Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκληρές μάχες στην κατοικία του Γκμπαγκμπό στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού

Σκληρές μάχες στην κατοικία του Γκμπαγκμπό στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού

Συνεχίζονται οι σκληρές συγκρούσεις στο Αμπιτζάν γύρω από την κατοικία του τέως προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαμγκμπό και στη συνοικία Πλατό όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο μεταξύ των δυνάμεων του Αλασάν Ουαταρά-τον οποίο αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ως νικητή των προεδρικών εκλογών και των υποστηρικτών του Γκμπαγκμπό. Επίθεση και κατά του προεδρικού μεγάρου εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Ουατάρα. Η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα της χώρας και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας. Η Αφρικανική Ένωση ζήτησε από τον Γκμπαμγκμπό να παραιτηθεί, την ώρα που ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους για απαγωγές και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνεχίζονται οι σκληρές συγκρούσεις στο Αμπιτζάν γύρω από την κατοικία του τέως προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαμγκμπό και στη συνοικία Πλατό όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο μεταξύ των δυνάμεων του Αλασάν Ουαταρά-τον οποίο αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ως νικητή των προεδρικών εκλογών και των υποστηρικτών του Γκμπαγκμπό. Επίθεση και κατά του προεδρικού μεγάρου εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Ουατάρα.

«Οι πυροβολισμοί δε σταματούν. Οι άνδρες του Γκμπαγκμπό αντιστέκονται σε όλες τις θέσεις τους» δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυνάμεις του Ουαταρά επιτέθηκαν κατά του προεδρικού μεγάρου, ωστόσο, η ασφάλεια του Γκμπαγκμπό αντεπιτίθεται. Πυρά ακούγονται και από την συνοικία Τράιχβιλ, όπου οι δυνάμεις του Ουαταρά διατηρούν στρατιωτική βάση.

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο τέως πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού παραμένει στην κατοικία του.

Νωρίτερα, οι προσκείμενες στον Ουαταρά δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την έδρα της κρατικής τηλεόρασης, η οποία έχει σταματήσει να εκπέμπει από το απόγευμα της Πέμπτης, την ώρα που μετέδιδε εικόνες του Γκμπαγκμπό.

Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ έχουν πάρει τον έλεγχο του αεροδρομίου, ενώ έκλεισαν τα σύνορα της χώρας και έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι δυνάμεις του Ουαταρά ελέγχουν πλέον το 80% της χώρας, ενώ πολλοί κάνουν λόγο για τις τελευταίες ώρες της προεδρίας του Γκμπαγκμπό.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Πατρίκ Ατσί δήλωσε ότι ο Γκμπαγκμπό δεν δείχνει σημάδια διάθεσης να παραδοθεί, παρά την ταχύτατη προώθηση των στρατευμάτων του Ουαταρά στο Αμπιτζάν.

Εν τω μεταξύ, περίπου 500 ξένοι υπήκοοι έχουν καταφύγει από το βράδυ της Πέμπτης σε γαλλική στρατιωτική βάση στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού. Μεταξύ των ξένων υπηκόων είναι 150 Γάλλοι, αλλά και πολλοί Λιβανέζοι οι οποίοι αναζήτησαν καταφύγιο στη βάση Πορ-Μπουέ του Αμπιτζάν.

Oι δυνάμεις του Ουαταρά ξεκίνησαν την Πέμπτη την «πολιορκία» του Αμπιτζάν, καθώς ο ανώτατος διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον Γκμπαγκμπό εγκατέλειψε τη θέση του.

Η Αφρικανική Ένωση ζήτησε από τον Γκμπαμγκμπό να παραιτηθεί άμεσα και να παραδώσει την εξουσία στον Αλασάν Ουατάρα για να εμποδίσει περαιτέρω αιματοχυσία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι ο Λ.Γκμπαγκμπό έχει απορρίψει όλες τις προσπάθειες να τεθεί τέλος στην κρίση με ειρηνικό τρόπο.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δκαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε την Παρασκευή τον Αλασάν Ουαταρά,
τον οποίο αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα ως πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, να ελέγξει τις δυνάμεις του, επικαλούμενο μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για απαγωγές και κακομεταχείριση πολιτών.

Το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλέστηκε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για
δολοφονίες πολιτών από τις προσκείμενες στον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό δυνάμεις και υπενθύμισε και στις δυο πλευρές ότι είναι πιθανό να προσαχθούν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ως υπεύθυνοι εγκλημάτων.

Στο Παρίσι, ο Τουσέν Αλέν, αντιπρόσωπος στην Ευρώπη του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού δήλωσε: «Ο πρόεδρος (Γκμπαγκμπό) δεν προτίθεται να παραιτηθεί σε οποιονδήποτε αντάρτη, όποιος κι αν είναι αυτός. Είναι αντιμέτωπος με ένα μετεκλογικό πραξικόπημα από τον Αλασάν Ουαταρά, τον οποίο υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα».

Σε ερώτηση εάν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Λοράν Γκμπαγκμπό καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις γύρω από την κατοικία του και το προεδρικό μέγαρο, ο Τουσέν Αλέν απάντησε: «Βρίσκεται στην Ακτή Ελεφαντοστού. Δεν μπορώ να σας πω όμως που ακριβώς».

«Μιλάμε για έναν πόλεμο στην Ακτή Ελεφαντοστού, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μια περιφερειακή σύρραξη:ο Ουαταρά έχει την υποστήριξη μισθοφόρων και στρατιωτών από την Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι τη Νιγηρία… Και στο πλευρό των περιφερειακών αυτών δυνάμεων υπάρχει ένας διεθνής συνασπισμός υπό τη Γαλλία και τις ΗΠΑ που προσφέρουν όπλα, εξοπλισμό και πληροφορίες» πρόσθεσε.

«Έχουν μετατρέψει την Ακτή Ελεφαντοστού σε πεδίο μάχης. Ο πρόεδρος (Γκμπαγκμπό) διέταξε αναδίπλωση των δυνάμεών του στο Αμπιτζάν για ν΄αποφευχθεί η αιματοχυσία. Αλλά θα πολεμήσει ως το τέλος» τόνισε.

Νωρίτερα, τόσο το Παρίσι που έχει αναπτύξει δύναμη 1.000 ανδρών στην Ακτή Ελεφαντοστού για την προστασία των Γάλλων πολιτών, όσο και ο Λευκός Οίκος είχαν αποστείλει τελεσίγραφο στον απερχόμενο πρόεδρο Γκμπαγκμπό να παραδώσει άμεσα την εξουσία και να τερματίσει την εκστρατεία βίας και τρομοκρατίας κατά των πολιτών της χώρας του.

Τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις του Ουαταρά έχουν εξαπολύσει επίθεση από τα ανατολικά, δυτικά και κεντρικά της χώρας, καταφέρνοντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές όπου παράγεται το κακάο, το βασικό πλουτοπαραγωγικό προϊόν της χώρας.

Ο Γκμπαγκμπό αρνείται να παραχωρήσει τη θέση του στον νικητή των εκλογών Ουαταρά, παρά τη βία που έχει έφερε ξανά την αφρικανική χώρα σε τροχιά εμφύλιας διαμάχης αλλά και την πίεση από τη διεθνή κοινότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024