Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την πλήρη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη

Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την πλήρη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη

Υπό πλήρη ΝΑΤΟϊκή διοίκηση τίθενται όλες οι αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, περιλαμβανομένων των επιθέσεων κατά χερσαίων δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι για την προστασία των αμάχων. Αντιαεροπορικά πυρά και εκρήξεις το βράδυ της Κυριακής στην Τρίπολη, ενώ για πρώτη φορά οι δυτικές δυνάμεις πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις στη Σύρτη, γενέτειρα και προπύργιο του Μουαμάρ Καντάφι. Ανακαταλαμβάνουν στρατηγικής σημασίας πόλεις οι αντικαθεστωτικοί και κινούνται προς την πρωτεύουσα, «καρδιά» του καθεστώτος.

Υπό πλήρη ΝΑΤΟϊκή διοίκηση τίθενται όλες οι αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, περιλαμβανομένων των επιθέσεων κατά χερσαίων δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι για την προστασία των αμάχων, βάσει απόφασης που ελήφθη σε συνεδρίαση της Συμμαχίας σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων. Νέος γύρος επιδρομών το βράδυ της Κυριακής στην Τρίπολη, αεροπορικές επιθέσεις για πρώτη φορά στη Σύρτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περιορίσουν κατά πολύ τη στρατιωτική τους εμπλοκή στη Λιβύη από την επόμενη εβδομάδα και θα εστιάσουν στις πολιτικές στρατηγικές για την «έξοδο» του Μουαμάρ Καντάφι.

Διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη πραγματοποιείται την Τρίτη στο Λονδίνο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Τη συμμετοχή τους έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής οι υπουργοί Εξωτερικών τουλάχιστον 35 χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.

Επιδρομές σε Τρίπολη και Σύρτη

Αντιαεροπορικά πυρά και εκρήξεις ήχησαν ξανά το βράδυ της Κυριακής στην Τρίπολη, γεγονός που υποδεικνύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη άλλος ένας γύρος αεροπορικών επιθέσεων κατά θέσεων του καθεστώτος.

Η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε ότι «χτυπήθηκαν πολιτικοί και στρατιωτικοί στόχοι από τους σταυροφόρους».

Για πρώτη φορά οι δυτικές δυνάμεις φαίνεται πως πλήττουν θέσεις του καθεστώτος και στη Σύρτη, γενέτειρα και προπύργιο του Μουαμάρ Καντάφι. Οι ξένοι δημοσιογράφοι στην πόλη μετέδωσαν ότι ακούγονται ισχυρές εκρήξεις και πετούν μαχητικά πάνω από την πόλη.

Με τη βοήθεια των δυτικών επιδρομών οι αντικαθεστωτικοί ανακαταλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες στρατηγικής σημασίας πόλεις και κινούνται προς την Τρίπολη. Στον έλεγχό τους βρίσκονται πλέον οι πόλεις Αντζαμπίγια, Μπιν Τζαουάντ, Ρας Λανούφ και Μπρέγκα.

Μία πομπή από 20 στρατιωτικά οχήματα, στα οποία εντοπίστηκαν και ειδικού τύπου φορτηγά με αντιαεροπορικά πυροβόλα, εντοπίστηκαν να αποχωρούν το βράδυ της Κυριακής από τη Σύρτη, και να κινούνται δυτικά προς την Τρίπολη.

Υπό πλήρη ΝΑΤΟϊκή διοίκηση

Διπλωμάτες και ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι δήλωσαν το βράδυ της Κυριακής ότι η Συμμαχία συμφώνησε να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη. Εγκρίθηκε σχέδιο που επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα αποστολή για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και του εμπάργκο όπλων, συμφωνώντας και στην προστασία των αμάχων.

«Το ΝΑΤΟ αποφάσισε σήμερα να εφαρμόσει όλες τις πτυχές του ψηφίσματος 1973 των Ηνωμένων Εθνών για να προστατεύσει πολίτες και κατοικημένες περιοχές που τελούν υπό την απειλή επιθέσεων από το καθεστώς Καντάφι» δήλωσε ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος μετά τη συνεδρίαση.

Διπλωμάτης από κράτος-μέλος της Συμμαχίας επισήμανε ότι η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα έχει τώρα τον πλήρη έλεγχο όλων των πτυχών της επιχείρησης, συμφωνία που τερματίζει μία εβδομάδα πυρετωδών διαπραγματεύσεων για την αλυσίδα της διοίκησης.

«Όλα θα είναι πλέον υπό το ΝΑΤΟ» τόνισε ο διπλωμάτης υπό καθεστώς ανωνυμίας, βάσει των όσων μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορείο Reuters και Associated Press. Ο ίδιος ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστούν μέρες για την μεταβίβαση της διοίκησης από τη δύναμη που επιχειρεί στη Λιβύη υπό τις ΗΠΑ.

Βελγικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά αεροσκάφη επιτέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής σε στόχο στο έδαφος της Λιβύης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βέλγου υπουργού Άμυνας. Είναι η πρώτη επιθετική ενέργεια που πραγματοποιείται από βελγικά αεροσκάφη από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, στις 19 Μαρτίου.

«Ο στόχος αυτός επλήγη και καμία παράπλευρη απώλεια δεν διαπιστώθηκε» δήλωσε μία καλά ενημερωμένη πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Belga. Άλλες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν. Το Βέλγιο έχει θέσει έξι βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-16 στη διάθεση της συμμαχίας.

Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν την Κυριακή επιδρομές εναντίον λιβυκών θωρακισμένων οχημάτων και «μιας μεγάλης αποθήκης πυρομαχικών».

Οι επιδρομές έγιναν στις περιοχές της Μιζουράτα και του Ζιντάν στη δυτική Λιβύη, διευκρίνισε το Γενικό Επιτελείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024