Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σφυροκοπά τη Μιζουράτα ο Καντάφι, στη δεύτερη φάση η «Αυγή της Οδύσσειας»

Σφυροκοπά τη Μιζουράτα ο Καντάφι, στη δεύτερη φάση η «Αυγή της Οδύσσειας»

Δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι βομβαρδίζουν τη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης, που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, και ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά. Οι επιδρομές των δυτικών δυνάμεων συνεχίστηκαν για τέταρτη νύχτα και σύμφωνα με τις ΗΠΑ η «Αυγή της Οδύσσειας» περνά πλέον στο επόμενο στάδιο: μικρότερης κλίμακας επιθέσεις εναντίον της λιβυκής αεράμυνας και μετατόπιση του κέντρου βάρους στη διεύρυνση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Αδιέξοδο διαρκείας στο ΝΑΤΟ. Στη Ρωσία ο Ρομπερτ Γκέιτς. Αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη στη Λιβύη...

Στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι βομβαρδίζουν τη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης, που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, και ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες από την πόλη κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά. Οι επιδρομές των δυτικών δυνάμεων στη Λιβύη συνεχίστηκαν για τέταρτη νύχτα την Τρίτη. Εκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά ηχούσαν στην Τρίπολη.

Χωρίς αποτέλεσμα παραμένουν οι συνεδριάσεις στο ΝΑΤΟ, καθώς οι τουρκικές αντιρρήσεις μπλοκάρουν επί μέρες την επίτευξη συμφωνίας για το ρόλο της Συμμαχίας στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας».

Βρετανία και Ιταλία επιδιώκουν τη μεταβίβαση της ηγεσίας της επιχείρησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΝΑΤΟ. Η αμερικανική κυβέρνηση επιζητά να παραδώσει άμεσα το συντονιστικό ρόλο. Ωστόσο η Τουρκία μπλοκάρει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ η Γαλλία τονίζει ότι εάν επιχειρήσει διεξαχθεί υπό ΝΑΤΟϊκή «ομπρέλα» κινδυνεύει να χάσει την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου.

Τέταρτη νύχτα βομβαρδισμών – Κατέπεσε μαχητικό των ΗΠΑ

Το βράδυ της Τρίτης οι δυτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν από αμερικανικά και βρετανικά πλοία και υποβρύχια νέα επίθεση με 20 πυραύλους Tomahawk εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων, ανέφερε εκπρόσωπος της Αφρικανικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού.

Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής ενός τάγματος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι σκοτώθηκε κοντά στην Τρίπολη, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera. Το κανάλι ανέφερε ότι ο διοικητής ονομαζόταν Χουσέιν Ελ Ουαρφάλι, αλλά δεν διευκρίνισε τις συνθήκες του θανάτου του.

Το προηγούμενο βράδυ συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί με στόχο την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Εκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν και μέσα στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Οι δυτικές δυνάμεις έπληξαν δύο εγκαταστάσεις με ραντάρ της λιβυκής αεράμυνας, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι, στα ανατολικά της χώρας κοντά στη Βεγγάζη. Χτυπήθηκε, επίσης, βάση του Πολεμικού Ναυτικού της Μπουσέτα που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.

Αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος F-15 Eagle συνετρίβη στη βορειοανατολική Λιβύη κατά την τρίτη νύχτα βομβαρδισμών εναντίον θέσεων του καθεστώτος. Αμφότεροι οι χειριστές χρησιμοποίησαν επιτυχώς το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης και φέρουν ελαφρά τραύματα.

Το αεροσκάφος δεν κατερρίφθη από εχθρικά πυρά, ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Αφρική, επισημαίνοντας ότι η συντριβή οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε μηχανική βλάβη.

Επίθεση Καντάφι σε Μιζουράτα, Ζιντάν

Άρματα μάχης του καθεστώτος Καντάφι βομβάρδισαν νωρίτερα την Τρίτη τη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης ενώ συγκεχυμένη είναι η εικόνα σχετικά με τον αριθμό των νεκρών. Κάτοικος δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters πως υπάρχουν 40 νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά που επέβαιναν σε αυτοκίνητο που χτυπήθηκε από τα πυρά του καθεστώτος.

«Η κατάσταση εδώ και πολύ κακή. Τανκς άρχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη σήμερα το πρωί. Ελεύθεροι σκοπευτές παίρνουν επίσης μέρος στις επιχειρήσεις. Ένα ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο χτυπήθηκε και σκοτώθηκαν τέσσερα παιδιά, το μεγαλύτερο ήταν 13 ετών» δήλωσε στο βρετανικό πρακτορείο.

Ωστόσο, λίγο αργότερα εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων ανέφερε πως κατά την επίθεση δυνάμεων του Καντάφι σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά.

Kάτοικος της πόλης Ζιντάν, στη δυτική Λιβύη δήλωσε ότι τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από το βομβαρδισμό της πόλης από δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα το πρωί την Ζιντάν και σκότωσαν 10 με 15 ανθρώπους» διευκρίνισε ο κάτοικος.

Ο ίδιος τόνισε ότι ενώ μετά τους βομβαρδισμούς οι δυνάμεις αποσύρθηκαν από την ανατολική περιοχή, δεν συνέβη το ίδιο με τη βόρεια περιοχή.

«Εκεί υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλος αριθμός στρατιωτών, οι οποίοι υποστηρίζονται από άρματα μάχης και διάφορα άλλα οχήματα. Η κατάσταση εδώ είναι άσχημη» πρόσθεσε.

Παράλληλα, κάτοικοι της περιοχής Γεφρέν, νοτιοδυτικά της Τρίπολης, δήλωσαν ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην περιοχή μεταξύ των αντικαθεστωτικών που την ελέγχουν και των δυνάμεων του λιβυκού καθεστώτος.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποίησαν μια φονική επίθεση χθες και σήμερα στην περιοχή. Οι μάχες προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων στη Γεφρέν και τον τραυματισμό πολλών» σημείωσε ο κάτοικος της πόλης.

Γαλλικές επιχειρήσεις από το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ

Δύο γαλλικά αεροσκάφη ξεκίνησαν αποστολές στη Λιβύη από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ νωρίς το απόγευμα της Τρίτης. Μαχητικά Rafale πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις στη Λιβύη και δεν βάλλουν κατά στόχων, όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το αεροπλανοφόρο αναμένεται να βρίσκεται την Τετάρτη σε διεθνή χωρικά ύδατα εντός του FIR Αθηνών.

Η Γαλλία διευκρίνισε ακόμη ότι θα επεκτείνει από την Τετάρτη τις επιχειρήσεις της και πέρα από τη Βεγγάζη ενώ σημείωσε ότι οι ενέργειες της σε στρατιωτικό επίπεδο ήταν γνωστές στους συμμάχους της.

Στη Ρωσία ο Ρόμπερτ Γκέιτς

Η δυτική συμμαχία που πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη προσπαθεί να αποφύγει τα θύματα μεταξύ των αμάχων και βάζει στόχο τις αντιαεροπορικές άμυνες σε αραιοκατοικημένες περιοχές, τόνισε την Τρίτη από τη Μόσχα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, σημειώνοντας ότι κάποιοι στη Ρωσία πιστεύουν τα «ψέματα» του Καντάφι για απώλειες αμάχων.

«Ο συνασπισμός καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να αποφύγει τα θύματα μεταξύ των αμάχων και οι περισσότεροι από τους στόχους είναι στόχοι αντιαεροπορικής άμυνας απομονωμένοι από κατοικημένες περιοχές» δήλωσε ο Γκέιτς στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογό του Ανατόλι Σερντιούκοφ.

«Του είπα επίσης ότι πιστεύω πως οι σημαντικές στρατιωτικές μάχες που διεξάγονται θα υποχωρήσουν μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες» δήλωσε ο Γκέιτς. Ο Σερντιούκοφ από την πλευρά του καταδίκασε τους θανάτους αμάχων στη Λιβύη και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να συζητηθεί το ρωσικό αίτημα.

Τη Δευτέρα ξέσπασε «σύγκρουση κορυφής» στη Ρωσία με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θυμίζει «μεσαιωνικά καλέσματα σε σταυροφορίες». «Απαράδεκτη η χρήση του όρου σταυροφορίες», τόνισε σε παρέμβασή του ο Ρώσος πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.


Στο επόμενο στάδιο η «Αυγή της Οδύσσειας»

Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρώτο στάδιο της διεθνούς στρατιωτικής δράσης έχει ολοκληρωθεί και στο εξής θα ακολουθήσουν μικρότερης κλίμακας επιθέσεις εναντίον της λιβυκής αεράμυνας ενώ το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στην διεύρυνση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Παράλληλα, οι ξένες δυνάμεις θα προετοιμάσουν το έδαφος για μια ανθρωπιστική αποστολή.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ θα περιοριστεί καθώς άλλες χώρες θα αναλάβουν περισσότερες αποστολές. Πρόσθεσε ότι η εκλείπει σιγά-σιγά η ανάγκη για μεγάλης κλίμακας επιθέσεις, όπως το μπαράζ από πυραύλους Τόμαχοκ που εκτοξεύτηκαν το Σαββατοκύριακο κυρίως από αμερικανικά πλοία και υποβρύχια που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Λιβύης.

Ο Αμερικανός ναύαρχος, Σάμουελ Λοκλίαρ, είπε σε δημοσιογράφους ότι οι αεροπορικές δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη είναι σχεδόν απίθανο να προκαλέσουν ζημιές στην δύναμη του ΝΑΤΟ, μετά τα πλήγματα που έχει δεχτεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024