Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Την πόλη Ατζαμπίγια επανακατέλαβαν οι εξεγερμένοι στη Λιβύη

Την πόλη Ατζαμπίγια επανακατέλαβαν οι εξεγερμένοι στη Λιβύη

Την -στρατηγικής σημασίας- πόλη Ατζαμπίγια στο ανατολικό μέτωπο της Λιβύης επανακατέλαβαν οι εξεγερμένοι, μετά από ισχυρές μάχες και δυτικούς βομβαρδισμούς σε στόχους των δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή. «Τα πάντα καταστράφηκαν. Είναι μια πόλη φάντασμα» δηλώνουν οι αντάρτες. Εθελοντές... στρατιώτες ζητά ο Μ.Καντάφι. Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τρίπολη και βομβαρδισμοί εναντίον στόχων στη Μιζουράτα,  στη διάρκεια της έβδομης ημέρας της επιχείρησης από τις συμμαχικές δυνάμεις. Μέσα στα επόμενα 24ωρα, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει και επισήμως την διοίκηση της επιχείρησης για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Στελλάκη Αγγελική

Την -στρατηγικής σημασίας- πόλη Ατζαμπίγια στο ανατολικό μέτωπο της Λιβύης επανακατέλαβαν οι εξεγερμένοι, μετά από ισχυρές μάχες και δυτικούς βομβαρδισμούς σε στόχους των δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή. «Τα πάντα καταστράφηκαν. Είναι μια πόλη φάντασμα» δηλώνουν οι αντάρτες. Εθελοντές… στρατιώτες ζητά ο Μ.Καντάφι. Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τρίπολη και βομβαρδισμοί εναντίον στόχων στη Μιζουράτα, στη διάρκεια της έβδομης ημέρας της επιχείρησης από τις συμμαχικές δυνάμεις. Μέσα στα επόμενα 24ωρα, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει και επισήμως την διοίκηση της επιχείρησης για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Οι δυνάμεις μας κατέστρεψαν τα πάντα χτες το βράδυ» δήλωσε ο αντάρτης Σαράγκ Αγκούρι. «Η Ατζαμπίγια είναι μια πόλη-φάντασμα. Τώρα υπάρχουν εκεί μόνο πτώματα και οικογένειες που δεν ξέρουν τι να κάνουν» δήλωσε.

Αρχικά η ανατολική, και αργότερα και η δυτική πύλη έπεσε στα χέρια των εξεγερμένων, μετά από συμμαχικούς βομβαρδισμούς και στις δύο αυτές πύλες. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι δυνάμεις του Καντάφι υποχωρούν προς την πόλη Μπρέγκα.

Την είδηση επιβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, κατηγορώντας τις δυτικές δυνάμεις ότι βοηθούν άμεσα τους εξεγερμένους.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο της Ατζαμπίγια από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, οι αντάρτες προέβησαν σε συλλήψεις αρκετών στελεχών των δυνάμεων του Καντάφι.

Οι δυτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς κατά στόχων στα περίχωρα της Μιζουράτα, δηλώνουν εξεγερμένοι. Ανάμεσα στους στόχους και μια αποθήκη πυρομαχικών.

Την Παρασκευή, δυνάμεις πιστές στον Μ.Καντάφι έριξαν όλμους και άνοιξαν πυρ περιοχή -με το όνομα Αλ Τζαζίρα- στα δυτικά της Μιζουράτα. Σύμφωνα με εξεγερμένο, έξι άτομα σκοτώθηκαν ανάμεσά τους και τρεις αδελφές, ηλικίας 2, 5 και 12 ετών.

Ο αντάρτης Σααντούν δήλωσε, επίσης, ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Καντάφι και ότι τρεις από τους εξεγερμένους σκοτώθηκαν.

Αρκετές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής στην ανατολική συνοικία Ταζούρα της Τρίπολης, η οποία βομβαρδίστηκε νωρίτερα από τις δυτικές δυνάμεις.

Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι ένα στρατιωτικό ραντάρ τυλίχτηκε στις φλόγες. Στην περιοχή βρίσκονται αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
{{{ map }}}
Εν τω μεταξύ, εθελοντές… στρατιώτες ζητά ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι. Η κυβέρνηση έχει προτείνει να δώσει όπλα σε πολίτες, ενώ ο Λίβυος ηγέτης έχει υποσχεθεί προαγωγή σε όλους όσοι υπηρετούν στον στρατό και την αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, αντιναύαρχος Γουίλιαμ Γκόρντεϊ δήλωσε ότι ο Λίβυος ηγέτης «δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου αεροπορική άμυνα» και ότι η ικανότητά του να διοικεί τις δυνάμεις στο έδαφος έχει μειωθεί.

«Το βρίσκω ενδιαφέρον ότι αισθάνεται πως είναι απαραίτητο να αναζητήσει ενισχύσεις από πολίτες» είπε.

Σε αυτό το κλίμα, Γαλλία και Βρετανία ετοιμάζουν πρωτοβουλία για πολιτική λύση στη χώρα, η οποία θα συζητηθεί πιθανότατα στη διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο την Τρίτη. Στη διάσκεψη θα συζητηθεί ακόμα η πρόοδος στη Λιβύη και θα ζητηθεί οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν τα αραβικά έθνη, καθώς και η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024