Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρνείται ότι είναι έτοιμος να παραδοθεί ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού

Αρνείται ότι είναι έτοιμος να παραδοθεί ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού

Διαψεύδει ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, τις φήμες που τον θέλουν έτοιμο να παραδοθεί. Σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας κήρυξε κατάπαυση του πυρός, ενώ επανέλαβε ότι θεωρεί τον εαυτό του νικητή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Διαψεύδει ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, τις φήμες που τον θέλουν έτοιμο να παραδοθεί.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό κανάλι LCI, δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας κήρυξε κατάπαυση του πυρός, ενώ επανέλαβε ότι θεωρεί τον εαυτό του νικητή των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

«Ο στρατός ζήτησε την αναστολή των εχθροπραξιών και τώρα συζητά τους όρους της κατάπαυσης του πυρός με τις άλλες χερσαίες δυνάμεις αλλά σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση» δήλωσε ο Λοράν Γκμπαγκμπό.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η συζήτηση σχετικά με τον νικητή των εκλογών συνεχίζεται και δήλωσε ότι οι συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με τον αντίπαλό του Αλασάν Ουαταρά είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει η Ακτή Ελεφαντοστού στην ειρήνη.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις του Αλασάν Ουαταρά συνεχίζουν την προσπάθεια για την κατάληψη του Αμπιτζάν. Η πόλη πέρασε μία ήσυχη νύχτα, ωστόσο οι κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους, μετά τις σφοδρές συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών.

Οι δυτικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, ζητώντας του να παραιτηθεί, με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να τονίζει ότι η βία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν ο Γκμπαγκμπό είχε σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών.

Το μόνο που απομένει να συζητηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού είναι η αποχώρησή του, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. «Όλοι τον έχουν εγκαταλείψει» είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Ο Αλασάν Ουαταρά αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και τις δυτικές χώρες ως ο νικητής των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου. Ωστόσο ο Γκμπαγκμπό αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία οξύνοντας την πολιτική διαμάχη.

Η αντιπαράθεση των δύο προέδρων έφερε τη χώρα στα πρόθυρα ενός ακόμη εμφύλιου μέσα λίγα χρόνια.

Οι μάχες των τελευταίων εβδομάδων, πέρα από τους δεκάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές, συνοδεύτηκαν από καταγγελίες για σφαγές εκατοντάδων αμάχων. Εν τω μεταξύ, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024