Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Αμπιτζάν παραμένει ο πρώην πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού

Στο Αμπιτζάν παραμένει ο πρώην πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού

Ο πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό παραμένει στην πρώην πρωτεύουσα Αμπιτζάν, μία ημέρα μετά τη σύλληψή του, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του ΟΗΕ, παρά τις πληροφορίες για τη μεταφορά του εκτός της πόλης που είχαν δώσει αξιωματούχοι του Οργανισμού. Παράλληλα, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ως πρόεδρο της χώρας, Αλασάν Ουατάρα, ενισχύει τη θέση του και στο εσωτερικό: οι στρατηγοί που παρέμεναν πιστοί στον Λοράν Γκμπαγκμπό ορκίστηκαν πίστη στον Ουαταρά, ενώ ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για ειρήνευση και αφοπλισμό των αντίπαλων παρατάξεων.

Δουρμούσογλου Μιχάλης

Ο πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό παραμένει στην πρώην πρωτεύουσα Αμπιτζάν, μία ημέρα μετά τη σύλληψή του, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του ΟΗΕ, παρά τις πληροφορίες για τη μεταφορά του εκτός της πόλης που είχαν δώσει αξιωματούχοι του Οργανισμού.

Παράλληλα, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ως πρόεδρο της χώρας, Αλασάν Ουατάρα, ενισχύει τη θέση του και στο εσωτερικό: οι στρατηγοί που παρέμεναν πιστοί στον Λοράν Γκμπαγκμπό ορκίστηκαν πίστη στον Ουαταρά, ενώ ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για ειρήνευση και αφοπλισμό των αντίπαλων παρατάξεων.

Η σύλληψη και παράδοση του Λοράν Γκμπαγκμπό τερμάτισε την πολύμηνη εμφύλια σύγκρουση στη χώρα.

Ο Λ.Γκμπαγκμπό είχε μεταφερθεί στο αρχηγείο του προέδρου Αλασάν Ουαταρά στο ξενοδοχείο Γκολφ, αλλά ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ δήλωσε ότι δεν βρίσκεται πλέον εκεί. Πάντως αργότερα ο ΟΗΕ διέψευσε την πληροφορία.

Ο Αλασάν Ουατάρα έχει υποσχεθεί ότι κανείς δεν θα πειράξει τον Γκμπαγκμπό, ωστόσο, η ένταση παραμένει με σποραδικά πυρά να ακούγονται στο Αμπιτζάν.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι στρατηγοί που ήταν προσκείμενοι στον Λ.Γκμπαγκμό ορκίστηκαν την Τρίτη πίστη στον Αλασάν Ουατάρα.

Ο Φιλίπ Μανγκού, επικεφαλής του στρατιωτικού επιτελείου της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό του Ουατάρα ότι οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους την Τετάρτη, ώστε να είναι «διαθέσιμοι» για τον Ουατάρα.

Νωρίτερα, ο Φ.Μανγκού είχε συνάντηση με τον Ουατάρα.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ως πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού απηύθυνε έκκληση για ειρήνευση και αφοπλισμό των αντίπαλων παρατάξεων, μετά τη σύλληψη και την παράδοση του αντίπαλού του Λοράν Γκμπαγκμπό η οποία τερμάτισε την πολύμηνη εμφύλια σύγκρουση στη χώρα.

Την ίδια ώρα, καθώς η διεθνής κοινότητα φαίνεται να επικροτεί τις κινήσεις που έφεραν το τέλος της εμφύλιας σύγκρουσης στη χώρα, η Γαλλία (πρώην αποικιακή δύναμη με στρατιωτική παρουσία) ανακοίνωσε την μερική απεμπλοκή της.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει για μεγάλο διάστημα η γαλλική στρατιωτική δύναμη στη χώρα.

Πέρα από αυτό ανακοινώθηκε ότι το Παρίσι θα διαθέσει 400 εκατομμύρια ευρώ σε αποκατάσταση των υποδομών και της οικονομίας της πρώην γαλλικής αποικίας.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει στην Ακτή Ελεφαντοστού χρηματική βοήθεια ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΕΕ θα ετοιμάσει το πρώτο πακέτο της χρηματικής βοήθειας σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ακτής του Ελεφαντοστού. «Θα σταθούμε δίπλα στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο λαό της» δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς.

Όπως επισημαίνουν ξένοι αναλυτές, ο Ουαταρά θα αναλάβει μεν την εξουσία στη χώρα, αλλά πρέπει να κάνει πολλά για να συμφιλιώσει τις παρατάξεις. Η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στα προηγούμενα επίπεδα επίσης είναι ένας από τους βασικούς στόχους καθώς η Ακτή του Ελεφαντοστού είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο στον κόσμο.

Η διαμάχη των δύο πολιτικών μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου προκάλεσε εμφύλια σύγκρουση με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους είναι άμαχοι. Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Καλώ τους συμπατριώτες μου να απέχουν από όλες τις μορφές αντεκδίκησης και βίας», ζήτησε σε τηλεοπτική του ομιλία αργά τη Δευτέρα, καλώντας μάλιστα σε μία «νέα εποχή ελπίδας» για τη χώρα.

Σχετικά με τον υπό κράτηση πλέον Γκμπαγκμπό, ο Ουαταρά υποσχέθηκε ότι θα παραπεμφθούν σε δίκη. Διευκρίνισε ακόμα ότι θα συσταθεί επιτροπή συμφιλίωσης, κατά τα πρότυπα της νοτιοαφρικανικής, η οποία θα διερευνήσει αν έγιναν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό καθιστά σχεδόν απίθανη μία παραπομπή του Γκμπαγκμπό στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη. Επιπλέον και η Γαλλία, διά του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ αρνήθηκε ότι θα δικάσει τον πρώην ηγέτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024