Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναστέλλει η Μέρκελ την παράταση ζωής των πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας

Αναστέλλει η Μέρκελ την παράταση ζωής των πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας

Ο πυρηνικός συναγερμός που έχει σημάνει στην Ιαπωνία μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθούν στον τομέα αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την τρίμηνη αναστολή της απόφασης να δοθεί παράταση ζωής στους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας -ζήτημα καίριας σημασίας στις φετινές περιφερειακές εκλογές. Τα σχέδιά της για τρεις νέους πυρηνικούς σταθμούς αναστέλλει και η Ελβετία. Εντολή για επανέλεγχο των συστημάτων ασφαλείας όλων των πυρηνικών σταθμών της χώρας δίνει η Ινδία. Πώς αντιδρούν οι υπόλοιπες χώρες.

Ο πυρηνικός συναγερμός που έχει σημάνει στην Ιαπωνία μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθούν στον τομέα αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την τρίμηνη αναστολή της απόφασης να δοθεί παράταση ζωής στους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας -ζήτημα καίριας σημασίας στις φετινές περιφερειακές εκλογές. Τα σχέδιά της για τρεις νέους πυρηνικούς σταθμούς αναστέλλει και η Ελβετία.

Οι ανακοινώσεις Μέρκελ ήλθαν κατόπιν εκκλήσεων της αντιπολίτευσης για την οριστική ακύρωση της επίμαχης απόφασης που είχε λάβει το περασμένο έτος η Γερμανίδα καγκελάριος να παρατείνει τη ζωή των 17 πυρηνικών εργοστασίων της χώρας κατά 12 χρόνια.

Προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει προ δεκαετίας να κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας έως το 2021.

Η Μέρκελ επισήμανε ότι για το μορατόριουμ στην παράταση ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων δεν θα απαιτηθούν αλλαγές στη νομοθεσία. Δήλωσε ότι η Γερμανία δεν έχει πρόθεση να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς σταθμούς, αλλά τόνισε πως πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια ενόσω επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με την Ιαπωνία να αγωνίζεται να ελέγξει την κρίση που έχει ξεσπάσει, η συζήτηση για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.

Στη Γερμανία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των πολιτών αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια. Περίπου 40.000 άνθρωποι σχημάτισαν το Σάββατο μια ανθρώπινη αλυσίδα κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Νεκαρβεστάιμ, έξω από τη Στουτγάρδη, για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική.

Η διαδήλωση είχε προγραμματιστεί πριν την καταστροφή στην Ιαπωνία και πραγματοποιήθηκε στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ θα δώσει μάχη σε δύο εβδομάδες.

«Το δυστύχημα στην Ιαπωνία μπορεί να οδηγήσει σε μείζονα αναθεώρηση της πολιτικής της Ευρώπης» λέει ο Χένρικ Πάουλιτς από την Οργάνωση Διεθνών Φυσικών για την Αποτροπή του Πυρηνικού Πολέμου. «Οι κυβερνήσεις δεν έχουν μιλήσει με ειλικρίνεια για τα επίπεδα ασφαλείας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας» αναφέρει, σύμφωνα με τους New York Times.

Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν το Σαββατοκύριακο να διαβεβαιώσουν την κοινή γνώμη ότι δυστυχήματα σαν κι αυτό της Ιαπωνίας δεν μπορεί να συμβούν στις χώρες τους, ή οπουδήποτε στην Ευρώπη, λόγω της γεωλογίας του εδάφους.

Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε αποφασίσει από την Κυριακή να αναστείλει το σχέδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας των
γερμανικών πυρηνικών σταθμών. Η απόφαση εγκρίθηκε τη Δευτέρα από την ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής
Ένωσης (CDU).

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε είχε ουσιαστικά προαναγγείλει το πρωί της Δευτέρας την απόφαση. Ο Βέστερβελε, ηγέτης των συγκυβερνώντων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, επισήμανε ότι πρέπει να ελεγχθεί η ασφάλεια των παλαιότερων πυρηνικών σταθμών και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένοι να κλείσουν.

Η Φουκουσίμα επανέφερε το φόβο της ατομικής ενέργειας

Το δυστύχημα στην Ιαπωνία, μέχρι πρότινος χώρα πρότυπο «πυρηνικής καταλληλότητας», έχει ενισχύσει παγκοσμίως τις επιφυλάξεις απέναντι στη χρήση ατομικής ενέργειας, επαναφέροντας την πίεση στα κράτη που έχουν ή σχεδιάζουν να κατασκευάσουν πυρηνικές μονάδες.

Δήλωση ανάλογη με του Γερμανού ΥΠΕΞ έκανε και ο κοινοτικός επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Επισήμανε τη Δευτέρα ότι πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος στην ασφάλεια των απαρχαιωμένων πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι σταθμοί αυτοί να κλείσουν, εάν χρειαστεί.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο Έτινγκερ τόνισε ότι η κρίση στο ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα άλλαξε τον κόσμο και έθεσε το ερώτημα, τι θεωρείται ασφαλές και διαχειρίσιμο.

Ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ πρόκειται να συγκαλέσει στις αρχές της εβδομάδας μία διάσκεψη των αρμοδίων ευρωπαϊκών αρχών για την πυρηνική ασφάλεια. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κρίση στη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα έχει αλλάξει τον κόσμο και έχει θέσει υπό αμφισβήτηση αυτό που μέχρι σήμερα θεωρείτο ασφαλές και διαχειρίσιμο.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας, Νικόλαους Μπερλάκοβιτς, ανακοίνωσε ότι θα συζήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, που συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, να εγκρίνουν ένα «τεστ αντοχής των πυρηνικών εγκαταστάσεων».

Η Ελβετία έβαλε προσωρινά στον «πάγο» τα σχέδιά της για κατασκευή νέων μονάδων. Η υπουργός Οικονομίας Ντόρις Λόιτχαρντ ζήτησε παράλληλα από τις αρχές πυρηνικής ασφαλείας της χώρας να «αναλύσουν ενδελεχώς τα αίτια του δυστυχήματος στην Ιαπωνία» και να αναθεωρήσουν αναλόγως τους κανονισμούς.

Προς το παρόν, η Γαλλία δεν φαίνεται να έχει ξεκάθαρη γραμμή για το πώς θα αντιδράσει, με τον υπουργό Βιομηχανίας Ερίκ Μπεσόν να σημειώνει την Κυριακή πως εφόσον δεν υπάρχει τήξη του πυρήνα, δεν μπορεί να γίνει λόγος για καταστροφή. Ομάδες οικολόγων επανέφεραν όμως στο προσκήνιο τη συζήτηση για τους πυρηνικούς σταθμούς, ενώ περίπου 300 πολίτες συγκεντρώθηκαν στον πύργο του Άιφελ ζητώντας να γίνει δημοψήφισμα για το ζήτημα.

Η Ιταλία δεν χρησιμοποιεί ακόμη ατομική ενέργεια, αλλά σχεδιάζει να κατασκευάσει 13 μονάδες (χωρίς ακόμη να έχει καθοριστεί το πού). Η χώρα -στην οποία μάλιστα οι ισχυροί σεισμοί δεν είναι άγνωστο φαινόμενο- θα κληθεί να αποφασίσει με δημοψήφισμα το καλοκαίρι για το μέλλον του σχεδίου, με την έκβαση να είναι ακόμη πιο αβέβαιη μετά τη Φουκουσίμα.

Εν τω μεταξύ, στην Ινδία ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ έδωσε εντολή να γίνει επανέλεγχος των συστημάτων ασφαλείας όλων των πυρηνικών σταθμών της χώρας.

Το υπουργείο Ατομικής Ενέργειας της Ινδίας και οι υπηρεσίες του «έλαβαν εντολή να προβούν αμέσως σε νέο τεχνικό έλεγχο όλων των συστημάτων ασφαλείας των πυρηνικών σταθμών μας ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι οι σταθμοί αυτοί μπορούν να αντέξουν σε τεράστιες φυσικές καταστροφές, όπως τα τσουνάμι και οι σεισμοί».

Στην αντίθετη κατεύθυνση κινείται όμως η Μόσχα: Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε τη Δευτέρα πως οι εξελίξεις στην Ιαπωνία δεν θα αλλάξουν τον προγραμματισμό της Ρωσίας για την κατασκευή ενεργειακών σταθμών.

Η Ρωσία θα «αντλήσει μαθήματα από τη Φουκοσίμα», σημείωσε όμως ο Βλ.Πούτιν.

Tη «δέσμευσή» τους στην πυρηνική ενέργεια επανέλαβαν και οι ΗΠΑ: Η ατομική ενέργεια «παραμένει μέρος του συνολικού ενεργειακού προγράμματος» του Αμερικανικού προέδρου, ανέφερε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ακόμη πιο μακριά προχωρά η Κίνα: το Πεκίνο θα αντλήσει συμπεράσματα από το δυστύχημα στην Ιαπωνία, αναφέρουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, αλλά θα προχωρήσει κανονικά με το σχέδιό της να διευρύνει την παραγωγή ενέργειας με πυρηνικά μέσα, ώστε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Προς το παρόν, η χώρα παράγει περίπου 10,8 γιγαβάτ σε πυρηνικούς σταθμούς, μέγεθος που σκοπεύει να τετραπλασιάσει με τον προγραμματισμό κατασκευής νέων μονάδων που θα έχουν ξεκινήσει μέχρι το 2015.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024