαση του ΟΗΕ δεν προβλέπει να δοθούν όπλα στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς.

Κατά την έναρξη της διάσκεψης, ο πρίγκιπας του Κατάρ σεΐχης Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι ζήτησε να δοθούν στον λιβυκό λαό τα μέσα για να αμυνθεί.

«Η διάσκεψή μας έχει αρχικά στόχο να υποστηρίξει τον λιβυκό λαό ώστε να μπορέσει […] να αποφασίσει για την τύχη του», και να «επιτρέψει στο λιβυκό λαό να υπερασπιστεί τον εαυτό του για να αποφασίσει για το μέλλον του» είπε.

Η οικονομική ενίσχυση των ανταρτών αποτελεί ένα από τα θέματα που συζητιούνται στη διάσκεψη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ζήτησε την Τετάρτη να δημιουργηθεί ένας προσωρινός οικονομικός μηχανισμός, ο οποίος θα βοηθήσει τους αντικαθεστωτικούς να πληρώσουν τις δαπάνες στο δημόσιο τομέα στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα κράτη που θέλουν να στηρίξουν το προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο στο να πληρώσει τις δαπάνες του δημοσίου τομέα, θα μπορούν να το κάνουν αυτό με τρόπο διαφανή» δήλωσε κατά την έναρξη της διάσκεψης στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Ιταλική πηγή δήλωσε ότι επιδιώκεται η ίδρυση ταμείου που θα περιλαμβάνει πόρους της Λιβύης που έχουν «παγώσει», με στόχο την χρηματοδότηση των εξεγερμένων.

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε από τη Ντόχα τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη στο θέμα της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι σχεδόν 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Είναι σημαντικό να μιλάμε με μία φωνή» δήλωσε ο Μπαν στο άνοιγμα της διάσκεψης.

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα των περίπου έξι εκατομμυρίων κατοίκων, υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, έως και 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας».

Μιλώντας στην Ντόχα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Συμμαχία δεν άργησε να αναλάβει δράση στην Λιβύη και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να μην υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες στο έδαφος».

Αυτό που επιδιώκουν οι αντικαθεστωτικοί είναι η αναγνώρισή τους από τη διεθνή κοινότητα και κυρίως από τις ΗΠΑ.

«Θέλουμε μία ξεκάθαρη και επίσημη αναγνώριση εκ μέρους της Ουάσινγκτον», δήλωσε ο Μαχμούντ Σαμάμ, μέλος της αντιπροσωπείας, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως από τη διάσκεψη θα προκύψει μία de facto διεθνής αναγνώριση.

Εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της Αφρικανικής Ένωσης παρευρέθηκαν στη διάσκεψη της Ντόχα, καθώς και εκπρόσωποι χωρών, όπως η Γαλλία, το Κατάρ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.

Συνάντηση Σαρκοζί-Κάμερον

Το βράδυ της Τετάρτης ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Παρίσι, προκειμένου να συζητήσουν τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη.

Παρόντες στη συνάντηση θα είναι οι υπουργοί Άμυνας των δύο κρατών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024