Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για την υπόθεση Λόκερμπι θα ανακριθεί ο Μούσα Κούσα

Για την υπόθεση Λόκερμπι θα ανακριθεί ο Μούσα Κούσα

Την πρόθεσή τους να ανακρίνουν «μέσα στις επόμενες ημέρες» τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές της Σκοτίας, που ερευνούν την υπόθεση της βομβιστικής ενέργειας στο αεροσκάφος της Pan American, το οποίο εξερράγη επάνω από το Λόκερμπι. Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Κούσα, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, θα προσφέρει πολύτιμες στρατιωτικές και διπλωματικές πληροφορίες για την κυβέρνηση Καντάφι.

Την πρόθεσή τους να ανακρίνουν «μέσα στις επόμενες ημέρες» τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές της Σκοτίας, που ερευνούν την υπόθεση της βομβιστικής ενέργειας στο αεροσκάφος της Pan American, το οποίο εξερράγη επάνω από το Λόκερμπι.

Οι αρχές των ΗΠΑ και της Σκοτίας επιθυμούν να υποβάλουν ερωτήσεις στον Κούσα -ο οποίος αυτομόλησε και κατέφυγε στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα- για την βομβιστική επίθεση στην πτήση 103 της Pan Am το 1988, αλλά και για άλλα εγκλήματα, τα οποία ενδέχεται να διέπραξε ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι.

Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Κούσα, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, θα προσφέρει πολύτιμες στρατιωτικές και διπλωματικές πληροφορίες για την κυβέρνηση Καντάφι και ότι το παράδειγμά του να αυτομολήσει θα ακολουθήσουν κι άλλοι σύμμαχοι του Λίβυου ηγέτη.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γούλιαμ Χέιγκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι όσοι αυτομόλησαν από την κυβέρνηση Καντάφι δεν θα τύχουν ασυλίας από τη Δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση της Σκοτίας έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή αποφυλάκισε τον μοναδικό άνθρωπο που είχε καταδικαστεί για την επίθεση στο Λόκερμπι.

Ο Λίβυος Αμπντέλ Μπασέτ αλ Μεγκράχι επέστρεψε στην πατρίδα του το 2009, επειδή κρίθηκε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο του καρκίνου.

Ο Κούσα φέρεται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αποφυλάκιση του Μεγκράχι, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται εν ζωή.

Το 2003, η Λιβύη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λόκερμπι, από την οποία σκοτώθηκαν 259 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος και 11 στο έδαφος.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ήραν τη Δευτέρα τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Μούσα Κούσα.

Επειδή ο Κούσα έχει διακόψει τις σχέσεις του με το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, «οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις εις βάρος του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Κόεν, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, υπεύθυνος για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικής αντικατασκοπείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024