Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατάπαυση του πυρός και αποχώριση από τη Λιβύη ζητούν οι ΗΠΑ από τον Καντάφι

Κατάπαυση του πυρός και αποχώριση από τη Λιβύη ζητούν οι ΗΠΑ από τον Καντάφι

Την τήρηση της εκεχειρίας και την απομάκρυνση του από τη χώρα, αφού νωρίτερα αποσύρει τις δυνάμεις του από τις πόλεις που έχει καταλάβει με τη βία, ζήτησε από τον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό το κείμενο της επιστολής του Λίβυου ηγέτη προς τον Μπαράκ Ομπάμα. Την ίδια ώρα, σε καταγγελίες για «μη συμβατικές τακτικές» από πλευρας Καντάφι προχώρησε το ΝΑΤΟ.

Την τήρηση της εκεχειρίας και την απομάκρυνση του από τη χώρα, αφού νωρίτερα αποσύρει τις δυνάμεις του από τις πόλεις που έχει καταλάβει με τη βία, ζήτησε από τον ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Αναφερόμενη στην επιστολή του Μ.Καντάφι προς τον Μπαράκ Ομπάμα, η υπουργός τόνισε ότι ο κ.Καντάφι «γνωρίζει τι πρέπει να κάνει».

Προσδιόρισε στη συνέχεια ότι ο Λίβυος ηγέτης να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός που ζητά και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αποσύρει τα στρατεύματά του από όσες πόλεις είχαν καταλάβει. «Πρέπει να παρθεί μία απόφαση για την αποχώρηση του από την εξουσία και για την αποχώρησή του από τη Λιβύη», υπογράμμισε.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τον Λίβυο ηγέτη πράξεις και όχι λόγια, σε απάντηση επιστολής του.

Σε αυτή χαρακτηρίζει τον Ομπάμα γιο του (κάτι που είχε κάνει και σε άλλες περιστάσεις) και αναφέρει ότι έχει πληγωθεί ηθικά παρά σωματικά «από τις λέξεις και τις πράξεις σας».

«Γνωρίζετε», αναφέρει ο Λίβυος πρόεδρος, ότι «η δημοκρατία και το χτίσιμο μίας αστικής κοινωνίας δεν μπορεί να επιτευχθεί με τους πυραύλους και την υποστήριξη των οπλισμένων ομάδων της Αλ Κάιντα στη Βεγγάζη». Καλεί ακόμα σε τερματισμό της πολιτικής και στρατιοτικής παρέμβασης του ΝΑΤΟ στη χώρα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξε μια επιστολή, προφανώς δεν είναι η πρώτη», από τον Λίβυο ηγέτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνει, χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μηνύματος.

Ο κ.Κάρνει υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έλεγε εδώ και εβδομάδες ότι μια εκεχειρία στη Λιβύη θα εξαρτηθεί από «πράξεις και όχι λόγια (και) από ένα τερματισμό της βίας».

«Ανθρώπινες ασπίδες»

Σε καταγγελίες για μη συμβατικές τακτικές από πλευράς του Λίβυου ηγέτη προχώρησε το ΝΑΤΟ, μιλώντας για ανθρώπινες ασπίδες σε μία προσπάθεια να εμποδιστεί ο βομβαρδισμός των δυνάμεων του. Χειρουργικά χτυπήματα δηλώνει ότι πραγματοποιεί πλέον το ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα οι εξεγερμένοι προχώρησαν σε πωλήσεις πετρελαίου –αν και λόγω των επιθέσεων από την πλευρά Καντάφι– η ροή σταμάτησε γρήγορα.

Οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι χρησιμοποιούν πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες για να μπορούν έτσι να προελαύνουν ευκολότερα προς πόλεις που έχουν καταληφθεί από τους εξεγερμένους, κατήγγειλε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης», διευκρίνισε, «έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μη συμβατικές τακτικές διευκολύνοντας την οδική μετακίνησή τους χρησιμοποιώντας πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα κατά την προέλασή τους» προς πόλεις που κατέχουν οι εξεγερμένοι, είπε μιλώντας στον Τύπο ο Βρετανός αντιναύαρχος Ρας Χάρντινγκ, αναπληρωτής διοικητής της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στη Λιβύη.

Ανέφερε δε ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις απευθείας επιθέσεις κατά των κυβερνητικών δυνάμεων επισημαίνοντας ακόμη ότι η Συμμαχία προχωρά και σε χειρουργικές επιθέσεις για να κόψει τον κύριο δρόμο εφοδιασμού των κυβερνητικών δυνάμεων μεταξύ της Μιζουράτα και της Ατζνταμπίγια, προσπαθώντας να αποφύγει με κάθε τρόπο την πρόκληση θυμάτων μεταξύ των πολιτών.

Από την πλευρά τους οι εξεγερμένοι είχαν επιτεθεί στο ΝΑΤΟ καταγγέλλοντας ότι οι δυνάμεις του «κοιτούν αμήχανα», ενώ οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι σφυροκοπούν τη Μιζουράτα.


Παραδόσεις πετρελαίου

Την Τετάρτη οι εξεγερμένοι άρχισαν να παραδίδουν σε ξένους φορτία πετρελαίου από τις περιοχές που ελέγχουν, όπου άρχισε εκ νέου η παραγωγή. Λίγες ώρες αργότερα, οι κυβερνητικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν και η παραγωγή του πετρελαίου (κοντά στις οάσεις Μίσλα και Ουάχα) σταμάτησε και πάλι.

Οι χώρες που υποστηρίζουν τους Λίβυους εξεγερμένους κατά του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι θα αποκομίσουν οικονομικά οφέλη, υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης των εξεγερμένων σε συνέντευξή του στη Die Zeit.

Ανέφερε δε τη Γαλλία και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να τεθούν όρια στην εκμετάλλευση της αποκλειστικής πλουτοπαραγωγικής πηγής της χώρας, του πετρελαίου, που ως σήμερα παρεμπόδιζε την ανάπτυξη και άλλων παραγωγικών τομέων. «Για παράδειγμα έχουμε εδώ μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου και είμαστε πολύ κοντά στην Ευρώπη» επισήμανε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024