Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε ευρωπαϊκή διάσωση προσφεύγει η Λισαβόνα

Σε ευρωπαϊκή διάσωση προσφεύγει η Λισαβόνα

Η Πορτογαλία θα υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν για οικονομική στήριξη, ανακοίνωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες σε διάγγελμά του στον πορτογαλικό λαό, καθιστώντας έτσι τη χώρα το τρίτο μέλος της Ευρωζώνης που ζητά τη βοήθεια των εταίρων της. Σταγόνα που «ξεχείλισε» το ποτήρι ήταν τα «απαγορευτικά» επιτόκια της δημοπρασίας της Τετάρτης. Για υπεύθυνη κίνηση μίλησε ο Όλι Ρεν ενώ ο Μπαρόζο διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει το συντομότερο δυνατόν το αίτημα. «Έτοιμο να βοηθήσει» δηλώνει το ΔΝΤ. Η αντιπολίτευση έσπρωξε τη χώρα στο μηχανισμό, λέει ο υπουργός Οικονομικών.

Η Πορτογαλία θα υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν για οικονομική στήριξη, ανακοίνωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες σε διάγγελμά του στον πορτογαλικό λαό, καθιστώντας έτσι τη χώρα το τρίτο μέλος της Ευρωζώνης που ζητά τη βοήθεια των εταίρων της. Σταγόνα που «ξεχείλισε» το ποτήρι ήταν τα «απαγορευτικά» επιτόκια της δημοπρασίας της Τετάρτης.

Για υπεύθυνη κίνηση μίλησε ο Όλι Ρεν ενώ ο Μπαρόζο διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει το συντομότερο δυνατόν το αίτημα. Η αντιπολίτευση έσπρωξε τη χώρα στο μηχανισμό, λέει η κυβέρνηση Σόκρατες.

Την ανάγκη να προσφύγει η Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είχε αναγνωρίσει νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Πέμπτη αλλά είδε το φως της δημοσιότητας λίγο πριν το διάγγελμα του Σόκρατες.

O υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος, στο άρθρο του στην πορτογαλική Jornal de Noticias, σημείωνε πάντως πως, στην παρούσα φάση, μία απόφαση προσφυγής θα χρειαζόταν «τη συμμετοχή και τη δέσμευση συγχρόνως πολλών πολιτικών δυνάμεων και πολιτικών θεσμών».

«Εκτιμώ ότι είναι αναγκαίο να καταφύγουμε στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι» γράφει ξεκάθαρα ο υπουργός, λέγοντας πως αυτό το επιβάλει το υψηλό χρέος της χώρας και η δυσκολία άντλησης κεφαλαίων στις αγορές.

Η Λισαβόνα, υποστηρίζει, «σπρώχτηκε με ανεύθυνο τρόπο προς μία δύσκολη κατάσταση στις αγορές», επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για την καταψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας και την πολιτική κρίση.

Ανακουφισμένη η Κομισιόν

Η πρώτη αντίδραση από την Κομισιόν ήταν θετική, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν να χαρακτηρίζει την προσφυγή «βήμα υπευθυνότητας για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα και στην Ευρωζώνη».

Το ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί σύντομα, ανέφερε επίσης ο Όλι Ρεν. Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις κοστολογούν την πορτογαλική διάσωση γύρω στα 80 δισ. ευρώ.

Στη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το συντομότερο δυνατό το πορτογαλικό αίτημα προχώρησε ο πρόεδρός της Ζοζέ Μπαρόζο. «Έτοιμο να βοηθήσει» δήλωσε το ΔΝΤ.

Στη Λισαβόνα ασκούνταν τους τελευταίους μήνες ασφυκτικές πιέσεις για να ζητήσει διάσωση, αλλά ο πρωθυπουργός Σόκρατες επαναλάμβανε σταθερά σε κάθε ευκαιρία πως η Πορτογαλία δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια και θα αποφύγει για όσο μπορεί την προσφυγή.

Ασφυκτικές όμως έγιναν οι πιέσεις αυτές μετά την καταψήφιση του πακέτου λιτότητας από την αντιπολίτευση και την παραίτηση Σόκρατες: Ο οίκοι αξιολόγησης, ο ένας μετά τον άλλον, υποβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας οδηγώντας τα κόστος δανεισμού σε δυσβάσταχτο ύψος.

Πάντως, ασαφές παραμένει ακόμη το τι διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει η Λισαβόνα για οποιοδήποτε αίτημα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση μένει μόνο υπηρεσιακά στη θέση της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024