Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην αντεπίθεση για μία «επιχείρηση-αστραπή» οι δυνάμεις του Ουαταρά στην Ακτή Ελεφαντοστού

Στην αντεπίθεση για μία «επιχείρηση-αστραπή» οι δυνάμεις του Ουαταρά στην Ακτή Ελεφαντοστού

Συνεχίζονται στην Ακτή Ελεφαντοστού οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Αλασάν Ουαταρά και του Λοράν Γκμπαμπό που αρνείται να αποχωρήσει από την εξουσία. Η πόλη Αμπιτζάν θυμίζει πεδίο πολέμου, οι πολίτες οχυρώνονται στα σπίτια τους, ενώ ο πρωθυπουργός του Ουαταρά, Γκιγιόμ Σορό, εκτιμά ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μια «επιχείρηση-αστραπή» και ότι οι συγκρούσεις έχουν αποδυναμώσει τους στρατιώτες που προστατεύουν τον Γκμπαμπό.

Παστρικού Ελισάβετ

Συνεχίζονται στην Ακτή Ελεφαντοστού οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Αλασάν Ουαταρά και του Λοράν Γκμπαγκμπό που αρνείται να αποχωρήσει από την εξουσία. Η πόλη Αμπιτζάν θυμίζει πεδίο πολέμου, οι πολίτες οχυρώνονται στα σπίτια τους, ενώ ο πρωθυπουργός του Ουαταρά, Γκιγιόμ Σορό, εκτιμά πως οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μια «επιχείρηση-αστραπή» και ότι οι συγκρούσεις έχουν αποδυναμώσει τους στρατιώτες που προστατεύουν τον Γκμπαγκμπό.

Μόνο 32 χιλιόμετρα χωρίζουν τους χιλιάδες οπλισμένους υποστηρικτές του Ουαταρά από το προεδρικό μέγαρο όπου έχει καταφύγει ο Γκμπαγκμπό. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο τελευταίος ελέγχει ακόμα την κρατική τηλεόραση μέσω της οποίας ζήτησε από τους υποστηρικτές του να δημιουργήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το καταφύγιό του, ώστε να τον προστατεύσουν. Τελικά, προσήλθαν περίπου 700 άτομα τα οποία όπλισε με καραμπίνες τύπου ΑΚ-47.

Ο πρωθυπουργός του Ουαταρά Γκιγιόμ Σορό δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μια «επιχείρηση-αστραπή» και ότι οι μάχες των τελευταίων ημερών στο Αμπιτζάν έχουν σπείρει τον πανικό στους στρατιώτες που προστατεύουν τον Γκμπαγκμπό.

Μετά από ημέρες έντονων μαχών και την σχεδόν αβίαστη προέλαση των δυνάμεων του Ουαταρά στο 80% της Ακτής Ελεφαντοστού, τώρα και οι δύο πλευρές κρατούν τις θέσεις τους στο Αμπιτζάν.
Το πρωί της Δευτέρας, στην πόλη επικρατούσε σχετική ηρεμία, με σποραδικά πυρά να ακούγονται κυρίως στην συνοικία του προεδρικού μεγάρου.

Παρόλα αυτά, νωρίτερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε τον Ουαταρά να ερευνήσει εκατοντάδες θανάτους ακόμη και άμαχων πολιτών, για τους οποίους ευθύνονται υποστηρικτές του.

Αν και οι υποστηρικτές του Ουαταρά αρνούνται κάθε κατηγορία για αδιάκριτες σφαγές αμάχων, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι περισσότερα από 330 άτομα σκοτώθηκαν κατά την κατάληψη της πόλης Ντουεκοέ την περασμένη εβδομάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν στα χέρια των μαχητών του. Παράλληλα, η καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas ανεβάζει τον αριθμό των νεκρούς σε 1.000.

Οργανώσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δηλώνουν πως μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και πολλοί πρόσφυγες από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ υποστηρίζουν ότι οι ωμότητες που έχουν διαπραχτεί ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαπράττονται και από τις δύο πλευρές.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι υπάρχουν αποδείξεις για λεηλασίες και πως πολλά σπίτια έχουν καεί. Αναφέρει, επίσης, ότι η κατάσταση δείχνει πολύ χειρότερη από ό,τι αν απλά είχε προελάσει ο στρατός μέσα από την πόλη.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, Μάρτιν Νερσίρκι εξέφρασε «ιδιαίτερη ανησυχία» και δήλωσε «πολύ θορυβημένος για τις αναφορές ότι δυνάμεις υπέρ του Ουαταρά ενδέχεται να σκότωσαν πολλούς αμάχους στην Ντουεκουέ», ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα φέρει τους υπευθύνους ενώπιον των ευθυνών τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024