Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαζική αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της Λιβύης, χωρίς χερσαίες δυνάμεις

Μαζική αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά της Λιβύης, χωρίς χερσαίες δυνάμεις

Το πρώτο κύμα των επιχειρήσεων κατά της Λιβύης άρχισε με γαλλικά και βρετανικά αεροσκάφη αλλά στη συνέχεια ακολούθησε επίθεση με πάνω από 100 πυραύλους Tomahawk από πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά στόχων αεράμυνας στη Λιβύη. Με τη Γαλλία και τη Βρετανία να έχουν τον πρώτο λόγο στις επιχειρήσεις για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, οι ΗΠΑ κρατούν για την ώρα υποστηρικτικό ρόλο, δηλώνουν πάντως έτοιμες να συμβάλλουν ακόμα ενεργότερα.

Δουρμούσογλου Μιχάλης

Το πρώτο κύμα των επιχειρήσεων κατά της Λιβύης άρχισε με γαλλικά και βρετανικά αεροσκάφη αλλά στη συνέχεια ακολούθησε επίθεση με πάνω από 100 πυραύλους Tomahawk από πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά στόχων αεράμυνας στη Λιβύη.

Με τη Γαλλία και τη Βρετανία να έχουν τον πρώτο λόγο στις επιχειρήσεις για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, οι ΗΠΑ κρατούν για την ώρα υποστηρικτικό ρόλο, δηλώνουν πάντως έτοιμες να συμβάλλουν ακόμα ενεργότερα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Λιβύης έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις. Στη Μεσόγειο πλέουν αντιτορπιλικά, σκάφη υποστήριξης, αποβατικά όπως και τρία υποβρύχια έτοιμα να αναλάβουν δράση, αρχικά για την προστασία και την κάλυψη των δυνάμεων των άλλων χωρών που επιχειρούν πάνω από τη Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε από τη Βραζιλία το Σάββατο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις . «Έχουμε ισχυρή συναίνεση και σαφή θέληση», είπε αναφερόμενος στις συμμαχικές δυνάμεις.

«Ο λαός της Λιβύης πρέπει να προστατευτεί και, ενώ δεν υπάρχει άμεσο τέλος στη βία, ο συνασπισμός μας είναι έτοιμος να δράσει αμέσως», υπογράμμισε.

Σε υψηλότερους τόνους, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, υπογράμμισε από το Παρίσι ότι, αν αφήνονταν ανεξέλεγκτος ο Μουαμάρ Καντάφι θα φέρονταν με ανείπωτη ωμότητα.

Η υπουργός επανέλαβε ακόμη ότι δεν θα αναπτυχθούν στη Λιβύη χερσαίες αμερικανικές δυνάμεις κάτι που είχε υπογραμμίσει και ο Μπαράκ Ομπάμα σε σύντομο διάγγελμα την Παρασκευή.

Πάντως σε ερώτηση αν οι δυτικές χώρες θα επιδιώξουν την ανατροπή του Μ.Καντάφι, η κ.Κλίντον απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε να πει ότι στόχος είναι η προστασία των αμάχων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024