Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έτοιμη να εξοπλίσει τους εξεγερμένους στη Λιβύη δηλώνει η Γαλλία

Έτοιμη να εξοπλίσει τους εξεγερμένους στη Λιβύη δηλώνει η Γαλλία

Οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα συνεχιστούν μέχρι ο Μουαμάρ Καντάφι να συμμορφωθεί με τα αιτήματα του ΟΗΕ, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον στη διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο. Οι διπλωμάτες των χωρών που συμμετείχαν αποφάσισαν να σκεφτούν το ενδεχόμενο περισσότερων κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι. «Δεν συζητήσαμε το ενδεχόμενο του εξοπλισμού των εξεγερμένων» λέει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, την ώρα που η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να εξοπλίσει τους αντάρτες. Ειδικούς απεσταλμένους στέλνουν Γαλλία και ΗΠΑ στη Βεγγάζη για επαφές με τους αντικαθεστωτικούς.

Στελλάκη Αγγελική

Οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα συνεχιστούν μέχρι ο Μουαμάρ Καντάφι να συμμορφωθεί με τα αιτήματα του ΟΗΕ, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον στη διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο. Οι διπλωμάτες των χωρών που συμμετείχαν αποφάσισαν να σκεφτούν το ενδεχόμενο περισσότερων κυρώσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι. «Δεν συζητήσαμε το ενδεχόμενο του εξοπλισμού των εξεγερμένων» λέει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, την ώρα που η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να εξοπλίσει τους αντάρτες. Ειδικούς απεσταλμένους στέλνουν Γαλλία και ΗΠΑ στη Βεγγάζη για επαφές με τους αντικαθεστωτικούς.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χαγκ, δήλωσε ότι οι διπλωμάτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη αποφάσισαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων «σε πρόσωπα και οντότητες που σχετίζονται με το καθεστώς», λέγοντας ότι αυτό θα αποτελούσε ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στον Καντάφι ότι δεν μπορεί να επιτίθεται σε πολίτες και να μένει ατιμώρητος.

Πρόσθεσε ότι οι πιθανές κυρώσεις θα εξεταστούν στα Ηνωμένα Έθνη και σε τοπικούς οργανισμούς, ενώ είπε ότι στη διεθνή διάσκεψη δεν συζητήθηκε το θέμα του εξοπλισμού των εξεγερμένων.

Τόνισε ότι στη Λιβύη ισχύει εμπάργκο όπλων και πρόσθεσε ότι αυτοί οι περιορισμοί «ισχύουν για ολόκληρη τη Λιβύη».

Ωστόσο, ο Γάλλος ομόλογός του Αλέν Ζουπέ δήλωσε ότι παρόλο που δεν αποτελεί τμήμα της απόφασης του ΟΗΕ, η Γαλλία είναι έτοιμη να συζητήσει με τους συμμάχους το ενδεχόμενο να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους.

Ο Αλέν Ζουπέ δήλωσε, επίσης, ότι μία νέα πολιτική ομάδα επαφής δημιουργήθηκε και περιλαμβάνει 20 χώρες. Τα μέλη της θα συναντηθούν πρώτα στο Κατάρ και ύστερα στην Ιταλία.

Ερωτώμενος εάν θα πρέπει να αποχωρήσει ο Καντάφι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν υπάρχει μέλλον για τον Λίβυο ηγέτη στη χώρα του, πρόσθεσε, πάντως ότι εναπόκειται στο λαό της χώρας να αποφασίσει.

«Θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί»

Εν τω μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι επιθέσεις της στρατιωτικής συμμαχίας στη Λιβύη θα συνεχιστούν μέχρι ο Μουάμαρ Καντάφι συμμορφωθεί με τα αιτήματα του ΟΗΕ να σταματήσει τη βία κατά των αμάχων και να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις κατεχόμενες πόλεις.

Μιλώντας στην ίδια διάσκεψη, η Χ.Κλίντον δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να εργαστεί για να αυξήσει την πίεση και να απομονώσει την κυβέρνηση του Καντάφι για να «καταστήσει σαφές ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει».

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει ότι ο Λίβυος ηγέτης συνεχίζει τις επιθέσεις του κατά πολιτών.

«Τώρα που σας μιλάω, οι άνθρωποι στη Μιζουράτα εξακολουθούν να υφίστανται τις φονικές επιθέσεις από το καθεστώς» δήλωσε ο Ντ.Κάμερον, στη διάρκεια της έναρξης της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη στο Λονδίνο.

Ο ίδιος είπε ότι το μήνυμα του προς τον λαό της Λιβύης είναι πως «οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά».

Πρόθυμος να δεχθεί οποιονδήποτε συμβιβασμό προταθεί από την Αφρικανική Ένωση για την κρίση στη Λιβύη φέρεται να δηλώνει ο Μουαμάρ Καντάφι σε επιστολή που εστάλη προς τη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιείται την Τρίτη στο Λονδίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Blooomberg. Στην επιστολή προς τις διεθνείς δυνάμεις το λιβυκό καθεστώς ζητά να μπει τέλος στη «βάρβαρη επίθεση».

Σαράντα χώρες και διεθνείς οργανισμοί μετείχαν στη διάσκεψη, την πρώτη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Λίβυοι αντικαθεστωτικοί είχαν προσκληθεί για συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου, ωστόσο, δεν παρέστησαν επίσημα στη διάσκεψη.

Μάλιστα ο συντονιστής του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Γκούμα ελ Γκαμάτι δήλωσε ότι 12.000 ακτιβιστές που ανήκουν στη λιβυκή αντιπολίτευση «εξαφανίστηκαν» από τις φυλακές και τα στρατιωτικά στρατόπεδα της Τρίπολης.

«Οι επιχειρήσεις κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια»

Οι επιχειρήσεις στη Λιβύη έχουν κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής, παραδέχθηκε ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη και διοικητής της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μεταξύ των δυνάμεων των εξεγερμένων που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι υπάρχουν «ίχνη» παρουσίας της Αλ Κάιντα ή της Χεζμπολάχ, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λεπτομερής εικόνα της αναδυόμενης λιβυκής αντιπολίτευσης.

Απεσταλμένοι στη Βεγγάζη

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η Γαλλία έστειλε ειδικό απεσταλμένο στην Βεγγάζη για επαφές με το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης που έχουν κηρύξει οι αντικαθεστωτικοί. «Είναι ήδη εκεί» δήλωσε η ίδια πηγή.

Παράλληλα, και οι ΗΠΑ διόρισαν απεσταλμένο τους στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης που έχουν ιδρύσει οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, και αναμένουν ότι θα μεταβεί εκεί σύντομα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο και αναμένεται να αποστείλουν τον βετεράνο διπλωμάτη τους Κρις Στίβενς στο προσεχές μέλλον, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Ιταλική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η καλύτερη λύση για την κρίση στη Λιβύη είναι να εξοριστεί ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, αλλά σημείωσε ότι μόνον η Αφρικανική Ένωση θα μπορούσε να τον πείσει να το κάνει.

«Υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ όλων ότι το καλύτερο θα ήταν να εξοριστεί ο Καντάφι, επειδή ο λόγος για τη συνέχιση του πολέμου είναι η παρουσία του Καντάφι» δήλωσε η πηγή αυτή στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λονδίνο με θέμα τη Λιβύη.

Δηλώσεις Δρούτσα

«Τρεις ήταν οι στόχοι της διάσκεψης του Λονδίνου» ανέφερε στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας: «Πρώτον η διεθνής κοινότητα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα για την άμεση παύση του πυρός και το τέλος της βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης.

» Δεύτερον δεσμευτήκαμε για μια άλλη φορά για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τρίτον ξεκίνησε μια πολιτική διαδικασία για την επόμενη μέρα για να μπορέσει ο λιβυκός λαός να πάρει το μέλλον στα χέρια του.

»Αυτές οι αποφάσεις αντικατοπτρίζουν και τις ελληνικές θέσεις και πρώτα απ’όλα υπάρχει νομιμοποίηση του ΟΗΕ και αυτό επιβεβαιώνεται από την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στη διάσκεψη».

Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το μέλλον του Καντάφι ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι «δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες γι’ αυτό το θέμα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024