Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάχη με κάθε μέσο δίνουν οι Ιάπωνες για να αποτρέψουν τον πυρηνικό εφιάλτη

Μάχη με κάθε μέσο δίνουν οι Ιάπωνες για να αποτρέψουν τον πυρηνικό εφιάλτη

Μάχη με όλα τα μέσα και υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες (τώρα και με χιόνι) δίνουν οι Αρχές στην Ιαπωνία για να αποτρέψουν τα χειρότερα στα πυρηνικά εργοστάσια της Φουκουσίμα. Σε μια σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, ο αυτοκράτορας Ακιχίτο δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» για την κατάσταση στην Ιαπωνία και ζήτησε ενότητα για το τιτάνιο έργο της ανόρθωσης. Οι Γάλλοι εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, ενώ Ρώσοι βλέπουν ότι «επαληθεύεται το χειρότερο σενάριο». Σπεύδει να εκτιμήσει την κατάσταση η ΙΑΕΑ, προληπτικά μέτρα από ΗΠΑ και άλλες χώρες για τους πολίτες τους.

Μάχη με όλα τα μέσα δίνουν οι Αρχές στην Ιαπωνία για να αποτρέψουν τα χειρότερα όσον αφορά στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας.

Σε μια σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, ο αυτοκράτορας Ακιχίτο δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχος» για την κατάσταση στην Ιαπωνία και ζήτησε ενότητα για το τιτάνιο έργο της ανόρθωσης.

«Η καταστροφή αυτή δεν έχει προηγούμενο» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στη Φουκουσίμα οι Αρχές δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στα πυρηνικά εργοστάσια.

Η κατάσταση είναι άσχημη στους αντιδραστήρες 2 και 3, όπου φαίνεται να έχει υποστεί βλάβη το δεύτερο (από τα τρία) «προστατευτικά στρώματα» των αντιδραστήρων.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ιαπωνίας) ξέσπασε πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την προστασία του αντιδραστήρα 3.

Οι Αρχές προσπαθούν με κάθε μέσο να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές, ωστόσο, οι επιχειρήσεις διεξάγονται με δυσκολία, λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

Στον αντιδραστήρα 4, έγινε γνωστό την Τετάρτη η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος καύσιμου δεν περιέχει πλέον νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας», εκτιμούν Αμερικανοί ειδικοί. Ο αντιδραστήρας, που δεν λειτουργούσε κατά τη στιγμή του σεισμού, είναι τώρα πηγή ανησυχίας.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις εργάζονται 180 ειδικοί (αντί 50) για να ελέγξουν τους αντιδραστήρες. Όλοι απειλούνται από τη ραδιενέργεια, οι δόσεις της οποίας στο περιβνάλλον όπου εργάζονται μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Οι κάτοικοι της Φουκουσίμα είναι ανήσυχοι και οργισμένοι,δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας.

«Η ανησυχία και η οργή του λαού της Φουκουσίμα έχει φτάσει στα όρια»υπογράμμισε ο Γιουχέι Σάτο, εκφράζοντας την ελπίδα οι Ιάπωνες συνολικά να δείξουν αλληλεγγύη.

Οι Γάλλοι πάντως επιμένουν ότι η κατάσταση στη Φουκουσίμα είναι εκτός ελέγχου.

Ο υπουργός Βιομηχανίας, Ερίκ Μπεσόν, ισχυρίστηκε ότι η χώρα χάνει το έλεγχο της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στο Τόκιο να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να κατευθυνθούν προς τη νότια Ιαπωνία.

Παράλληλα η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε ότι καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ το 1979 δεν ελήφθη υπόψη στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες ανησυχίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρώσος επικεφαλής της Ατομικής Επιτροπής, Σεργκέι Κιριγένκο, εκτίμησε ότι «επαληθεύεται το χειρότερο σενάριο». Ο Κιριγένκο προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία για την κατάσταση και οι ρώσοι ειδικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προσομοίωση των εξελίξεων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

Πάντως ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Γιουκίγια Αμάνο (Ιάπωνας και ο ίδιος) δήλωσε ότι δεν είναι ώρα να δηλώνουμε ότι τα πράγματα είναι «εκτός ελέγχου» σχετικά με τις εξελίξεις στη Φουκουσίμα. Η δήλωση ουσιαστικά απαντούσε σε θέση του επίτροπου της ΕΕ για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ ότι οι ιαπωνικές Αρχές δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Επιπλέον, ο κ.Έτινγκερ επέκρινε την, όπως τη χαρακτήρισε, αντιεπαγγελματική αντίδραση των Ιαπώνων στην «πραγματική καταστροφή» της πυρηνικής μονάδας, εκτιμώντας ότι το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον «στα χέρια του Θεού.

Ο κ.Αμάνο θα μεταβεί αεροπορικώς στην Ιαπωνία το ταχύτερο δυνατό για να αξιολογήσει την κατάσταση, όπως είπε, και πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει και την ΙΑΕΑ μέσα στην εβδομάδα.

Σεισμός, τσουνάμι και τώρα… χιόνι

Πυκνό χιόνι καλύπτει από το πρωί της Τετάρτης το βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων.

Στην πόλη Σεντάι, που έχει ισοπεδωθεί από το σεισμό, οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τυχόν επιζώντες κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια.

Αλλά, όπως και στις περισσότερες άλλες πόλεις, οι διασώστες εντοπίζουν μόνο πτώματα.

«Η έντονη οσμή από την αποσύνθεση των πτωμάτων σε συνδυασμό με τοθαλασσινό νερό κάνει την επιχείρηση πολύ δύσκολη»λέει ο Γιν Γκουανγκούι, μέλος κινεζικής ομάδας διάσωσης που έχει αποσταλεί στην κατεστραμμένη πόλη Οφουνάτο.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, περισσότερες από 96 ώρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι.

Αλλά οι διασώστες υποστηρίζουν ότι το χιόνι μείωσε ακόμα και τις λιγοστές πιθανότητες να εντοπίσουν κάποιον ζωντανό.

«Το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα. Η ορατότητα είναι μόλις 40 μέτρα»λέει ο Πάτρικ Φάλερ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι από το σεισμό και το τσουνάμι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι και χιλιάδες αγνοούνται – μόνο στην πόλη Ισινομάκι υπολογίζονται σε 10.000, περισσότεροι από τους μισούς. Άλλοι 10.000 είναι οι αγνοούμενοι στη πόλη Μιναμισανρίκου.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός μιλά για 4.314 επιβεβαιωμένους νεκρούς, 8.606 αγνοούμενους και 2.282 τραυματίες.

Όσοι επέζησαν έχασαν τα πάντα και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση και με συχνούς μετασεισμούς.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NHK παρέχει συμβουλές στους πληγέντες πώς να διατηρηθούν ζεστοί- να τυλίξουν το σώμα τους με εφημερίδες και κολλητική ταινία- και πώς να βράζουν νερό χρησιμοποιώντας άδειες κονσέρβες και κεριά.

Οι διασώστες δηλώνουν ότι η κυριότερη ανησυχία τους είναι οι ηλικιωμένοι – η πλειονότητα, δηλαδή, των πληγέντων που έχουν καταλύσει σε καταφύγια.

«Δεν υπάρχει ρεύμα, φυσικό αέριο, τρόφιμα, νερό -απολύτως τίποτα»είπε ο Πιότρ Όνακ τηλεφωνικώς από την περιφέρεια Ιουάτε έχοντας περάσει τη νύχτα σε καταφύγιο.

Περίπου 530.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από το σεισμό και το τσουνάμι και 2.600 διαμένουν σε καταφύγια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Στο Τόκιο η κυκλοφορία στους δρόμους έχει περιοριστεί σημαντικά, καθώς πολλοί κάτοικοι προτιμούν να μένουν στα σπίτια τους.

Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες εκτελούν συνεχώς δρομολόγια για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Ήδη, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να αναχωρήσουν, ενώ ταξιδιωτική οδηγία έχει εκδώσει η Αυστραλία και η Τουρκία.

Επανερχόμενη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε προληπτικά από τους πολίτες της να παραμείνουν τουλάχιστον 50 μίλια (80 χιλιόμετρα) από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα και να πάρουν μέτρα προστασίας στις κατοικίες τους.

Αμερικανική βοήθεια

Σύμφωνα με τον Γιουκίο Εντάνο, η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή. «Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου σημειώνονται αλυσιδωτά πυρηνικά συμβάντα, είπε ο Γιουκίο Εντάνο, τονίζοντας ότι το Τόκιο «ετοιμάζεται» να ζητήσει τη συνεργασία αυτή.

Οι Αμερικανοί «συνεργάζονται ήδη παρέχοντας επιμελητειακή υποστήριξη» πρόσθεσε.

Οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Το Ρόναλντ Ρίγκαν χρησιμοποιείται ως πλωτή εξέδρα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Παρά ταύτα, το Πεντάγωνο έχει ζητήσει από τις δυνάμεις του να παραμείνουν σε απόσταση μεγλαύτερη των 50 μιλίων (80 χιλιόμετρα) από το πυρηνικό εργοστάσιο, λόιγω του κινδύνου από τη ραδιενέργεια. Διαβεβαιώνει δε ότι κανένας Αμερικανός ένστολος δεν παρουσιάζει συμπτώματα μόλυνσης από τη ραδιενέργεια, αν και ορισμένοι έλαβαν προληπτικά δόσεις ιωδίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024