Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παραμένει το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ σχετικά με τον έλεγχο των επιχειρήσεων στη Λιβύη

Παραμένει το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ σχετικά με τον έλεγχο των επιχειρήσεων στη Λιβύη

Πιέσεις από όλες τις πλευρές ασκούνται στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, αλλά και έξω από αυτό, ώστε να βρεθεί να λύση σχετικά με το συντονισμό και τη διεύθυνση των επιχειρήσεων στη Λιβύη. Οι επιμέρους διαφωνίες της Γαλλίας και της Τουρκίας εμποδίζουν μία απόφαση για την ανάληψη της ευθύνης των επιχειρήσεων από τις δυνάμεις της Συμμαχίας, επιτεύχθηκε όμως συμφωνία για την επιβολή του εμπάργκο όπλων.

Δουρμούσογλου Μιχάλης

Πιέσεις από όλες τις πλευρές ασκούνται στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, αλλά και έξω από αυτό, ώστε να βρεθεί να λύση σχετικά με το συντονισμό και τη διεύθυνση των επιχειρήσεων στη Λιβύη. Οι επιμέρους διαφωνίες της Γαλλίας και της Τουρκίας εμποδίζουν μία απόφαση για την ανάληψη της ευθύνης των επιχειρήσεων από τις δυνάμεις της Συμμαχίας, επιτεύχθηκε όμως συμφωνία για την επιβολή του εμπάργκο όπλων.

Η Γαλλία, που άρχισε πρώτη τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβει τον στρατιωτικό έλεγχο αλλά όχι και τον πολιτικό έλεγχο των επιχειρήσεων για να μην ψυχράνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις του με τις αραβικές χώρες.

Προς αυτή τη κατεύθυνση η Γαλλία και η Βρετανία, ανέφερε την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, έχουν συμφωνήσει να συγκροτηθεί ένα «σώμα πολιτικής καθοδήγησης» με τη συμμετοχή των χωρών που συμμετέχουν αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου. Το σώμα θα συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ημέρες, διευκρίνισε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι δεν ταυτίζεται με το ΝΑΤΟ γιατί οι χώρες που συμμετέχουν δεν ανήκουν όλες σε αυτό.

Την ίδια ώρα η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται σταθερά την ανάληψη του στρατιωτικού ρόλου από το ΝΑΤΟ, θεωρώντας ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες ξεπερνούν την εντολή που έχουν δώσει τα Ηνωμένα Έθνη και εμποδίζοντας ουσιαστικά την έκδοση απόφασης από τη Συμμαχία.

Την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του, ο κ.Ερντογάν συμφώνησε ότι η αποστολή «θα χρειαστεί ευρεία διεθνή προσπάθεια, που θα περιλαμβάνει και αραβικές χώρες».

Επιπλέον, ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε και με τον ηγέτη του Κατάρ, εμίρη Αλ Θανί. Το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν δηλώσει ότι θα έχουν μία περισσότερο ενεργή συμμετοχή.

Άλλες αραβικές χώρες όμως είναι περισσότερο δύσπιστες, αν όχι αρνητικές για τη συνέχιση των επιχειρήσεων. Η Αλγερία ζήτησε την διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων θεωρώντας ότι είναι «δυσανάλογες με τον αντικειμενικό στόχο που όρισε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Σημειώνεται ότι και η γειτονική Τυνησία είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επιχείρηση.

Αντίθετα το πράσινο φως για τη συμμετοχή έδωσε σχεδόν ομόφωνα (με μόλις τρεις αρνητικές ψήφους και μία
αποχή) το Κοινοβούλιο της Ισπανίας. Τα ισπανικά αεροσκάφη και το ναυτικό θα συμμετάσχουν στην
επιβολή του εμπάργκο όπλων ενώ συνολικά θα κινητοποιηθούν 500 στρατιώτες. Την
ανακοίνωση μίας λύσης αναμένει και η Σουηδία ώστε να συμμετάσχει παρόλο που δεν
είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, που δηλώνουν ότι επιδιώκουν μία σταδιακή απεμπλοκή τουλάχιστον σε στρατιωτικό επίπεδο, επισημαίνουν ότι η δυτική συμμαχία προσπαθεί να αποφύγει τα θύματα μεταξύ των αμάχων και βάζει στόχο μόνο τις αντιαεροπορικές άμυνες σε αραιοκατοικημένες περιοχές, υπογράμμισε από τη Μόσχα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς

Μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Ανατόλι Σερντιούκοφ σημείωσε ακόμη ότι «οι σημαντικές στρατιωτικές μάχες που διεξάγονται θα υποχωρήσουν μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες» δήλωσε ο Γκέιτς. Επισήμανε δε ότι κάποιοι στη Ρωσία πιστεύουν τα «ψέματα του Καντάφι για απώλειες αμάχων».

Ο Σερντιούκοφ από την πλευρά του καταδίκασε τους θανάτους αμάχων στη Λιβύη και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πάντως ότι στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να συζητηθεί το ρωσικό αίτημα.

Και ενώ το αδιέξοδο στους κόλπους της Συμμαχίας παραμένει για τρίτη ημέρα, ένα βήμα προόδου έγινε την Τρίτη όταν τα κράτη-μέλη συμφώνησαν να αναθέσουν στις ναυτικές τους δυνάμεις την επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφάσισε ο ΟΗΕ κατά της Λιβύης. Συμφώνησαν επίσης στα σχέδια για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αν και κάποια μέλη αμφισβήτησαν τη χρησιμότητα μία τέτοια ζώνης μετά την καταστροφή της λιβυκής αεράμυνας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024