Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 8.000 οι νεκροί στην Ιαπωνία, βρέθηκε ραδιενέργεια σε τρόφιμα

Πάνω από 8.000 οι νεκροί στην Ιαπωνία, βρέθηκε ραδιενέργεια σε τρόφιμα

Τους 8.450 φτάνει ο απολογισμός των ιαπωνικών αρχών για τους νεκρούς από το σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε τη χώρα, τη στιγμή όμως που αγνοούνται σχεδόν 13.000 άτομα. Υψηλή, αν και σταθεροποιημένη, παραμένει η πίεση στον αντιδραστήρα 3 της πυρηνικής μονάδας στη Φουκουσίμα. Ραδιενέργεια έχει εντοπιστεί σε ιαπωνικά τρόφιμα που έχουν εξαχθεί στην Ταϊβάν, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση συμβούλευσε τους κατοίκους χωριού στην περιφέρεια της Φουκουσίμα να μην καταναλώνουν νερό από τη βρύση λόγω ραδιενεργού ιωδίου.

Τους 8.450 φτάνει ο απολογισμός των ιαπωνικών αρχών για τους νεκρούς από το σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε τη χώρα, τη στιγμή όμως που αγνοούνται σχεδόν 13.000 άτομα. Ραδιενέργεια έχει εντοπιστεί σε ιαπωνικά τρόφιμα που έχουν εξαχθεί στην Ταϊβάν, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση συμβούλευσε τους κατοίκους χωριού στην περιφέρεια της Φουκουσίμα να μην καταναλώνουν νερό από τη βρύση λόγω ραδιενεργού ιωδίου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το ιαπωνικό Kyodo, οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 12.931. Νωρίτερα, η αστυνομία είχαν εκφράσει φόβους πως μόνο στην επαρχία Μιγιάγκι οι νεκροί μπορεί να ανέλθουν σε από 15.000.

Παράλληλα, η Φουκουσίμα παραμένει σε πυρηνικό συναγερμό, όπου τα συνεργεία δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στον αντιδραστήρα.

Η πίεση στον αντιδραστήρα 3 Daichi στη Φουκουσίμα, η οποία είχε σταθεροποιθεί νωρίτερα, άρχισε ξανά να ανεβαίνει. Η εξέλιξη καθιστά ακόμη πιο πιθανό το ενδεχόμενο τα συνεργεία να καταφύγουν σε «ελεγχόμενη διαρροή» ραδιενέργειας για να αποκλιμακώσουν την πίεση.

Τα συνεργεία έχουν επίσης καταφέρει να αποκαταστήσουν την τροφοδοσία ρεύματος στους αντιδραστήρες 1 και 2, ενώ μη επανδρωμένα μέσα ρίχνουν νερό και στον αντιδραστήρα 4.

Για να αποκατασταθεί όμως το ρεύμα στους αντιδραστήρες 3 και 4 μπορεί να χρειαστούν ημέρες, λένε οι μηχανικοί.

Οι μηχανικοί εμφανίζονται πάντως αισιόδοξοι πως ακόμη και εντός της ημέρας θα έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν την τροφοδοσία ρεύματος στους αντιδραστήρες 5 και 6, αλλά η Διεθνής Υπηρεσία Πυρηνικής ενέργειας εκφράζει επιφυλάξεις για το εάν θα δουλέψουν οι αντλίες νερού.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η μονάδα θα κλείσει οριστικά αφού ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Το απόγευμα της Κυριακής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η κατάσταση στη Φουκουσίμα «παρουσιάζει βελτίωση, αλλά παραμένει αβέβαιη».

Βραχυπρόθεσμα, εάν τα συνεργεία δεν καταφέρουν να ψύξουν τον αντιδραστήρα, η έσχατη επιλογή θα είναι «θάψουν» τη μονάδα» με τσιμέντο και άμμο για να αποτραπεί η διαρροή ραδιενέργειας.

Στην ταλαιπωρημένη χώρα όμως, εξακολουθούν να συμβαίνουν μικρά «θαύματα»: Δύο Ιάπωνες ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια εννέα ημέρες μετά την καταστροφή.

Πρόκειται για μία 80χρονη και έναν 16χρονο που βρέθηκαν ζωντανοί στην πόλη Ισινoμάκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Και οι δύο, σύμφωνα με την ιαπωνική τηλεόραση, ήταν εξαιρετικά αδύναμοι.


Τρόφιμα μολυσμένα με ραδιενέργεια

Την Κυριακή, το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας συνέστησε στους 6.000 κατοίκους του Ιιτάτε, μιας κωμόπολης 30 χιλιόμετρα από το σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι, να μην πίνουν το νερό της βρύσης.

Στο δίκτυο υδροδότησης μετρήθηκαν επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου τρεις φορές πάνω από το κανονικό. Ακόμα κι αυτό όμως είναι 26 φορές λιγότερο από τα επίπεδα ακτινοβολίας μιας ακτινογραφίας στήθους, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τακαγιούκι Ματσούντα.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι το δυστύχημα της Φουκουσίμα δεν έχει μολύνει τρόφιμα που παράγονται εκτός Ιαπωνίας.

Λίγο νωρίτερα, αξιωματούχοι της Ταϊβάν ανέφεραν πως εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε όσπρια έχουν εισαχθεί από την Ιαπωνία.

Η ποσότητα της ραδιενέργειας πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν είναι σημαντική ώστε να προκαλέσει προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία.

Τρόφιμα μολυσμένα με ραδιενέργεια εντοπίστηκαν και εντός της Ιαπωνίας, συγκεκριμένα σε σπανάκι και γάλα που προέρχονταν από την επαρχία της Φουκουσίμα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανέφερε πως τη Δευτέρα θα αποφασίσει εάν και πώς θα επιβληθούν περιορισμοί στις αποστολές τροφίμων από τη Φουκουσίμα. Προς το παρόν, το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε την πώληση φρέσκου γάλατος από την περιοχή.

Πολύ μικρής ποσότητας ραδιενέργεια εντοπίστηκε επίσης στο νερό περιοχών του Τόκιο και στη βροχή που πέφτει σε μία αρκετά μεγάλη περιοχή γύρω από την επαρχία της Φουκουσίμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024