Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τη Χαβάη χτύπησαν ασθενή κύματα τσουνάμι από το σεισμό στην Ιαπωνία

Τη Χαβάη χτύπησαν ασθενή κύματα τσουνάμι από το σεισμό στην Ιαπωνία

Τα πρώτα σημάδια τσουνάμι εμφανίστηκαν στις ακτές των νησιών της Χαβάης, έπειτα από τον ισχυρότατο σεισμό στην Ιαπωνία. Σε συναγερμό για τσουνάμι είχε τεθεί αρχικά το μεγαλύτερο μέρος των ακτών στον Ειρηνικό, που ήρθη αργότερα για περιορισμένο αριθμό περιοχών. Σε επιφυλακή βρίσκεται ακόμη και η Καλιφόρνια, οι Αρχές της οποίας ετοιμάζονται ακόμη και για το ενδεχόμενο να απομακρύνουν τους κατοίκους που βρίσκονται κοντά στις ακτές. Ενθαρρυντικό για τις υπόλοιπες περιοχές το ότι τα κύματα στη Χαβάη δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, λέει ο Λευκός Οίκος.

Τα πρώτα σημάδια τσουνάμι εμφανίστηκαν στις ακτές των νησιών της Χαβάης, έπειτα από τον ισχυρότατο σεισμό στην Ιαπωνία. Tα κύματα που χτύπησαν τη Χαβάη έφταναν το ένα μέτρο σε ύψος, αλλά αρχικά υπήρχαν φόβοι πως τα κύματα μπoρεί να γίνονταν ισχυρότερα.

Οι ζημιές από τα κύματα, που χτύπησαν τα νησιά Οαχού και Καουάι, δεν ήταν σημαντικές, εξέλιξη που προκαλεί ανακούφιση στις αμερικανικές Αρχές σχετικά με τον κίνδυνο για τις επόμενες ώρες.

Ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου υπογράμμισε πως οι ανησυχίες για ισχυρό τσουνάμι έχουν μειωθεί σημαντικά από τις πρώτες ώρες του σεισμού, αν και παραμένει ακόμη η πιθανότητα κύματα να πλήξουν τη δυτική όχθη των ΗΠΑ.

Oι Αρχές της Χαβάης είχαν ήδη αρχίσει να εκκενώνουν τις παράκτιες περιοχές του συμπλέγματος. Οι παραλίες και οι παραθαλάσσιοι δρόμοι ήταν άδεια όταν τα πρώτα κύματα κτύπησαν δύο νησιά, οι κάτοικοι των οποίων είχαν αρκετές ώρες για να προετοιμαστούν.

Οι κάτοικοι και οι τουρίστες στα νησιά της Χαβάης μετακινήθηκαν σε περιοχές υψηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας ενώ τα αεροδρόμια έκλεισαν προληπτικά.

Σε συναγερμό είχε τεθεί αρχικά το μεγαλύτερο μέρος των ακτών στον Ειρηνικό, που ήρθη αργότερα για περιορισμένο αριθμό περιοχών.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ακόμη και η Καλιφόρνια και το Όρεγκον στις ΗΠΑ, οι Αρχές των οποίων ανφέρουν ως αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι που βρίσκονται κοντά στις ακτές.

O συναγερμός είχε εκδοθεί για ακτές της Ρωσίας, Ταϊβάν, Φιλιππινών, Ινδονησίας, Παπούας- Νέας Γουινέας και μέρος της ακτής της αμερικανικής ηπείρου, από τις νότιες ΗΠΑ μέχρι το Περού.

Αργότερα, ήρθη η προειδοποίηση που είχε εκδοθεί για την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία και το Γκουάμ.

Οι Αρχές των περισσότερων χωρών συμβουλεύουν προληπτικά τα πλοία, και ιδιαίτερα τα μικρότερα σκάφη, να μην βγουν στη θάλασσα. Ο Καναδάς βρίσκεται σε επιφυλακή για τμήματα της Βρετανικής Κολούμπια.

Το Μεξικό, η Ονδούρα, η Γουατεμάλα και η Κόστα Ρίκα ετοιμάζουν επίσης σχέδια εκκένωσης. Στη Χιλή, ο πρόεδρος της χώρας Σεμπάστιαν Πινιέρα ζήτησε από τους κατοίκους να είναι μεν σε επιφυλακή αλλά να συνεχίσουν τους κανονικούς ρυθμούς ζωής τους.

Σε μεγαλύτερο υψόμετρο μεταφέρθηκαν και κάτοικοι και τουρίστες στα Νησιά Γκαλαπάγκος ενώ όσοι βρίσκονται στη Νήσο του Πάσχα κατέφυγαν στο αεροδρόμιό του, 45 μέτρα υψηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024