Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με την προσδοκία συμφωνίας για την «Αυγή της Οδύσσειας»

Νέα συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με την προσδοκία συμφωνίας για την «Αυγή της Οδύσσειας»

Σε νέα συνεδρίαση προσέρχεται την Τρίτη το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, καθώς οι αντιρρήσεις που προέβαλε η Τουρκία μπλόκαραν την επίτευξη συμφωνίας για το ρόλο της Συμμαχίας στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας». Ο Ταγίπ Ερντογάν επαναλαμβάνει ότι η Άγκυρα δεν θα μετάσχει ως μάχιμη δύναμη στην επιχείρηση στη Λιβύη. Τονίζει ότι πρέπει να διενεργηθεί αποκλειστικά και μόνο μία ανθρωπιστική επιχείρηση υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών. Κατάπαυση του πυρός ζητούν Κίνα και Βραζιλία.

Σε νέα συνεδρίαση προσέρχεται την Τρίτη το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, καθώς οι αντιρρήσεις που προέβαλε η Τουρκία μπλόκαραν την επίτευξη συμφωνίας για το ρόλο της Συμμαχίας στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας».

Σε νεώτερες δηλώσεις, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν θα μετάσχει ως μάχιμη δύναμη στην επιχείρηση στη Λιβύη, αλλά «μπορεί να αναλάβει το αεροδρόμιο στη Βεγγάζη και τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας» και «μπορεί να ελέγξει με τα πλοία της την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Βεγγάζης».

Ως προς την επιχείρηση στη Λιβύη, είπε πως «το πρόβλημα είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε μία απόφαση για την απαγόρευση πτήσεων και την ανθρωπιστική βοήθεια», αλλά «δεν υπάρχει κάτι που να επιτρέπει τη στρατιωτική επιχείρηση».

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε τη Δευτέρα με τον Βρετανό ομόλογό του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε πως είπε η χώρα του «δεν κλήθηκε στη συνάντηση στο Παρίσι. Μακάρι να κάναμε αυτή τη συνομιλία, πριν από τη συνάντηση αυτή».

«Του είπα πως θα συμβάλλουμε, αν θα γίνει κάτι με σκοπό ανθρωπιστικό. Αλλά αν το ΝΑΤΟ αναλάβει καθήκοντα για να μοιράσει τις πηγές της Λιβύης, δεν θα μετάσχουμε» είπε, σημειώνοντας:

«Απ’ ότι έχουμε μάθει ο Σαρκοζί δεν θέλει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αλλά της ΕΕ και θέλει να μείνουν εκτός, οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Δεν θέλουμε να υπάρξει δεύτερο Ιράκ. Διότι και εκεί δεν είχε μπει το ΝΑΤΟ. Μπήκαν με απόφαση του ΟΗΕ. Πέρασαν οκτώ χρόνια και έχει καταρρεύσει ένας πολιτισμός στο Ιράκ. Ακόμα δεν υπάρχει μία κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ και η Αγγλία εξακολουθούν να είναι εκεί».

Μιλώντας ακολούθως στην κοινοβουλευτική ομάδ του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ερντογάν τόνισε ότι πρέπει να διενεργηθεί αποκλειστικά και μόνο μία ανθρωπιστική επιχείρηση υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών.

Κριτική στις δυνάμεις της Δύσης άσκησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν είναι πλήρως σύμφωνη με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η προσδοκία της Άγκυρας ήταν να βρεθεί λύση χωρίς την ανάγκη απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης οποιασδήποτε μορφής. Ωστόσο, τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ, ενώ προσανατολίζει τις προσπάθειές της, στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, στον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων στο εσωτερικό της Λιβύης, στην εφαρμογή του εμπάργκο για την εισαγωγή όπλων, αλλά της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Ο στόχος δεν πρέπει να είναι η έναρξη μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης στη Λιβύη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου, αφήνοντας με διπλωματικό τρόπο να διαφανούν οι προθέσεις της Άγκυρας για τις κινήσεις της τουρκικής διπλωματίας, στη ροή των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική.

Εξίσου αντίθετη με την επέμβαση εμφανίζεται και η Γερμανία. «Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε ουδέτεροι ή ότι συμπαθούμε τον δικτάτορα Καντάφι» διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε για να προσθέσει ότι «βλέπουμε τα ρίσκα». Η χώρα του θα εργαστεί για την διεύρυνση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Καντάφι, είπε ενώ είναι γνωστό ότι παρείχε έμμεση στήριξη αποστέλλοντας AWACS στο Αφγανιστάν σε αντικατάσταση αμερικανικών που επιχειρούν στη Λιβύη.

Η Ιταλία, πάντως, προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει απόφαση θα επανεξετάσει τη χρήση των επτά βάσεων που διαθέσει στη Συμμαχία.

Κατάπαυση πυρός ζητούν Βραζιλία-Κίνα

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη απευθύνουν τόσο η Κίνα όσο και η Βραζιλία, προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες και να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στη λιβυκή κυβέρνηση και τους αντικαθεστωτικούς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα, αναφέρεται: «Εκφράζοντας λύπη για την απώλεια ζωών εξαιτίας των συγκρούσεων στη χώρα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ελπίζει ότι θα μπορέσει να εφαρμοστεί μία αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό για να επιτραπεί η προστασία των πολιτών και η έναρξη του διαλόγου».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η δήλωση της εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η Τζιανγκ Γου μετέφερε την έκκληση της κυβέρνησης για τερματισμό των βομβαρδισμών από τις χώρες της Δύσης, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για το θάνατο αμάχων και προειδοποιώντας για μία ενδεχόμενη «ανθρωπιστική καταστροφή».

Παράλληλα, κατά της Δύσης στρέφεται ο κινεζικός Τύπος, κατηγορώντας τις χώρες που υποστηρίζουν τη στρατιωτική δράση στη Λιβύη ότι παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και επιζητούν νέα αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται πως η Βραζιλία και η Κίνα ήταν δύο από τις πέντε χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά την οποία αποφασίστηκε η χρήση βίας για την επιβολή της ζώνης αποκλεισμού των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024