Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία

Μετά τη Φουκουσίμα και το πυρηνικό εργοστάσιο στην Οναγκάουα τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού (στο πιο χαμηλό επίπεδο) λόγω των επιπέδων ραδιενέργειας σε αυτό. Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκρηξης και στον αντιδραστήρα 3 της Φουκουσίμα προειδοποιούν οι Αρχές στην Ιαπωνία, αφού τέθηκε εκτός λειτουργίας και το εφεδρικό ψυκτικό σύστημα της μονάδας. Τουλάχιστον 190 άτομα έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια από την έκρηξη της μονάδας 1, δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει προληπτικά τη γύρω περιοχή. Στα 9 Ρίχτερ αναθεωρήθηκε το μέγεθος του καταστροφικού σεισμού, φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000, προβλήματα στη τροφοδοσία με ρεύμα σε όλη τη χώρα. «Η μεγαλύτερη κρίση από τον πόλεμο» λέει ο πρωθυπουργός Καν.

Μετά τη Φουκουσίμα και το πυρηνικό εργοστάσιο στην Οναγκάουα τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού (στο πιο χαμηλό επίπεδο) λόγω των επιπέδων ραδιενέργειας σε αυτό. Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκρηξης και στον αντιδραστήρα 3 της Φουκουσίμα προειδοποιούν οι Αρχές στην Ιαπωνία, αφού τέθηκε εκτός λειτουργίας και το εφεδρικό ψυκτικό σύστημα της μονάδας.

Οι Αρχές εκφράζουν όμως ανοιχτά την ανησυχία τους και για το ενδεχόμενο οι νεκροί να ξεπεράσουν τους 10.000, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται σε παραθαλάσσια πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση στη χώρα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είπε σε δηλώσεις του την Κυριακή ο πρωθυπουργός Ναότο Καν.

Το πρόβλημα στον αντιδραστήρα της Φουκουσίμα είναι μεγάλο αλλά δεν συγκρίνεται με αυτό του Τσερνόμπιλ είπε ο προωθυπουργός αναφέροντας ακόμα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν μπλακούτ σε μεγάλα τμήματα της χώρας λόγω της μειωμένης επάρκειας σε ηλεκρικό ρεύμα. Κάλεσε τέλος τους συμπολίτες του να είναι ενωμένοι μπροστά στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Κίνδυνος έκρηξης στη Φουκουσίμα

Η κυβέρνηση προειδοποίησε την Κυριακή πως υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3 του συγκροτήματος της Φουκουσίμα. Στον αντιδραστήρα δεν λειτουργεί ούτε το κύριο ούτε το εφεδρικό ψυκτικό σύστημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως σε περίπτωση έκρηξης, «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα» και υπενθύμισε την αντίστοιχη έκρηξη του Σαββάτου στον αντιδραστήρα 1 του ιδίου σταθμού.

Ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του το Σάββατο από την έκρηξη που κατέστρεψε την οροφή και τα πλαϊνά τοιχώματα του κτιρίου όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας. Κατά την κυβέρνηση δεν υπάρχει πρόβλημα στον πυρήνα και η ποσότητα της ραδιενέργειας που διέρρευσε ήταν μικρή. Επιπλέον έγινε γνωστό ότι περίπου 190 άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, αν και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις ο αριθμός τους ήταν μόλις εννέα.

Προτεραιότητα είναι πλέον να διασφαλιστεί η ψύξη του αντιδραστήρα και για το λόγο αυτό οι τεχνικοί τον γεμίζουν με θαλασσινό νερό και βόριο. Με θαλασσινό νερό άρχισαν οι τεχνικοί να γεμίζουν και τον αντιδραστήρα 2. Αυτές οι κινήσεις θεωρείται ότι μπορεί να επιβραδύνει την ολική τήξη του πυρήνα, το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τεχνικοί, το οποίο δυνητικά μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη καταστροφή.

Πάντως οι μετρήσεις στην επαρχία Μιγιάγκι στην Ιαπωνία έδειξαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο. Τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετρήθηκαν στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού στην Οναγκάουα, αλλά πιστεύεται πως η ραδιενέργεια δεν προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του. Θεωρείται πως η ραδιενέργεια οφείλεται στη διαρροή που μεταφέρθηκε με τον αέρα από την επαρχία Φουκουσίμα.{{{ map }}}

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνουν σε τηλεοπτικό τους ανακοινωθέν οι ειδικοί.

Σε επιφυλακή η Οναγκάουα

Εντωμεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ένα ακόμη πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία, αυτό της Οναγκάουα, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Οι ιαπωνικές Αρχές ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι η εταιρεία ηλεκτροδότησης Tohoku κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρώτου βαθμού (το πιο χαμηλό επίπεδο) το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάουα», ανέφερε η υπηρεσία. Οι τρεις αντιδραστήρες της Οναγκάουα είναι υπό έλεγχο, σύμφωνα με τις ιαπωνικές Αρχές, προσθέτει η ΙΑΕΑ.

Σύμφωνα με τους ιαπωνικούς κανονισμούς «ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την καταγραφή επιπέδων ραδιενέργειας που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια στη ζώνη κοντά στον πυρηνικό σταθμό», εξήγησε η ΙΑΕΑ. Η πηγή της ραδιενέργειας δεν ήταν εξαρχής γνωστή.

Χιλιάδες οι αγνοούμενοι στο Μιγιάγκι

Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς, επισήμως ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων ανέρχεται σε περίπου 2.000 πολλές εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και πάνω από 350.000 είναι όσοι εγκατέλειψαν όπως μπορούσαν τις κατοικίες τους για να φιλοξενηθούν σε καταφύγια. Εκατομμύρια άλλοι δεν έχουν ηλεκτρικό, νερό και επαρκή τρόφιμα. Το γεγονός ότι ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει στη βορειοανατολική Ιαπωνία κάνει την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη.

Οι έρευνες του στρατού –η κυβέρνηση έχει διαθέσει 100.000 στρατιώτες στο έργο της διάσωσης και της παροχής βοήθειας– στις πληγείσες περιοχές συνεχίζονται. Την Κυριακή πάνω από 600 πτώματα ανακαλύφθηκαν κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο. Εντοπίστηκε πάντως σε καλή κατάσταση ένας 60χρονος άνδρας που είχε παρασυρθεί πάνω από 10 χιλιόμετρα.

Ωστόσο στα βορειοανατολικά, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο της καταστροφής, οι Αρχές δηλώνουν ότι έχουν χάσει επαφή με περίπου 10.000 κατοίκους του λιμανιού Μιναμισανρίκου· άλλοι 7.500 από το ίδιο λιμάνι βρέθηκαν έγκαιρα σε ασφαλή καταφύγια.

Στις παράκτιες περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας που πλήγηκαν βαρύτερα από κάθε άλλη, οι εικόνες καταστροφής, όπως τις περιγράφουν Ιάπωνες και ξένοι δημοσιογράφοι, δεν έχουν προηγούμενο: κτίρια, κατοικίες, καλλιεργημένες εκτάσεις σαρωμένα από το κύμα, χωριά και κωμοπόλεις θαμμένες κάτω από τα νερά. Ενδεικτικά στη πόλη Φουτάμπα το 90% των κατοικιών έχουν καταστραφεί. Προβληματική είναι η κατάσταση σε διυλιστήριο έξω από το Σεντάι όπου μαίνεται από την Παρασκευή ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά.

Λόγω της μειωμένης επάρκειας σε ηλεκτρικό ρεύμα επειδή η Φουκουσίμα και άλλες μονάδες τέθηκαν -προσωρινά ή όχι- εκτός λειτουργίας από τη Δευτέρα ο πάροχος Tokyo Electric Power (TEPCO) σχεδιάζει τη διακοπή στο Τόκιο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Τα μπλακάουτ θα διαρκούν τρεις ώρες κάθε φορά χωρίς να ανακοινωθεί πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση.

Ταυτόχρονα, για την κάλυψη των αναγκών, η Ιαπωνία ζήτησε από τη Ρωσία να της παράσχει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, αίτημα που αποδέχτηκε η Μόσχα.

Στο 9 αναθεωρήθηκε το μέγεθος του σεισμού

Εντωμεταξύ, η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή, στους 9 βαθμούς, από 8,8. Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) είχε αναφέρει ότι το μέγεθος της δόνησης ήταν 8,9 βαθμών.

Σε κάθε περίιπτωση, πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό όλων των εποχών που καταγράφεται στην Ιαπωνία.

Ακόμη η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες φτάνουν το 70%. Στη συνέχεια οι πιθανότητες μειώνονται σταδιακά και θα πέσουν στο 50% από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου. Μετασεισμοί μεγέθους από 2 έως και σχεδόν 7 βαθμών σημειώνονται συνεχώς από την Παρασκευή οπότε έγινε ο κύριος σεισμός.

Πάντως, η υπηρεσία ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι για όλες τις ακτές της χώρας που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Επιπλέον, την Κυριακή, ηφαίστειο που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ιαπωνία άρχισε να εκτοξεύει πέτρες και στάχτη σε μεγάλο ύψος έπειτα από δύο εβδομάδες ηρεμίας. Το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, ύψους 1.420 μέτρων, βρίσκεται στο νησί Κιουσο και ξύπνησε για πρώτη φορά έπειτα από 52 χρόνια μόλις τον Ιανουάριο.

* Την Κυριακή, η Γαλλία και οι ΗΠΑ συμβούλευσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ιαπωνία αν δεν συντρέχει λόγος να παραμείνουν περισσότερο στη χώρα ή να αναβάλλουν την επίσκεψή τους εκεί.

Οικονομική βοήθεια από το εσωτερικό

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως από το Σάββατο έχει εκταμιεύσει συνολικά 55 δισεκατομμύρια γιεν (περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ) σε 13 τραπεζικά ιδρύματα στα βορειανατολικά της χώρας, που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι, για να τα εξασφαλίσει από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε επίσης πως από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουνκανονικά τα υποκαταστήματά της σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρει το Reuters μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών ανεβάζει το κόστος σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην επαρχία παράγεται το 8% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας ενώ ζημιές έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο όπου παράγεται το 40% του ΑΕΠ.

Όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, η χώρα θα κινηθεί ώστε να περιορίσει κερδοσκοπικά φαινόμενα σε βάρος της κατά το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Την Παρασκευή, ο Nikkei υποχώρησε κατά 1,72% χωρίς ο σεισμός να επηρεάσει καθοριστικά τον δείκτη αφού συνέβη προς το τέλος της συνεδρίασης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024