Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν ζούμε δεύτερο Τσερνόμπιλ» καθησυχάζουν για την Ιαπωνία οι επιστήμονες

«Δεν ζούμε δεύτερο Τσερνόμπιλ» καθησυχάζουν για την Ιαπωνία οι επιστήμονες

Η έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό ενέργειας στην ιαπωνική Φουκουσίμα δεν φαίνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες, πως μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή παρόμοια του Τσέρνομπιλ, λένε οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας πως το κεντρικό τμήμα του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιά και η διαρροή ραδιενέργειας είναι μικρή. Εάν ο σεισμός των 8,9 Ρίχτερ μπορεί να θεωρηθεί τεστ για την πυρηνική «καταλληλότητα» της Ιαπωνίας, λένε οι επιστήμονες, το Τόκιο παίρνει καλό βαθμό.

Ψυχογιός Βασίλης

Η έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό ενέργειας στην ιαπωνική Φουκουσίμα δεν φαίνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες, πως μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή παρόμοια του Τσέρνομπιλ, λένε οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας πως το κεντρικό τμήμα του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιά και η διαρροή ραδιενέργειας είναι μικρή. Η Ιαπωνία περνά το τεστ «πυρηνικής καταλληλότητας», υπογραμμίζουν.

Μετά τον ισχυρό σεισμό και το ακόμη καταστροφικότερο τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνία, οι Αρχές βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού για την υπερθέρμανση του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Daiichi 1 της Φουκοσίμα, η οποία τελικά οδήγησε σε έκρηξη.

Οι επιστήμονες όμως σπεύδουν να καθησυχάσουν: «Η σημερινή έκρηξη δεν είναι επανάληψη του Τσέρνομπιλ» λέει στο Reuters ο Βαλερί Χλιλάλο, υποδιευθυντής του κέντρου πυρηνικής ασφάλειας του Τσέρνομπιλ, συμφωνώντας με τον καθηγητή Πάντι Ρίγκαν του βρετανικού πανεπιστημίου του Σάρεϊ που σημειώνει πως το κεντρικό τμήμα του πυρηνικού αντιδραστηρα παραμένει άθικτο.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η διαρροή ραδιενέργειας είναι πολύ μικρή και εφόσον δεν υπάρχει ζημιά στο ατσάλινο κέλυφος του αντιδραστήρα, δεν βρισκόμαστε προ πυρηνικής καταστροφής.

H ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανέφερε το Σάββατο πως η σοβαρότητα του περιστατικού αξιολογείται χαμηλότερα από εκείνη των ατυχημάτων του Τσέρνομπιλ το 1986 και της Πενσιλβάνια το 1979.

Στη διεθνή κλίμακα για περιστατικά που αφορούν πυρηνική ενέργεια και ραδιενέργεια (INES), από το 1 μέχρι το 7, η έκρηξη στη Φουκοσίμα αξιολογείται με 4. Το ατύχημα στο Three Mile Island στην Πενσιλβάνια (1979) αξιολογείται με 5 και εκείνο στο Τσέρνομπιλ με 7.

Από την πλευρά του, και ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Ολιβιέ Γκουπτά εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως με τις διαθέσιμες πληροφορίες, «δεν έχει σημειωθεί μία πυρηνική έκρηξη όπως στο Τσερνόμπιλ, αλλά μία έκρηξη χημικής αιτιολογίας, που συνδέεται με την παρουσία υδρογόνου».

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως οι πυρηνικοί σταθμοί στην Ιαπωνία είναι κατασκευασμένοι λαμβάνοντας ως δεδομένο πως θα πρέπει να αντιστέκονται σε ισχυρούς σεισμούς, και μέχρι τώρα τα έχουν καταφέρει ικανοποιητικά -συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής της Παρασκευής.

«Στην Ιαπωνία υπάρχουν 55 αντιδραστήρες, και ο σεισμός ήταν ισχυρότατος» λέει ο Π.Ρίγκαν, καταλήγοντας πως εάν ο σεισμός των 8,9 Ρίχτερ μπορεί να θεωρηθεί τεστ για την πυρηνική «καταλληλότητα» της Ιαπωνίας, το Τόκιο παίρνει καλό βαθμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024