Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην Ακτή του Ελεφαντοστού με τη συμμετοχή ΟΗΕ και Γαλλίας

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην Ακτή του Ελεφαντοστού με τη συμμετοχή ΟΗΕ και Γαλλίας

Σε επιθετικές ενέργειες κατά των δυνάμεων του απερχόμενου Λοράν Γκμπαγκμπό προχώρησαν τη Δευτέρα οι δυνάμεις του ΟΗΕ στην Ακτή του Ελεφαντοστού, βομβαρδίζοντας σημεία στη πρωτεύουσα σε μία προσπάθεια να τις εξαναγκάσει σε υποχώρηση. Την ίδια ώρα και η Γαλλία έδωσε την έγκριση στις δυνάμεις της στη χώρα να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στη χώρα που έχουν βρεθεί στα διασταυρούμενα πυρά του Γκμπαγκμπό και των δυνάμεων του Αλασάν Ουαταρά· γαλλικά ελικόπτερα προχώρησαν και αυτά σε επιθετικές ενέργειες, βομβαρδίζοντας στόχους.

Δουρμούσογλου Μιχάλης

Σε επιθετικές ενέργειες κατά των δυνάμεων του απερχόμενου Λοράν Γκμπαγκμπό προχώρησαν τη Δευτέρα οι δυνάμεις του ΟΗΕ στην Ακτή του Ελεφαντοστού, βομβαρδίζοντας σημεία στη πρωτεύουσα σε μία προσπάθεια να τις εξαναγκάσει σε υποχώρηση.

Την ίδια ώρα και η Γαλλία έδωσε την έγκριση στις δυνάμεις της στη χώρα να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στη χώρα που έχουν βρεθεί στα διασταυρούμενα πυρά του Γκμπαγκμπό και των δυνάμεων του Αλασάν Ουαταρά.

Το βράδυ της Δευτέρας, πολεμικό ελικόπτερο της δύναμης του ΟΗΕ έπληξε με πυραύλους το προεδρικό μέγαρο στο Αμπιτζάν αλλά και τη προεδρική κατοικία, ώστε να καταφερθεί ένα πλήγμα στον ίδιο τον Λ.Γκμπαγκμπό, που αρνείται να εγκαταλείψει την προεδρία της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Την πληροφορία έδωσε ο διοικητής των κυανοκράνων, ενώ νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ελικόπτερα βομβάρδισαν στρατόπεδο δυνάμεων του Γκμπαγκμπό, επίσης στο Αμπιτζάν. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για δύο ελικόπτερα που επιτέθηκαν στο στρατόπεδο Ακουέντο.

Επιπλέον και γαλλικά ελικόπτερα συμμετείχαν σε επιχειρήσεις, βάλλοντας κατά στρατοπέδου, ανέφεραν οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απείλησε με την άσκηση στρατιωτικής βίας κατά των δυνάμεων του Γκμπαγκμπό, μετά από περισσότερα από δέκα περιστατικά επιθέσεων με πυροβόλα όπλα κατά μελών της αποστολής του ΟΗΕ.

Οι επιθέσεις κατά της βάσης του ΟΗΕ αλλά και των αμάχων ήταν «απερίσκεπτες», υπογράμμισε ο Τσόι Γιανγ-τζιν, ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στη χώρα. «Φτάνουμε σε οριακό σημείο» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, είπε.

Στη χώρα βρίσκονται 9.000 κυανόκρανοι με τρία επιθετικά ελικόπτερα και περίπου 20 μεταφοράς προσωπικού.

Σχετικά με την εξουσιοδότηση εμπλοκής των γαλλικών δυνάμεων, η προεδρία της γαλλικής δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να εξουδετερώσει τα όπλα των δυνάμεων του Γκμπαγκμπό, απερχόμενου προέδρου που έχασε στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι τόσο οι δυτικές χώρες, όσο και ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση αναγνωρίζουν τον Αλασάν Ουαταρά σαν νικητή των εκλογών.

Σε ένα άλλο περιστατικό, πέντε άνδρες, μεταξύ τους και δύο Γάλλοι φέρονται να απήχθησαν από αγνώστους στο Αμπιτζάν, ανέφερε το Europe France 1. Οι απαχθέντες βρίσκονταν σε ξενοδοχείο του Αμπιτζάν ενώ στη γύρω περιοχή διεξάγονταν μάχες μεταξύ υποστηρικτών των δύο προέδρων.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επιθετικές ενέργειες των δυνάμεων του Ουαταρά με σκοπό την κατάληψη του Αμπιτζάν, της παλιάς πρωτεύουσας της χώρας. Αν το επιτύχουν θα έχουν στα χέρια τους μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς ήδη ελέγχουν τα βόρεια και την πρωτεύουσα Γιαμμουσούκρο.

Το Σαββατοκύριακο ήρθαν στο φως αναφορές για μαζικές σφαγές σε πόλη στα ανατολικά της χώρας, με τους μάρτυρες να μιλούν για 400 ως και 1000 νεκρούς μέσα σε λίγες ημέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024