Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελική επίθεση στο προεδρικό μέγαρο όπου κρύβεται ο Λοράν Γκμπαγκμπό

Τελική επίθεση στο προεδρικό μέγαρο όπου κρύβεται ο Λοράν Γκμπαγκμπό

Καθοριστικές ώρες στην Ακτή Ελεφαντοστού με τις δυνάμεις του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου Αλασάν Ουαταρά να εξαπολύουν την τελική επίθεση στο προεδρικό μέγαρο όπου έχει οχυρωθεί ο απερχόμενος Λοράν Γκμπαγκμπό. Πληροφορίες θέλουν τις δυνάμεις του Ουαταρά να έχουν εισβάλει στην προεδρική κατοικία στο Αμπιτζάν. Ο αναγνωρισμένος πρόεδρος έχει δώσει εντολή να μην σκοτώσουν τον Λοράν Γκμπαγκμπό. «Οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση του Γκμπαγκμπό απέτυχαν» ανακοίνωσε η Γαλλία. Σε έρευνα για τις σφαγές στην Ακτή Ελεφαντοστού προσανατολίζεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Καθοριστικές ώρες στην Ακτή Ελεφαντοστού με τις δυνάμεις του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου Αλασάν Ουαταρά να εξαπολύουν την τελική επίθεση στο προεδρικό μέγαρο όπου έχει οχυρωθεί ο απερχόμενος Λοράν Γκμπαγκμπό. Πληροφορίες θέλουν τις δυνάμεις του Ουαταρά να έχουν εισβάλει στην προεδρική κατοικία στο Αμπιτζάν. Ο αναγνωρισμένος πρόεδρος έχει δώσει εντολή να μην σκοτώσουν τον Λοράν Γκμπαγκμπό, λέει εκπρόσωπός του…

Ένα θρίλερ διαρκείας βρισκόταν σε εξέλιξη από αργά τη νύχτα της Τρίτης σχετικά με την παράδοση του Λοράν Γκμπαγκμπό, ο οποίος κρύβεται μαζί με την οικογένειά του στα υπόγεια της προεδρικής κατοικίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και του Παρισιού απέτυχαν «λόγω της αδιαλλαξίας του Λοράν Γκμπαγκμπό».

Ο ίδιος νωρίτερα είχε αρνηθεί ότι διαπραγματεύεται την παράδοσή του, αλλά μία κατάπαυση του πυρός, και επέμεινε ότι είναι ο νικητής των επαναληπτικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά -τον οποίο αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη ως νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού- να είναι έτοιμες να εισβάλλουν ή να έχουν ήδη εισβάλει στην προεδρική κατοικία στο Αμπιτζάν.

«Οι δυνάμεις είναι στη διαδικασία να εισέλθουν στην κατοικία για να συλλάβουν τον Γκμπαγκμπό, δεν τον έχουν πιάσει ακόμα, αλλά βρίσκονται στο κτίριο» δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος των δυνάμεων του Αλασάν Ουαταρά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει δοθεί εντολή στις δυνάμεις που πολιορκούν την προεδρική κατοικία να μην σκοτώσουν τον Λοράν Γκμπαγκμπό.

«Δεν ήταν ποτέ ούτε είναι η πρόθεση οποιουδήποτε στο στρατόπεδο του Ουαταρά να δολοφονηθεί ο πρώην πρόεδρος Γκμπαγκμπό» δήλωσε ο Πατρίκ Ασί, εκπρόσωπος της κυβέρνησης που έχει ορκίσει ο Ουταρά.

«Ο Αλασάν Ουαταρά έδωσε επίσημες εντολές ο Γκμπαγκμπό να κρατηθεί ζωντανός διότι θέλουμε να τον προσαγάγουμε στη Δικαιοσύνη» ανέφερε.

Εκπρόσωπος του απερχόμενου προέδρου υποστήριξε την ίδια στιγμή ότι οι γαλλικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην κατοικία στο Αμπιτζάν από δύο ελικόπτερα Puma και από την οροφή της παρακείμενης κατοικίας του Γάλλου πρεσβευτή.

Η γαλλική στρατιωτική διοίκηση προχώρησε σε διάψευση.

Μιλώντας τηλεφωνικώς στο Associated Press ο εκπρόσωπος του Γκμπαγκμπό δήλωσε ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος» για τη ζωή του απερχόμενου προέδρου, της συζύγου και άλλων μελών της οικογένειάς του.

Δύο ημέρες σφοδρών συγκρούσεων γύρω από την κατοικία σταμάτησαν αργά την Τρίτη και διαπραγματεύσεις για την παράδοση συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη νύχτα.

Έρευνα για τις σφαγές από το ΔΠΔ

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο-Οκάμπο, ανακοίνωσε ότι θέλει να ξεκινήσει έρευνα για «τις σφαγές που διεπράχθησαν κατά συστηματικό ή γενικευμένο τρόπο» στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Το γραφείο του εισαγγελέα έχει προχωρήσει σε «μια προκαταρκτική εξέταση της κατάστασης στην Ακτή Ελεφαντοστού» και στη συνέχεια ο Μορένο-Οκάμπο «με δική του πρωτοβουλία» θα ζητήσει να ξεκινήσει έρευνα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και πολλούς διεθνείς οργανισμούς η κατάληψη του Ντουεκουέ την Τρίτη από τις δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά συνοδεύτηκε από σφαγές «μεγάλου εύρους». Εκτιμάται ότι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι από τις συγκρούσεις είναι από 330 έως 1.000.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, μπορεί να ξεκινήσει έρευνα κατόπιν εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -όπως έγινε στην περίπτωση της Λιβύης-, εάν το ζητήσει μία από τις χώρες που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης ή κατόπιν πρωτοβουλίας του ίδιου του εισαγγελέα.

** Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υιοθέτησε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης στη χώρα.

«Με αυτή τη νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την αγορά ομολόγων και χρεογράφων και την παροχή δανείων στην παράνομη κυβέρνηση του Λοράν Γκμπαγκμπό» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι το εμπάργκο αυτό επιτρέπει να γίνονται εξαιρέσεις μόνο για χρήματα που προορίζονται για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η απόφαση του Συμβουλίου θα δημοσιοποιηθεί επισήμως την Πέμπτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024