Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον κίνδυνο να μην επιστρέψουν ποτέ αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Φουκουσίμα

Τον κίνδυνο να μην επιστρέψουν ποτέ αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Φουκουσίμα

Με τη ραδιενέργεια να εκλύεται από δύο πυρηνικά εργοστάσια (Νταϊτσί και Νταϊνί), η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αφήνει να εννοηθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους... Ίχνη ραδιενέργειας 10.000 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο εντοπίζονται σε βάθος 15 μέτρων στο υπέδαφος μέσα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νταϊτσί, ενώ συγκέντρωση ραδιενεργού καισίου ανακαλύφθηκε σε κρέας βοοειδών σε απόσταση 70 χλμ. από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Έντονες επικρίσεις δέχεται η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, με τις Αρχές να είναι επιφυλακτικές για τις μετρήσεις της.

Στελλάκη Αγγελική

Με τη ραδιενέργεια να εκλύεται από δύο πυρηνικά εργοστάσια (Νταϊτσί και Νταϊνί), η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αφήνει να εννοηθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους… Ίχνη ραδιενέργειας 10.000 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο εντοπίζονται σε βάθος 15 μέτρων στο υπέδαφος μέσα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νταϊτσί, ενώ συγκέντρωση ραδιενεργού καισίου ανακαλύφθηκε σε κρέας βοοειδών σε απόσταση 70 χλμ. από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Έντονες επικρίσεις δέχεται η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, με τις Αρχές να είναι επιφυλακτικές για τις μετρήσεις της.

Ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας, Γιούκιο Εντάνο, δήλωσε ότι η εκκένωση της περιοχής «θα είναι μακροπρόθεσμη».

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα που έχουν εγκαταλείψει την περιοχή ζουν σε προσωρινά καταλύματα.

Η περιοχή θεωρείται πλέον «νεκρή ζώνη» εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας και φαίνεται πως δεν θα κατοικηθεί για πολλά χρόνια.

«Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο έχει πλήρως σταθεροποιηθεί. Αλλά προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια και είμαι πεπεισμένος ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο θα σταθεροποιηθεί» τόνισε από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, λέγοντας ότι είναι προετοιμασμένος για μια μακροπρόθεσμη μάχη.

«Δεν μπορούμε να πούμε σε αυτό το στάδιο τι θα συμβεί, αλλά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» δήλωσε.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο της Tepco, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, ενισχύοντάς την με ενέσεις ρευστότητας από τα κρατικά κεφάλαια, σύμφωνα με δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας. Ωστόσο, δεν πρόκειται να μετάσχει με ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κρατικοποίηση.

Εν τω μεταξύ, οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο συγκρότημα της Φουκουσίμα παραμένουν ανησυχητικές. Ποσοστά ιωδίου-131 περίπου 10.000 φορές πάνω από το κανονικό εντοπίστηκαν στο υπέδαφος μέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο. Η μέτρηση έγινε σε βάθος 15 μέτρων κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα 1.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου δέχεται έντονες επικρίσεις. Ενδεικτική της επιφυλακτικότητας της κυβέρνησης είναι η έκκληση της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας στην Tepco να επανεξετάσει τις πρόσφατες μετρήσεις της, λέγοντας ότι είναι πολύ υψηλές. Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας άφησε να εννοηθεί ότι φοβούνται πως γίνονται λάθη στην ανάλυση ισοτόπων και τόνισε ότι θα περιμένουν τις νέες μετρήσεις.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε από την πλευρά του ότι φαίνεται πως υπάρχει κάποιο λάθος στο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για την ανάλυση των στοιχείων, αλλά τόνισε ότι αυτό αφορά δύο ραδιενεργά ισότοπα, κανένα από τα οποία δεν είναι το ιώδιο ή άλλο ισότοπο, οι μετρήσεις των οποίων έχουν προκαλέσει ανησυχίες.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε συγκέντρωση ραδιενεργού καισίου στο κρέας βοοειδών που σφαγιάστηκαν στις 15 Μαρτίου, σε απόσταση 70 χλμ. από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα ενδέχεται να απαγορεύσει την εισαγωγή ψαριών και θαλασσινών από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, εξαιτίας της ανησυχίας για πιθανή μόλυνση με ραδιενέργεια.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας, με την τύχη 16.441 ανθρώπων να αγνοείται. Οι σοροί όσων πέθαναν κοντά στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα μπορεί και να μην περισυλλεγούν ποτέ, μιας και τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή είναι αρκετά υψηλά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024