Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εξουσιοδότηση Ομπάμα στη CIA για μυστικές επιχειρήσεις στη Λιβύη

Εξουσιοδότηση Ομπάμα στη CIA για μυστικές επιχειρήσεις στη Λιβύη

Εξουσιοδότηση στη CIA για παροχή υποστήριξης στους εξεγερμένους στην Λιβύη φέρεται να έχει υπογράψει μυστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Επισήμως, ο Λευκός Οίκος δεν σχολιάζει τις πληροφορίες για τη μυστική εντολή, ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ.Κλίντον δηλώνει πως ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση για εξοπλισμό των ανταρτών. Το βέβαιο είναι πως πράκτορες της CIA και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στη Λιβύη, δημιουργώντας επαφές με τους αντικαθεστωτικούς.«Δεν θα βρεθούν αμερικανικές στρατιωτικές μπότες επί λιβυκού εδάφους» υπόσχεται ο Γκέιτς.

Τσάβαλος Κωνσταντίνος

Εξουσιοδότηση στη CIA για παροχή υποστήριξης στους εξεγερμένους στην Λιβύη φέρεται να έχει υπογράψει μυστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Επισήμως, ο Λευκός Οίκος δεν σχολιάζει τις πληροφορίες για τη μυστική εντολή, ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ.Κλίντον δηλώνει πως ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση για εξοπλισμό των ανταρτών. Το βέβαιο είναι πως πράκτορες της CIA και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στη Λιβύη, δημιουργώντας επαφές με τους αντικαθεστωτικούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε τη διαταγή μέσα στις τελευταίες δύο ή τρεις εβδομάδες.

Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για την τυπική διαδικασία που ακολουθείται για την εξουσιοδότηση μυστικών επιχειρήσεων της CIA. Είναι το αναγκαίο νομικό βήμα, πριν δοθεί η εντολή για την ανάληψη δράσης. Αυτό δεν σημαίνει πως η εντολή θα δοθεί.

Για συγκεκριμένες επιχειρήσεις -όπως η παροχή οικονομικής βοήθειας ή η παροχή όπλων στους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη- θα πρέπει να δοθεί νέα «άδεια» από τον Λευκό Οίκο.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο ABC, η διαταγή αφορά στην παροχή μυστικής βοήθειας προς τους εξεγερμένους, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά για τον εξοπλισμό τους, αλλά ανοίγει το δρόμο για να συμβεί αυτό στο μέλλον.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ αρνήθηκε να σχολιάσει θέμα «που αφορά την υπηρεσία πληροφοριών». «Θα επαναλάβω αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος χθες (την Τετάρτη): Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για τον εξοπλισμό της αντιπολίτευσης ή οποιασδήποτε οργάνωσης στη Λιβύη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Αλλά και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, μιλώντας στο Κογκρέσο, αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές επιχειρήσεις της CIA στη Λιβύη, υποσχέθηκε, πάντως, ότι δεν θα βρεθούν «αμερικανικές στρατιωτικές μπότες επί λιβυκού εδάφους».

Η CIA, η οποία και αυτή αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος, φέρεται να έχει οργανώσει εδώ και εβδομάδες μικρές ομάδες από πράκτορές της στη Λιβύη, με αποστολή να αποκαταστήσουν επαφή με την αντιπολίτευση και να καθορίσουν στόχους για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, όμως, Αμερικανός βουλευτής δηλώνει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα εξοπλίσει τους εξεγερμένους.

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη να τους δώσουμε όπλα» ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Ιντιάνα, Νταν Μπάρτον, μετά από συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία, με τη σειρά της ανέφερε πως ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Την Τετάρτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι -εκ των οποίων ο ένας υπήρξε μέλος των μυστικών υπηρεσιών- δήλωσαν στο Associated Press ότι πράκτορες της CIA βρίσκονται στη Λιβύη, παρότι ο σταθμός της Υπηρεσίας στη χώρα έχει κλείσει. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι πράκτορες μετέβησαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην επιχείρηση διάσωσης δύο Αμερικανών πιλότων, των οποίων το μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη.

Εκτιμάται, όμως, ότι παραμένουν στη χώρα για να κρατούν ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας της Ουάσινγκτον με την αντιπολίτευση, αλλά και για να ενισχύσουν -εάν δοθεί εντολή από τον Λευκό Οίκο- τις τάξεις των ανταρτών.

Οι New York Times αναφέρουν, επίσης, ότι στη Λιβύη βρίσκονται και πράκτορες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι κατευθύνουν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024