Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Λιβύη, προχωρούν στα δυτικά οι αντικαθεστωτικοί

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Λιβύη, προχωρούν στα δυτικά οι αντικαθεστωτικοί

Εντείνονται τα πλήγματα στις θέσεις των δυνάμεων του Καντάφι από τις συμμαχικές δυνάμεις, διευκολύνοντας τους αντικαθεστωτικούς στην πορεία τους προς τα δυτικά της χώρας. Στον έλεγχο των εξεγερμένων οι βασικοί σταθμοί πετρελαίου στα ανατολικά και όπως δηλώνουν θα προχωρήσουν στην εξαγωγή πετρελαίου σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Νικηφόρο «πορεία προς την Τρίπολη» προαναγγέλλουν οι αντικαθεστωτικοί· την ίδια στιγμή δυνάμεις του Καντάφι αποχωρούν από τη Σύρτη, προπύργιο του Λίβυου συνταγματάρχη, και κατευθύνονται επίσης δυτικά.

Εντείνονται τα πλήγματα στις θέσεις των δυνάμεων του Καντάφι από τις συμμαχικές δυνάμεις, διευκολύνοντας τους αντικαθεστωτικούς στην πορεία τους προς τα δυτικά της χώρας. Το λιμάνι της Ρας Λανούφ αναφέρουν πως ανακατέλαβαν οι αντικαθεστωτικοί, στον έλεγχό τους και οι πόλεις Αντζαμπίγια, Μπρέγκα και Μπιν Τζαουάντ.

Οι αντικαθεστωτικοί προαναγγέλλουν «νικηφόρο πορεία προς την Τρίπολη», ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες ότι οι δυνάμεις του Καντάφι αποχωρούν από τη Σύρτη, προπύργιο του Λίβυου συνταγματάρχη, και κινούνται επίσης δυτικά προς την πρωτεύουσα.

Μία πομπή από 20 στρατιωτικά οχήματα, στα οποία εντοπίστηκαν και ειδικού τύπου φορτηγά με αντιαεροπορικά πυροβόλα, εντοπίστηκαν να αποχωρούν το βράδυ της Κυριακής από τη Σύρτη και να κινούνται δυτικά προς την Τρίπολη, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Reuters.

Δεκάδες πολιτικά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οικογένειες και είναι φορτωμένα με αποσκευτές εντοπίστηκαν επίσης να κατευθύνονται προς τα δυτικά, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από την πόλη της Σύρτης προς την λιβυκή πρωτεύουσα.

Οι επιθέσεις του καθεστώς στη Μιζουράτα, δεύτερο σημαντικότερο προπύργιο των αντικαθεστωτικών μετά τη Βεγγάζη, σταμάτησαν προσωρινά όταν εμφανίστηκαν τα συμμαχικά αεροπλάνα. Ωστόσο, κάτοικος της Μιζουράτα δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής τηλεφωνικώς στο Reuters ότι το καθεστώς επααλαμβάνει τις επιθέσεις στην πόλη και την περιοχή του λιμανιού, όπου βρίσκονται χιλιάδες εργάτες.

Την ίδια στιγμή, μαίνεται και ο παράλληλος «πόλεμος εντυπώσεων» για τους νεκρούς των τελευταίων ημερών: Η πλευρά του Καντάφι αναφέρει ότι από τις επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 100 άμαχοι, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως ο Καντάφι παρουσιάζει τους νεκρούς από τις επιθέσεις του ως θύματα των συμμαχικών επιχειρήσεων.

Το βράδυ, οι γαλλικές δυνάμεις είχαν καταστρέψει επτά αεροσκάφη των λιβυκών δυνάμεων -πέντε μαχητικά και δύο ελικόπτερα- που ήταν καθηλωμένα στην αεροπορική βάση της Μιζουράτα, η οποία είχε δεχθεί σφοδρή επίθεση από τις χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι.

Εν τω μεταξύ, υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωικών βρέθηκε και η Μπρέγκα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως επιβεβαιώνουν Al Jazeera και BBC. Tο καθεστώς της Λιβύης ανέφερε πως έχει επίσης χάσει τον έλεγχο της κοντινής Ατζαμπίγια.{{{ map }}}

Σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών εμφανίστηκε ενθουσιώδης κάνοντας λόγο για «έναν άνεμο αλλαγής που δεν μπορεί πια να συγκρατηθεί».

«Σύντομα θα βρεθούμε σε μία τέτοια συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη, την απελευθερωμένη πρωτεύουσα της ελεύθερης Λιβύης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχεδιάζουν εξαγωγές πετρελαίου

Πλέον, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν τις περιοχές με τους σημαντικότερους σταθμούς πετρελαίου στα ανατολικά, δηλαδή το Ες Σιντέρ, το Ρας Λανούφ, την Μπρέγκα, τη Ζουεϊτίνα και το Τομπρούκ.

Εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης δήλωσε την Κυριακή ότι το Κατάρ συμφώνησε να διαθέσει στην αγορά αργό πετρέλαιο, το οποίο παράγεται από τις πετρελαιοπηγές της ανατολικής Λιβύης, οι οποίες δεν είναι πλέον υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι.

«Συνήψαμε συμφωνία με το Κατάρ» δήλωσε ο Αλι Ταρχούνι, υπεύθυνος για οικονομικά και πετρελαϊκά θέματα στη Βεγγάζη σύμφωνα με τον οποίο οι πρώτες εξαγωγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Ο Ταρχούνι τόνισε ότι οι πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στις περιοχές της Λιβύης που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις παράγουν 100.000 με 130.000 βαρέλια την ημέρα και ότι η ημερήσια παραγωγή μπορεί να φθάσει τα 300.000 βαρέλια.

Σφυροκοπήματος συνέχεια

Τα αεροπορικά πλήγματα της Δύσης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, με 160 αποστολές, έναντι 153 μια ημέρα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Η επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων συνεχίζεται: Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, τα δύο τρίτα των αποστολών –οι 96– συμπεριέλαβαν αεροπορικά πλήγματα και οι υπόλοιπες αφορούσαν την επιβολή της απαγόρευσης πτήσεων. Συνολικά, από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί 1.257 πτήσεις.

Η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα ανατεθεί τις επόμενες ημέρες στο NATO, ενώ την προστασία των αμάχων, που περιλαμβάνει πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι, διαχειρίζονται οι δυνάμεις της συμμαχίας.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν φέρει σε πέρας τις περισσότερες αποστολές, 787, έναντι 470 των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν ως αυτή τη στιγμή, δηλ. της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Δανίας και του Κατάρ.

Το βράδυ του Σαββάτου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι δήλωσε ότι σημειώθηκαν «εντατικές» επιδρομές εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο συνταγματάρχη στην έκταση των 400 χιλιομέτρων που χωρίζουν την Ατζεμπίγια και τη Σύρτη.

«Απόψε το βράδυ τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της χώρας μας συνεχίζονται με μεγάλη σφοδρότητα. Χάσαμε πολλές ζωές, στρατιωτών και αμάχων» είπε ο εκπρόσωπος.

Η πλευρά του Καντάφι αναφέρει ότι από τις συμμαχικές επιχειρήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 100 άμαχοι.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως ο Καντάφι παρουσιάζει τους νεκρούς από τις επιθέσεις του ως θύματα των συμμαχικών επιχειρήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024