Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Λονδίνο μετέβη στενός συνεργάτης του γιου του Καντάφι

Στο Λονδίνο μετέβη στενός συνεργάτης του γιου του Καντάφι

Αυξάνονται καθημερινά οι πληροφορίες για επαφές Λίβυων συνεργατών του Μουαμάρ Καντάφι και της οικογένειάς του με Βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχος. Σύμφωνα με το BBC, απεσταλμένος του συνταγματάρχη Καντάφι βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Λονδίνο και το μήνυμα που φέρεται να πήρε είναι ότι ο Λίβυος ηγέτης πρέπει να αποχωρήσει. Επαφές στο Λονδίνο είχε και ένας εκ των συνεργατών του γιου του Καντάφι. Παράλληλα, όπως αναφέρει το Al-Jazeera, μετά την αυτομόληση του Μούσα Κούσα, το ίδιο ετοιμάζονται να πράξουν και άλλοι αξιωματούχοι του καθεστώτος.

Αυξάνονται καθημερινά οι πληροφορίες για επαφές Λίβυων συνεργατών του Μουαμάρ Καντάφι με Βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχος, καθώς εκτιμάται πως το καθεστώς επιχειρεί να διαμορφώσει τη στρατηγική εξόδου του από τη χώρα.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι οι επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων έχουν καταστρέψει το ένα τέταρτο της στρατιωτικής δύναμης του καθεστώτος, ενώ Κίνα και Γερμανία ζητούν από κοινού τον τερματισμό των επιχειρήσεων και την εξεύρεση μη στρατιωτικής λύσης στην κρίση.

Σύμφωνα με τον Guardian, στο Λονδίνο βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες o Μοχάμεντ Ισμαΐλ, ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του καθεστώτος και στενός συνεργάτης του γιου του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ. Πηγές της βρετανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν την πληροφορία.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ισμαΐλ επισκέφθηκε το Λονδίνο στο πλαίσιο του ανοιχτού διαύλου επαφών των δυτικών με τους Λίβυους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και το μήνυμα που πήρε πριν επιστρέψει στην Τρίπολη είναι ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει.

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να δημοσιοποιούμε σχόλια για τις επαφές που κάνουμε με αξιωματούχους της Λιβύης». Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «σε κάθε επαφή που έχουμε, κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία».

Παράλληλα, λίγες ημέρες μετά την αυτομόληση του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι, Μούσα Κούσα, το Al-Jazeera μεταδίδει πως το ίδιο ετοιμάζονται να πράξουν και άλλοι αξιωματούχοι του καθεστώτος.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι «αριθμός αξιωματούχων του καθεστώτος», που ανήκουν στους στενούς συνεργάτες του Μουαμάρ Καντάφι, εγκατέλειψαν τη Λιβύη, καταφεύγοντας στην Τυνησία.

Ανάμεσα στα ονόματα των υψηλόβαθμων στελεχών του καθεστώτος, που φέρονται να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα είναι ο πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Μοχάμεντ Αμπντούλ Κασίμ αλ-Ζουαί, ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμπουζείντ Ντορμπά και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Αμπντελατί αλ-Ομπαϊντί.

Το Al-Jazeera είχε μεταδώσει ότι αυτομόλησε και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίων Σοκρί Γκάνεμ, κάτι που ο ίδιος διέψευσε.

«Αυτό που κυκλοφόρησε δεν είναι αλήθεια, βρίσκομαι στο γραφείο μου και σε λίγα λεπτά, θα εμφανιστώ στην τηλεόραση» δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters.

Το Λονδίνο, εν τω μεταξύ, αρνήθηκε ότι προτίθεται να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Μούσα Κούσα.

Ζητούν κατάπαυση πυρός

Γερμανία και Κίνα τάσσονται υπέρ της εξεύρεσης μη στρατιωτικής λύσης στη Λιβύη, επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γιανγκ Λιετσί και του Γερμανού ομολόγου του Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο.

Και οι δύο χώρες απείχαν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη.

Ο Γιανγκ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του» για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και για το γεγονός ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και υποστηρικτές του Καντάφι δεν περιορίζονται.

«Κάθε μέρα βλέπουμε και ακούμε ότι περισσότεροι πολίτες σκοτώνονται και τραυματίζονται και πως η στρατιωτική βία κλιμακώνεται» επισήμανε ο Κινέζος υπουργός, σημειώνοντας πως όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν «το πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας» και ότι πρέπει να βρεθεί λύση «μέσω της διπλωματίας».

Ο Γκίντο Βεστερβέλε επανέλαβε την έκκληση για «πολιτική λύση» που θα αρχίσει με την κατάπαυση του πυρός. Ο ίδιος κάλεσε τον Μουαμάρ Καντάφι «να κάνει τα όπλα να σιγήσουν και να επιτρέψει την έναρξη πολιτικής διαδικασίας». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει το Σάββατο την επίσκεψή του στην Κίνα.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024