Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη, ενώ το καθεστώς «συνομιλεί» με τη Δύση για την έξοδο

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λιβύη, ενώ το καθεστώς «συνομιλεί» με τη Δύση για την έξοδο

Παρά τη «χειρουργική» ακρίβεια των συμμαχικών βομβαρδισμών στη Λιβύη, τουλάχιστον 17 άνθρωποι -άμαχος πληθυσμός και αντάρτες- έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες. Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στα περίχωρα της Μπρέγκα, όπου σκοτώθηκαν δέκα αντικαθεστωτικοί. Στο διπλωματικό επίπεδο, ο Καντάφι απέρριψε ως «παράλογη» την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, ενώ πληθαίνουν οι φήμες ότι το καθεστώς δημιουργεί «κλίμα εξόδου» από τη χώρα.

Παρά τη «χειρουργική» ακρίβεια των συμμαχικών βομβαρδισμών, τουλάχιστον 17 άνθρωποι -άμαχος πληθυσμός και αντάρτες- έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στα περίχωρα της Μπρέγκα, όπου σκοτώθηκαν δέκα αντικαθεστωτικοί.

Ανταποκριτής του Reuters είδε τουλάχιστον τέσσερα καμένα αυτοκίνητα, ανάμεσα τους και ένα ασθενοφόρο, στην άκρη του δρόμου κοντά στην ανατολική είσοδο της πόλης.

«Μερικοί από τους πιστούς στον Καντάφι, πέρασαν ανάμεσα στους αντάρτες και εξαπέλυσαν αντιαεροπορικά πυρά» δήλωσε ένας από τους αντικαθεστωτικούς και πρόσθεσε: «Μετά από αυτό οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις τους βομβάρδισαν».

Πάντως, οι αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ότι ελέγχουν πλέον τη συγκεκριμένη πόλη, πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται.

Στο διπλωματικό επίπεδο, το καθεστώς Καντάφι απέρριψε πρόταση που έκανε ηγετική μορφή της λιβυκής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία οι εξεγερμένοι θα αποδεχθούν αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός εάν ο Μουαμάρ Καντάφι αποσύρει τις δυνάμεις του από όλες τις πόλεις και επιτρέψει τη διεξαγωγή ειρηνικών διαδηλώσεων.

Ο όρος των αντικαθεστωτικών για την εκεχειρία είναι η απόσυρση των κανταφικών δυνάμεων, τόνισε ο Μουσταφά Αμπντούλ-Τζαλίλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Βεγγάζη.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται καθημερινά οι πληροφορίες για επαφές Λίβυων συνεργατών του Μουαμάρ Καντάφι με Βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς εκτιμάται πως το καθεστώς επιχειρεί να διαμορφώσει τη στρατηγική εξόδου του από τη χώρα.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων έχουν καταστρέψει το ένα τέταρτο της στρατιωτικής δύναμης του καθεστώτος, ενώ Κίνα και Γερμανία ζητούν από κοινού τον τερματισμό των επιχειρήσεων και την εξεύρεση μη στρατιωτικής λύσης στην κρίση.

Αµερικανοί αξιωµατούχοι αποκάλυψαν πως ο Μπαράκ Οµπάµα έχει δώσει άδεια για µυστική στήριξη στους εξεγερμένους και πράκτορες της CIA φέρεται να επιχειρούν ήδη στη Λιβύη. Σε κάθε περίπτωση ο Αµερικανός υπουργός Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς επανέλαβε πως δεν πρόκειται να σταλούν χερσαίες δυνάμεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024